Logo Image

Het meest ernstige, meest besmettelijke en meest bedreigende virus die circuleert

17.07.2020

Weet je wat het meest voorkomende thema is waarin ik mensen al heb begeleid of in heb zien groeien? Stress, controle/perfectionisme, angst en slachtofferschap ombuigen naar (innerlijke) rust, loslaten/relativeren, vertrouwen en verantwoordelijkheid nemen.

Weet je wat ik zie in de huidige omstandigheden? Mensen die gevoelig zijn voor stress, angst, controle en slachtofferschap worden hier nog veel meer in geduwd en in bevestigd. Mensen die vertrouwen hebben en het gewoon zijn dingen niet zomaar aan te nemen, dingen in vraag stellen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen keuzes worden steeds eigenzinniger en rebelser.

Het spanningsveld tussen die twee groepen is naar mijn aanvoelen het meest ernstige, meest besmettelijke en meest bedreigende virus dat vandaag circuleert. Van solidariteit naar polariteit. Van solidariteit is er in mijn aanvoelen nooit echt sprake geweest, zelfs niet in het dagelijks applaus om 20u. Van polariteit des te meer. Ze was er al van in het begin en het wordt steeds erger. Die polariteit wordt enorm gevoed door het beleid en dat ervaar ik ronduit als misdadig. Hiermee bedoel of zeg ik uiteraard niet dat elke beleidsmaker een misdadiger is. Wat wel een zekerheid is: zolang er polariteit is/in stand wordt gehouden staat macht aan het stuur.

Mensen die niet bang zijn, krijgen al snel de stempel ‘onverantwoord’ opgespeld. Mensen die bepaalde (toepassingen van) maatregelen in vraag stellen, krijgen al snel heel wat bagger over zich heen. Ze worden egoïstisch genoemd, krijgen schuld-inducerende reacties toegestuurd, het zijn ‘non-believers’ of zelfs ‘complotdenkers’. Ik zie en hoor verschillende mensen om me heen die echt zwaar aanvallende en bedreigende berichten ontvangen, alleen maar omdat ze hun gedacht/ervaring/twijfel delen. Een gedacht, ervaring of twijfel delen die nog maar enigszins een beetje ingaat tegen of afwijkt van de geldende maatregelen blijkt gevaarlijk te zijn. Dat ‘gevaar’ snoert velen letterlijk de mond. Het is een kunst om mensen dan te blijven zien achter hun oordeel, angst en projecties. Het is een kunst hen daar ook in te respecteren. Het is een kunst ook je eigen kwaadheid, angst, oordeel en projectie te zien, te erkennen en te transformeren in plaats van die terug over de ander te ‘storten’.

Afbeelding met tekst, boek

Automatisch gegenereerde beschrijving

De verleiding om de strijd aan te gaan, zich te verantwoorden en verdedigen is groot. Aan de verschillende ‘fronten’. Ook ik voel hoe groot de uitdaging is om telkens opnieuw zelf de keuze te maken om de kwaadheid, het oordeel en de onmacht die ik voel niet te laten zegevieren. Want dan stap ook ik weer in de val van polariteit in stand houden. En tegelijk is er een vorm van kwaadheid nodig om naar buiten te komen, om niet in een apathie te gaan. Ik ben zoekend in het wat, hoe en waarom van de kwaadheid die ik voel.

Ik weet maar al te goed dat de oplossing start met elkaar terug vinden en elkaar respecteren in elk zijn/haar waarheid. De oplossing ligt in ‘wij samen’. Net zoals cellen in je lichaam ingenieus samenwerken. Elk in zijn rol en elk in zijn functie. Zou jij willen dat je hartcellen en je longcellen in strijd gaan met elkaar, de meeste energie opeisen of enkel hun rol/gelijk opeisen? Wat zou je kiezen? Je hart die stopt met kloppen of je ademhaling die stokt?

Ongezonde macht, manipulatie en controle instanties hebben geen schijn van kans in een echte samen-leving. Die zijn bang van een échte samen-leving, een samenleving die samen-werkt en een samen-leeft. Een samenleving hoort samen. Elk in zijn rol en zijn functie.

Je hebt me lange tijd niet gehoord. Niet omdat ik nergens mee bezig was, niets meemaak of niets te vertellen heb. Het tegendeel is waar. Maar ik ben wel zoekend in wat wel en wat niet zeggen, via welke kanalen, met welke woorden, op welke manier … En eigenlijk heb ik daar geen zin in. Ik wil mijn woorden niet wikken en wegen. Ik wil me geen ‘crimineel’ voelen gewoon omdat ik een andere kijk heb op de zaken. Ik wil niet zwijgen uit angst voor boetes of angst voor… weet ik veel waar ze allemaal toe in staat zijn … Ik wil de schone schijn niet ophouden of in stand houden. Ik wil vrijuit spreken. En ik voel ook steeds meer dat zwijgen niet langer een optie is. Ik kan niet langer stilzwijgend toekijken op hoe mensen gemanipuleerd, belogen en gecontroleerd worden. Ik kan niet langer toekijken op de tunnelvisie en indoctrinatie door de media. En ja, dat is ook ‘maar’ hoe ik het zie, het is ‘maar’ mijn kijk en mijn waarheid. Ik spreek momenteel enkel vrij-uit in mijn lezing ‘de wereld draait door’ en ook dat is niet zonder ‘risico’. Maar de opkomst en de feedback die ik kreeg werkt alleen maar bevestigend.

‘Eindelijk iemand die durft te spreken!’

‘Jij verwoordt alles wat ik al een hele tijd voel.’

‘Ik voel alleen maar herkenning en opluchting.’

‘Kan jij niet eens de stoel van Marc van Ranst innemen?’

‘Je geeft niet enkel een klare kijk op de feiten, maar je biedt ook de handvatten waar ik echt mee verder kan.’

‘Hier haal ik meer uit dan uit 10 individuele therapiesessies samen. Dankjewel!’

‘Ik ga helemaal opgeladen naar huis.’

Mensen kwamen zelfs van Limburg, Antwerpen, Steenokkerzeel, Sint Niklaas, Brussel … afgezakt naar Marke om mijn kijk te horen. Een kijk die gedeeld wordt me vele anderen, alleen zijn we niet algemeen zichtbaar, krijgen we geen platform, worden we letterlijk gecensureerd/de mond gesnoerd.

En dat laatste wil ik niet langer toelaten. Ik wil mensen blijven ‘wakker maken’ omdat het zooo nodig is, omdat het hoooog tijd is. Wakker en bewust maken van de leugen/controle/manipulatie en op angst gebaseerde controlemaatschappij waarin ze/we leven, maar vooral ook alternatieven bieden hiervoor. Ik mag me er niet meer in inhouden. Ik kan het niet langer verantwoorden aan mezelf om me stilzwijgend terug te trekken in mijn veilige bubbel waar ik persoonlijk helemaal geen last heb van de chaos en absurditeit die de wereld momenteel regeert.  Ik voel steeds minder de angst om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken.

Ik speel dan ook met het idee om af en toe een video op te nemen waarin ik inga op een bepaald thema. Een video-reeks waarin ik mijn gedacht vrijuit deel. Voor mensen die het willen horen. Mensen die enkel veroordelen blok ik mogelijks af. Ik wil mijn energie daar niet (meer) in steken/niet (meer) naar beneden laten halen. Wil je deze graag ontvangen in je mailbox? Laat het me dan weten.

Ik hoor ook graag van jou welke thema’s je hierin graag behandeld ziet, op welke vragen/standpunten/kwesties je graag ‘mijn gedacht’ hoort. Want ik doe dit niet voor mezelf. Wel omdat ik voel/geloof dat hier heel veel nood aan is. Ik heb uiteraard ook mijn (inspiratie)bronnen en voel hoe belangrijk het is me hier blijvend aan te kunnen voeden en hoe snel de regerende angst en controle het zou overnemen mocht ik die voedende inspiratiebronnen niet hebben. Ergens denk ik dit ook te kunnen betekenen voor anderen. Ik hoor dus graag jouw input/vraag/behoeftes hierin. Op basis van de/het aantal aanmeldingen op de lijst en de (aard van) vragen voel ik of het ‘de bedoeling’ is hiervoor te gaan.

Wil je mij in tussentijd vrijuit horen? Er zijn nog enkele ‘veilige’ plekjes voor mijn lezing donderdag 23 juli om 19u30. We tolereren hierbij sociale nabijheid. We tolereren een optimale zuurstofopname. We tolereren dat je je huidbarrière intact houdt. En we respecteren ieders invulling hiervan.

Inschrijven kan via deze link.

Oh ja, en ook nog dit: omdat velen er me naar aanleiding van vorige blog al naar vroegen: Joran is geslaagd in eerste zit 😊

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (13)

 • Katelijne Van loy says:

  Dag Barbele, ik ben zeker geïnteresseerd in jouw filmpjes! Voor mij is echter het geen must, ik lees je blogs heel graag.
  Wat ik je wel aanraad, maar dat weet je waarschijnlijk al, gebruik niet het YouTube platform, want daar wordt je binnen de kortste keren uitgekieperd (net zoals de vele “anti-vaccinatie” video’s)

  Keep up your good work. Ik hou van jullie werk

 • Katrien Vangheluwe says:

  Dag Barbele,

  Het doet me altijd deugd je blog te lezen en ik wil heel graag verder je visies lezen,
  want ik voel het zelfde.
  Heel belangrijk dat we niet oordelen en elkaars mening en zienswijze respecteren.
  Nu meer dan ooit, want de strijd tss 2 denkvermogens kan soms hard aankomen en dan is er de kracht en het belang om elkaars overtuiging niet naar het hoofd te slingeren.

  We zijn allemaal anders in ons doen, denken en zijn en alles mag en het komt goed!!

  Liefs,

 • Ann Catteau says:

  Dag Barbele
  Ik schrik een beetje van de teneur van je blog. Persoonlijk heb ik eigenlijk helemaal niet het gevoel in een groeiende polarisatie te zitten, althans wat het coronavirus betreft. Ik leef ook helemaal niet in angst om het virus, en ervaar die angst ook niet in mijn omgeving (al heb ik best kritische vrienden en collega’s). Ik heb ook niet het gevoel dat dé media, dé politiekers, dé virologen en epidemiologen ons voorliegen, ons indoctrineren, ons uitputten tot we niet anders kunnen dan hun woorden geloven, zoals je schrijft. Als er net één iets is waar onze politiekers het er over eens zijn, is het wel dat het virus moet ingedamd blijven, zodat het voor de gezondheidszorg en de ziekenhuizen behapbaar blijft. Dat ze er niet in slagen om daarbij efficiënt te werk te gaan, zegt vooral veel over onze niet werkzame staatsstructuur. Dat ze dat zelf inzien, bewijst het feit dat er de laatste week geen enkele politicus bereid was naar de VRT-studio te komen tijdens het journaal om uitleg te geven over de vele mankementen in het systeem. Hoezo, ze willen ons indoctrineren en onder de knoet houden? Zouden ze dan niet, zoals dictators plegen te doen, van het geboden podium gebruik maken?
  Dat er fouten gemaakt zijn bij de genomen maatregelen, dat staat buiten kijf en dat wordt ook niet ontkend. Maar dat mensen als virologe Erika Vlieghe of epidemioloog Pierre Vandamme ons voorliegen, zaken uitvergroten of dat hen wordt opgedragen om dat te doen om de macht van wie dan ook te vergroten, daar geloof ik geen sikkepit van. Ik geloof in hun integriteit. Ze hebben hun sporen verdiend als wetenschapper. En daarom vertrouw ik op hun oordeel. Net zij roepen op tot solidariteit in het volgen van de maatregelen. Dat die niet leuk en aangenaam zijn, daar moet je niemand van overtuigen. Dat ze (in minder of meerdere mate) effectief zijn, dat werd toch duidelijk bij het afvlakken van de curve in mei en juni. Dat dat de tol is die we met z’n allen moeten betalen om onze gezondheidszorg optimaal te houden en om het systeem niet over te belasten, moeten we erbij nemen. Volgens mij is die burgerzin een heel concrete vorm van solidariteit. Dat heeft helemaal niets te maken met polarisatie of indoctrinatie.
  En nee, ik ben geen ja-knikker die klakkeloos alles volgt wat mij verteld of opgelegd wordt. Maar ja, ik houd me aan de gevraagde maatregelen, omdat we op die manier hopelijk kunnen vermijden dat er weer winkels of bedrijven moeten sluiten of failliet gaan, dat de gezondheidszorg overbelast wordt en dat kinderen weer thuis zouden moeten blijven. Het zijn de meest kwetsbare mensen die dan weer (of nog eens) de dupe zijn. Om dat zoveel mogelijk te vermijden moeten we met z’n allen solidair zijn.

  Dit alles schrijf ik natuurlijk vertrekkend van de premisse dat het virus moet ingedamd worden. Ik lees het niet met zoveel woorden in je blog, ik kan het dus niet weten, maar ik vermoed dat dit niet jouw premisse is. Als je natuurlijk vertrekt vanuit het idee dat alles zichzelf wel zal regelen en dat we het virus het best laten bestaan en zijn werk doen zonder in te grijpen (zoals bij een verkoudheid of een niet gevaarlijke ziekte),dan lijken die maatregelen inderdaad zinloos. Maar ook dan moet je erbij nemen dat vooral kwetsbare mensen de dupe zullen zijn en dat de mensen in de zorg weer overuren zullen moeten draaien, in zeer barre omstandigheden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat we dat moeten vermijden.

  Verbindende groet
  Ann

  • Barbele says:

   Dag Ann
   We hebben wellicht een andere kijk, een ander gevoel, een ander vertrekpunt op deze gehele situatie en dus ook andere ‘conclusies’ /bezorgdheden/ervaringen/focus. En da’s oke
   Barbele

  • Sarah says:

   Ik kan je helemaal volgen Ann, en toch wil ik nuanceren. Ik vertoef op dit moment in een heel wetenschappelijke wereld en dus wil ik graag het volgende toevoegen: 1) de media is echt wel vaak niet correct in zijn berichtgeving, vooral niet ten opzichte van wetenschappelijk onderzoek. Ze nuanceren niet of zeggen dingen die niet kloppen, ze extrapoleren bijvoorbeeld één detail uit het onderzoek en vergeten heel de nuancering, die echt wel het verschil maakt. Bovendien is de media niet bepaald onpartijdig of neutraal! Vaak worden berichtgevingen gestuurd. 2) De wetenschappers heben inderdaad hun strepen verdiend, maar zijn, net als de media, verre van onpartijdig. Ze worden gesponsord en kunnen vaak op deze manier geen onpartijdig onderzoek doen. Ben ik zelf elke dag toeschouwer van en is één van mijn grote teleurstellingen in het betreden van de wereld der wetenschappers. Kritisch tegenover hen staan is dus evengoed aangeraden, ook al doen deze mensen hun best. 3) We moeten ons inderdaad aan de maatregelen houden, dit op een doordachte manier, en weldegelijk wat opletten voor dat virus. Alle maatregelen volgen oké, maar ook eindelijk een degelijk protesteren voor een beter betaalde zorg! In de plaats van mak de maatregelen te volgen om de ziekenhuizen niet te overbezetten, is het misschien beter om een meer bezettingsmogelijkheden te eisen. 4) Ondanks het feit dat jijzelf heel rustig blijft, kan ik als psycholoog getuigen van het groeiend aantal angstige mensen (zeer angstige) door de voortdurende berichtgeving in de media, maar ook het groeiend aantal complexe rouw situaties van mensen wiens naasten als nummers behandelt werden bij het overlijden (covid of niet). Het is echt een verontrustende situatie! Dus enige kritische, niet-volgzame blik en veel nuancering ten opzichte van deze hele situatie is echt echt nodig!

 • Pascale says:

  Dag Barbele!
  Hier ben ik!
  Dankjewel om vrij-uit je gedacht met ons te delen.
  Ik zou heel graag in jouw lijstje opgenomen staan om verderop jouw kijk en waarheid te mogen ontvangen over datgene wat zich nu in en op ons eigen-zinnig-e aardbol-kot afspeelt. Bij deze dus al aangemeld. Terzijde, één van de mooiste dingen dat een mens zichzelf en anderen kado kan doen -vind ik- is om te leren afstappen van ‘veroordelen’. Ieder mens heeft zijn/haar eigen waarheid. Ieder mens heeft recht om keuzes te maken voor wat voor hem/haar voluit leven biedt, gewoon omdat ieder individu in zijn/haar eigen schoenen staat. Pascale staat in haar eigen schoenen en niet in die van iemand anders. Dus Pascale waakt bij zichzelf erover dat zij niet aan anderen zegt wat ze moeten doen. En Pascale heeft ook graag dat een ander niet zegt wat zij moet doen. Het zijn per slot van rekening mijn voeten en mijn schoenen. Alleen van mij en van niemand anders! Mijn gedacht, dat is toch Geweldig! Ik heb graag te horen wat er bijvoorbeeld in die vaccin zou zitten … Of beter gezegd vaccinS … want hoeveel producenten zijn er naarstig bezig? X types vaccins tegen éénzelfde virus dat gaandeweg mogelijks muteert? Van horen zeggen … ? Pascale heeft veel vragen en ik sta open voor alle info vanuit alle hoeken. Maar ik heb wel graag de waarheid, alleen de waarheid. En ik zou ook graag een eigen keuze kunnen maken voor mezelf. Ik ga je iets bekennen, Barbele … Ik heb mij in mijn leven zo nekeer mispakt aan ‘t tankstation. Ik heb cortisol getankt bij de automatische zo hoort het piloot … (waar ne mens ne schrik van opdoet!) en dat is mij een beetje misvallen … Ik ben dus al een tijdje een grote kuis aan het houden bij mezelf om van die cortisol vanaf te geraken en ben ondertussen aan het bijtanken aan het compagnonderoute-station. Ik voel me (her)leven! Geweldig!
  Samengevat : Ik heb graag rust in plaats van schrik. Ik zet niet graag mijn verstand op nul. Nu ik (her)leef, mag ik en mijn omgeving niet ademen (leven)? Ik ga gewoon doottttttt, zo doot als een pier en daar heb ik de pest aan. En weet je wat, het zal niet aan dat virus zijn maar men zal het wel zo benoemen … Maar ik geloof wat ik voel.
  Zodus mijn gedacht :
  Aan allen de oproep om ons met waarheid te informeren! En dus ook de oproep naar alle ‘dirigenten’ om te stoppen met tegen-strijdig-heden, het voortdurend zichzelf tegenspreken, …
  Evenals in de film Dead Poets Society, scheur ik in mijn (spreekwoorden)boek een blad uit, dat met het gezegde ‘Spreken is zilver en zwijgen is goud.’ Dan maar ‘Spreken is zilver, schrijven is goud.’ Of … oooh ja, nog beter… ‘Spreken is goud en schrijven is briljant.’
  Met de groeitjes aan Naomi en haar laatste blog waar zij -na spreken- dansend door haar verjaardag ging. En met de groeitjes en dankjewel aan jou, Barbele, en eveneens aan mezelf om me -na schrijven- steeds briljant te mogen voelen!
  Pascale X

 • filip maes says:

  Barbele ,

  doe gewoon je ding . Je weet wel wat we ( de maatschappij ) nodig hebben .
  je moet niet teveel vragen stellen , dit zorgt voor verwarring en afleiding .
  geef jouw visie op deze situatie vanuit jouw aanvoelen en …..
  Go for it .
  Filip Maes

 • Barbara says:

  Blijven communiceren. Waaronder vooral praten met woorden. En degenen die het goed kunnen : graag dat ze het doen.
  Ivm het vaccin, er rustig over spreken is effectiever , merk ik, dan onduidelijk of met grote passie.
  wat ik kan is gewoon zeggen : voor mij geen vaccin. Of : ik sta niet achter het vaccineren. Ja dan krijg je een heleboel vragen waarbij ik geen woorden vind om meer te zeggen.
  Gelukkig heb je nog kanalen waar mensen erover praten.

  • Barbele says:

   Klopt helemaal Barbara. Overtuigen, verantwoorden en verdedigen werkt niet. Als je weerstand tegenkomt, laat je die er beter zijn. Vanuit een rustige kracht staan voor wat je staat is heel sterk en kan mogelijks ogen openen.

 • Ann says:

  Ik beaam volledig in wat je schrijft Barbele. Ik heb geen angst voor het virus. Waar ik me wel zorgen om maak is wat er zal gebeuren met de vaccinaties. Ze zullen het ons niet kunnen verplichten de denk ik. Maar wat als ze ons bepaalde vrijheden gaan afnemen als we niet gevaccineerd zijn? Niet meer kunnen reizen, kinderen verboden op school, geen sociale steun meer,…hoe ver kunnen ze daar in gaan? Gaan we genoeg mensen wakker kunnen maken om daar tegen in te gaan? Ik heb diep vanbinnen een vertrouwen dat dat gaat lukken, maar ik moet toegeven dat ik me soms wel angstig voel bij die gedachte.

  • Barbele says:

   Ik maak me daar ook zorgen over Ann. Wat ze nu doen met de mondmaskers zal ook letterlijk toegepast worden met vaccins. Je verplichten tot vaccineren kunnen ze inderdaad niet, maar je rechten afpakken kunnen ze wel. En zoals het er naar uitziet is dat ook duidelijk het plan. We worden met zijn allen richting vaccins gedwongen. Het wordt continu als de enige oplossing naar voor gebracht en geconditioneerd. Ze putten mensen uit zodat de meerderheid verlangt naar het vaccin en het helemaal niet meer in vraag stelt. Tot er een vaccin is, zal de ‘virus-waanzin’ in stand gehouden worden. of er nu een (al dan niet gevaarlijk) virus is of niet. Ook ik heb er uiteindelijk wel alle vertrouwen in dat we tegen dan met genoeg ‘wakker’ zullen zijn. Kwestie van in de tussentijd niet in te dommelen 🙂

 • Liesbeth says:

  Laat maar komen Barbele…

 • marike says:

  Ik lees graag jouw ‘nuchtere” kijk op deze dolgedraaide wereldcrisis…

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer