Logo Image

Weerstand op mijn pad

25.05.2016

Wie mij al langer kent, weet dat de start van Mens Sana moeizaam, zeer moeizaam ging. Ik moest door heel wat weerstand. Weerstand in allerlei vormen. Dat heeft me toen alleen maar gesterkt in mijn vertrouwen. Ik heb de kracht die uitgaat van ‘een missie hebben in het leven’ echt gevoeld en dat voel ik nog steeds. Ik heb de enorme kracht, die in elk van ons aanwezig is, leren kennen en gebruiken. Mens Sana is geworden wat het is DANK zij die zware jaren vol stress, onmacht, frustraties, ontgoocheling, angst, twijfel, kwaadheid, verdriet,  mislukkingen,…

Afgelopen twee jaar kreeg ik vooral bevestiging. Mijn begeleidingen, opleidingen en  trajecten lopen zeer goed. De feedback van mensen is oprecht lovend. Mens Sana groeit.

De laatste tijd komt er echter weer weerstand naar boven. Ik kom steeds meer in contact met mensen en uitingen van mensen die moeite hebben met waar ik voor sta. Ook weer onder allerlei vormen. Mensen die andere mensen afraden om naar Mens Sana te komen. Geroddel. Rare blikken. Afstand. De weerstand uit zich ook via onze kinderen…. Zo vinden sommige ouders het nodig om hun kind te beschermen tegen de invloed van Annabel, 7 jaar.  De onderliggende boodschap is echter naar ons gericht: Het be- en veroordelen van onze manier van opvoeden. Ook dit is ok wat ons betreft. Die weerstand mag er zijn. Ook voor Annabel. Ik ben onder de indruk hoe ze hier mee omgaat. We leren en evolueren ook hieruit en hierin. Ik merk dat er geroddeld en gepraat wordt. Ik merk dat mensen uit mijn gemeente anders naar me kijken of afstand nemen sinds Mens Sana. Of sinds het succes van Mens Sana?… Langs verschillende wegen wordt dit nu heel duidelijk. Pas nu, ondanks het feit dat dit al jaren zo is. Pas nu wordt het voor mij zo duidelijk omdat ik hier nu ook goed mee om kan. Ik voel me er rustig bij. Jaren geleden zou dit niet het geval geweest zijn. Op één of andere manier maakt het me zelf sterker.

Een ‘vis in het water’ hou je niet tegen!

Die rust vertelt me hoe zeker ik ben van hoe ik in het leven sta. Mijn rust vertelt me dat ik niet afhankelijk ben van bevestiging van anderen hierin. Mijn leven zelf, de harmonie in ons gezin (ondanks de drukte), mijn kinderen, mijn relatie,  mijn gevoel, mij gelukkig voelen, de groei van mijn  klanten*   bevestigen en erkennen me genoeg.

*ik blijf het woord ‘klanten’ een vreemde benaming vinden, wie een ander woord kent hiervoor, ik hoor het graag J)

 Het zal niet zomaar zijn dat er weerstand komt want ik hou eigenlijk wel van weerstand en trek het op één of andere manier ook zelf aan.  Vele mensen die naar mijn thema-avonden komen starten met enige reserve. Rationeel, kritische mensen. Ik heb het ook wel voor mensen die niet zomaar alles aannemen en geloven. Op het einde van een thema-avond is er vaak al heel wat meer openheid. Omdat ze zichzelf herkend hebben. Omdat het ondanks de verwachtingen toch wel ‘onderbouwd’ is. Omdat die weerstand er echt mag zijn van mij. Omdat ik iedereen zijn waarheid respecteer. Omdat ik niet wil overtuigen of prediken. Omdat ik niet in de verdediging of verantwoording ga.

Omdat ik doe wat ik doe vanuit een dieper liggend iets. Omdat ik vind dat mensen het recht hebben om te weten hoeveel kracht en potentieel er in hen zit die ze (nog) niet gebruiken… Omdat ik doe wat ik doe omdat ik vind dat mensen het recht hebben om ook deze informatie, deze ‘kijk op…’ te leren kennen en van hieruit zelf te kiezen of ze er al dan niet iets mee doen. Of zoals een deelnemer het zo treffend verwoordde naar haar ongeruste buitenwereld: ‘Barbele legt helemaal niets op. Er moet niets van haar. Je krijgt zelfs een leeg (!) schriftje waarin je enkel de dingen opschrijft waar je zelf mee aan de slag wilt!’

 Voel ook jij weerstand of oordeel bij bepaalde visies of mensen? Weet dat weerstand of oordeel over jou gaat. Weet dat dit een uiting is van niet helemaal zeker zijn van ‘jouw waarheid’. Weet dat weerstand eigenlijk hetzelfde is als ‘interesse hebben’. Want je wordt getriggerd. Net in de weerstand die je voelt, schuilt de oplossing waar je naar verlangt. De weerstand is enkel een uiting van er nog ‘bang’ voor zijn, jezelf niet in vraag durven of willen stellen. Niet in je ‘eigen spiegel’ durven kijken.

Het is een uiting van het vast zitten in je eigen overtuigingen.  Het is een uiting van zelf niet in evenwicht zijn op één of ander vlak. Of het is een uiting van jaloezie, maar ook dit is alweer een vertaling van zelf niet in evenwicht zijn. Maar het mag er zijn van mij. En van hieruit voel ik ook nooit blijvende kwaadheid, frustratie of ontgoocheling naar anderen toe. Van hieruit voel ik veeleer een soort empathie. En ook een diep gelukkig zijn dat ik me zo ‘vrij’ voel…. Dat vrij voelen uit zich ook in het besef dat ik zelf de keuze heb op hoe ik met weerstand omga. En dus ook zelf de impact van anderen op mij bepaal. Dat is échte onafhankelijkheid en vrijheid.

Voor mij is mijn manier van in het leven staan in zijn totaliteit zo’n evidentie geworden. Ook voor de mensen waarmee ik werk en in contact kom, is dit evident. Ik zou wel eens durven vergeten dat het overgrote deel van de mensen  ‘anders’ denkt en leeft. In die zin is het in contact komen met weerstand goed voor mij. Het is goed dat ik eraan herinnerd wordt dat mijn evidentie voor velen helemaal niet evident is. Het is nodig dat ik me hier blijvend bewust van ben tijdens mijn seminaries en opleidingen  en mijn ‘taal’ hieraan aanpas. Want,  ‘mensen met weerstand’, jullie zijn en blijven heel welkom in Mens Sana!

Hierbij aansluitend richt ik me nog graag even naar de kritische ondernemers|zelfstandigen: ik ben bezig met het schrijven van een ‘zoveelste boek rond persoonlijke ontwikkeling’ met stress als ingangspunt. Een boek ‘overLeven’, een boek over stress: wat is het? Hoe herken je het? Wat kan je eraan doen? En ga je er iets aan doen?. 20 oktober wil ik het boek voorstellen op mijn stressmanagement seminarie in Gent. Half juli wil ik mijn draft klaar hebben. Ik ben dan ook nog op zoek naar ondernemers die mijn eerste versie willen lezen in de loop van juli|augustus en me hier feedback op geven. Voel je je aangesproken? Ik hoor het graag.

Toch nog dit: het meeste geroddel en aanverwante zaken komt van mensen die zelf nog niet met Mens Sana of met mij in contact kwamen. Ze hebben het dus ‘van horen zeggen’ of vanuit hun eigen vooroordelen. Er zijn echter ook enkelingen die wel reeds in begeleiding of opleiding waren bij mij en ook de ‘anti-boodschap’ naar buiten brengen. Als je je aangesproken voelt, wil ik je geruststellen: ooit deelde je heel vertrouwelijke informatie met mij. Ik zal dit vertrouwen niet beschamen. Ook nu niet.

En ook nog dit: ik weet dat er ook mensen zijn in Marke en omstreken die wel heel erg achter Mens Sana en mij staan. Ik heb die steun altijd sterk gewaardeerd!

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (17)

 • Jasmine says:

  Hoge bomen vangen veel wind of in dit geval veel weerstand. Dit kan dus alleen maar een signaal zijn hoe schitterend Mens Sana aan het groeien en bloeien is. De vruchten zullen toekomen aan diegene het verdient en wie denk je dat dit zal zijn? Proficiat Barbele!

  • Barbele says:

   Met mooie herinneringen aan de zaadjes die wij samen hebben gepland Jasmine! Dankbaar dat je naast me stond in mijn eerste ‘weerstandsjaren’

 • Leen says:

  Barbele. De mensen die Mens Sana veroordelen, hebben daar in hun ogen wellicht een goede reden voor… bewust of onbewust. Mens Sana laat ook deze mensen niet koud. En ja, daar liggen kansen om nog meer mensen te bereiken en ook hen te laten zien en werkelijk te laten geloven dat ze geweldig zijn en hier zijn om volledig in hun kracht te staan en van daaruit ten volle te leven. Dat is wat de 3 trajecten bij Mens Sana mij alvast gebracht hebben: het verlossende vertrouwen dat het voor iedereen van ons is weggelegd om een gelukzalig leven te leven, met een groot hart voor onszelf, alle mensen om ons heen en alles wat gebeurt. Een leven waarin de drang om onszelf of anderen te veroordelen, verdwijnt. Een leven waarin je kijkt in ‘oplossingen’ en ‘uitdagingen’, en niet meer in ‘problemen’. Ik heb alleszins bakken energie in mezelf teruggevonden, door heel veel overtuigingen los te laten en door open en ontvankelijk in het leven te staan, voor alles en iedereen, hoe dan ook. Mens Sana maakt de gezonde kern van mensen terug zichtbaar. Wat een rijkdom voor onze wereld!

 • Jan Coussens says:

  Beste Barbelle, Ik wil best ook wel lezen en feedback geven op “overLeven” Jan Coessens

 • Ingrid says:

  hallo Barbele. Nog iemand nodig van het lezen van het manuscript… Ik voel me ook wel toe aangetrokken als kandidaat. . een ander woord voor klanten: gelijkgestemden zielsverwanten de zoekende mens

 • Jan Bossuyt says:

  Beste Barbele Als je nog een lezer nodig hebt, dan wil ik ook dat manuscript eens doornemen. Je ziet maar

 • Inge says:

  Lieve Barbele, we keken zo uit naar deze blog. Het is weer een topper van formaat en met prachtige en sprekende illustraties. Het verwoordt heel goed wat er op die unieke plek in Marke gebeurt. Jij laat mensen groeien, geloven of terug geloven in hun wonderlijk mooie ik. Jij maakt ons inderdaad bewust van wat voor een fantastisch wezen we zijn, hoe we heel veel ZELF in de hand hebben en aan heel veel kromme of rechte kantjes iets kunnen doen. Ik voel me geen “klant”. ik voel me eerder een pelgrim die op tocht is naar een soort “heilige” “sacrale” plek. Een oord waar ik me veilig voel, waar ik rotsvast van overtuigd ben dat IEDEREEN welkom is. Waar mensen met verschillende afkomst, gedachten, visie welkom zijn en jou ook laten evolueren. Ik ben dankbaar dat ik jou en Mens Sana heb leren kennen. Dit kan geen toeval zijn. Mensen met weerstand hebben vooral heel veel interesse en grijpen misschien ooit de kans om bewust te kiezen en net als wij te ervaren hoe zalig het is om samen met jou aan de ONT-wikkeling van ons mooie ik te bouwen. Sedert ik traject 1 en traject 2 volgde, heb ik een andere, ruimere en opener blik op de wereld rondom mij. Er gebeuren mooie dingen. Ik ben blij met de keuze die ik maakte. Stap maar verder herder, ik ben blij dat ik mee mag op jouw pad! Inge x

  • Barbele says:

   ‘Heilige’, ‘sacrale’ plek zijn gewaagde woorden Inge. Ideaal voer om weerstand op te wekken 🙂

 • Nele Boudry says:

  Negatieve mensen die kritiek uiten, vind je overal Barbele. Veel mensen vergeten dat jij niet de mensen geneest, maar dat de genezing of de rust vanuit henzelf moet komen! Jij bent geen tovenaar of iemand die ‘pling’ zomaar van alles oplost. De negatievelingen blijven jammergenoeg steken in hun negativiteit en worden dan zogezegd niet geholpen. Foute redenering van hen! Jammer dat zij het niet inzien dat de oplossing bij henzelf ligt! Je wil geen bevestiging, maar toch krijg je die van mij! Dikke knuf! Nele

 • Anneke says:

  Beste Barbele, Als je het mij vraagt is Mens Sana een verrijking voor Marke, een pièce unique!!! Sinds ik Mens Sana ken heb ik zo een andere kijk gekregen op het leven, zeker ook wat opvoeding betreft. Ik ben je zo dankbaar daarvoor Barbele. Door jou ben ik uit mijn comfortzone durven te komen, en dit zonder iets van opdringerig gedoe. Integendeel zelfs, je laat onszelf diep nadenken en diep VOELEN. . Ik ben dankzij jou een gelukkiger, vrijer mens geworden. Ondertussen volg ik het 2de traject en al kom ik een heel eindje verder dan Marke, voor mij is het de afstand meer dan waard. Ook het leren omgaan met weerstand weet ik dankzij jou als positief te bezien. Je bent zo uniek, zo anders, staat zo in je eigen kracht dat er echt niet naast te kijken valt. Ja Barbele je bent een grote voorbeeld voor nog velen onder ons. Het is ook enorm merkbaar hoe rustig je omgaat met deze periode van grote weerstand, en zeker als het over je kind gaat. En ook hoe sterk Annabel er weet mee om te gaan. PROFICIAT Annabel, zelfs van jou kunnen nog heel wat volwassenen heel veel leren. Doe zo verder Annabel en bewaar zeker deze sterke kracht in JEZELF, laat die je NOOIT ontnemen, want spijtig genoeg ben ik daarvoor een stukje ouder moeten worden om mijn diepe kracht in MEZELF te kunnen ontdekken. Daarvoor zal ik je mama eeuwig dankbaar blijven, want zij heeft me echt geleerd om mijn eigen kracht te kunnen vinden, en ook ik laat me dit NOOIT meer ontnemen. Bedankt alweer Barbele voor je open, eerlijke, oprechte mail, die alweer diep vanuit je hart is geschreven. Anneke .

 • Jan Stragier says:

  Coaches zijn en blijven gelukkig altijd ruimdenkend Goed bezig jong!!

 • Sarah says:

  Ik wil wel wat zwembadlectuur over stress voor augustus, als je een nalezer nodig hebt. Heb net zelf een boek af dat op de markt komt en hebben bakken vol stress, dus als je wat tips of feedback wil …

 • Ankie says:

  Ongeloofelijk, zo bekrompen, kortzichtig en kleinzielig dat “grote” mensen, kinderen hierin betrekken, maar o zo herkenbaar… maar waar moet dit uiteindelijk naartoe met zo een mentaliteit ??? Ik kan alleen maar beamen Barbele dat kritiek van aan de zijlijn gegeven de makkelijkste is; de beste stuurlui staan aan wal, maar alleen jij en je crew (man en kinderen) weet als de beste hoe je schip als de beste kan varen, in rustige waters en woelige zee alleen jullie weten van waar de wind komt en hoe je jullie zeilen moeten zetten om op dezelfde koers vooruit te gaan en jullie doen het verdorie prima !!! Alleen maar respect voor mensen zoals jij die nog WILLEN ondernemen en hun nek willen uitsteken om anderen te helpen en op het juiste pad terug te brengen. Ik weet als geen ander dat het niet evident is om te komen waar je nu al staat, ik kan je alleen maar positieve energie sturen om verder te doen waar je mee bezig bent en veel kracht en doorzetting te wensen aan jezelf en jullie mooie gezinnetje. Vaar verder op de wilde wateren die nog voor jullie weggelegd zijn en wees trots op jullie matroosjes die in die wateren recht blijven staan !!! Ai Ai kaptein !! liefs ankie

  • Barbele says:

   In lijn van jouw reactie nog deze Ankie: ‘De beste schipper is hij die de tegenwind kan gebruiken om vooruit te geraken.’

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer