Logo Image

25 november 2013

25.11.2015

25 november 2013… 2 jaar geleden….

Ik word verwacht in Gent en zou met de trein gaan. Ik ben klaar en toch ben in aan het treuzelen in huis. Ik begrijp niet waarom. ‘Je trein zal niet wachten hoor’ zeg ik nog tegen mezelf. Jasmine belt me op mijn GSM. In plaats van met mijn fiets te vertrekken naar het station, blijf ik nog wat in huis. Plots gaat de vaste telefoon. Normaalgezien zou ik die laten bellen. Ze bellen wel terug en ik moet vertrekken… Ik voel een enorme drang om de telefoon op de nemen. ‘Ik moet de telefoon opnemen‘ zeg ik aan Jasmine …

Ik denk dat hij het gedaan heeft’…. hoor ik aan de andere kant van de lijn.

Het is mijn moeder. Mijn vaste nummer is de enige die ze vanbuiten kent…

Ik spring in de auto en rij naar Hollebeke… ik kan alleen mijn huilen….

Ik kom aan aan zijn huisje,…. Mijn broer is niet meer….

2 twee jaar geleden,…. Al  2 jaar geleden,…. Nog maar 2 jaar geleden…. alsof het gisteren was.

De tranen komen terug op dit eigenste moment. … Rouwen,… hoe doe je dat? … Dat doe je niet. Dat laat je gebeuren. Dat laat je komen en dat laat je gaan.  Ook na 2 jaar.

Tranen, die laat je komen als ze komen,… Ook als scheelt er iets met jou volgens de nieuwste DSM-5, de ‘Diagnostic and Statistical Manual Disorders’, het meest gehanteerde handboek voor psychiatrische diagnostiek. De DSM-5 streeft naar het onderbouwen van stoorniscategorieën op louter biologische (genetische, neurobiologische, chemische, …) grond. De voorzitter en vice-voorzitter van de DSM-5-commissie beschouwen dit als een vooruitgang in het psychiatrisch denken.De belangrijkste verandering in de DSM-5 op het gebied van depressie is dat rouw niet langer een exclusiecriterium is voor de diagnose depressie. Dat betekent dus dat wanneer iemand na het overlijden van een dierbare langer dan twee weken last heeft van interesseverlies, somberheid, slecht slapen, slecht eten en bijvoorbeeld verminderde concentratie er in het vervolg bij diegene dus sprake is van een depressie.

Welke stoornis moet ik dan wel niet hebben als er zelfs na 2 jaar nog eens tranen komen??

Hoe erg is het gesteld met ons niet om kunnen met natuurlijke processen? Ik lees dat het de ‘ultieme droom’ is van de samenstellers van de DSM-5 om alle psychisch lijden louter te kunnen verklaren vanuit biologische grond. Door psychische ‘problemen’ als lichamelijke aandoeningen te bestempelen leren we mensen alle heil te verwachten van medische oplossingen, lees medicijnen.

Waar gaan we naartoe als normale natuurlijke processen zoals rouw, en ook zovele andere, gepsychiatriseerd worden?

Want, beste wetenschappers,… het gaat goed met mij,… ook in mijn tranen,…. Het gaat zelfs goed met mij, dankzij mijn tranen,… Het gaat goed met mij omdat ik mijn emoties laat komen… en ook weer laat gaan…

… Terug naar jou Egidius,…. terug naar jullie moeder en vader, Johanna, Janklaas, Augustijn, Willem, Elizabeth, Servaas en Dorothea, …. Egidius stond letterlijk midden tussen ons, de 5de in een gezin met 9 kinderen

We praten nog vaak over Egidius, we lachen  nog vaak met en om hem,….

Maar hoe gaat het echt met jullie? Dat weten we niet van elkaar….

Misschien hoeven we dat ook niet van elkaar te weten,….

Vertrouwen hebben ligt in de zone van het ‘niet weten’… En dat heb ik, …. vertrouwen,…

Vader, moeder, broers en zussen,….

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in het verdriet….

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in het gemis….

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in de tranen…

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in het niet begrijpen of wel begrijpen…

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in het proces….

Ik hoop dat het goed gaat met jullie in het ‘niet goed gaan’…

Ik zie jullie graag,

Barbele

Op de agenda:

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (8)

 • Els says:

  Lieve Barbele, hoe mooi en krachtig om dit te delen. Warme knuffel. x Els

 • Maud hubrecht says:

  Warme knuffel!

 • Regine says:

  Lieve Barbele,
  ik versta je héél goed want ik heb ook op die manier mijn vader verloren maar wat ik wel geleerd heb, is dat de familieband versterkt wordt hierdoor en daar jullie allemaal hetzelfde doormaken maakt jullie band hechter en sterker. Het hoeft niet altijd onder woorden gebracht worden. Uit elke negatieve ervaring is er iets positiefs dat ben ik zeker.
  Liefs

 • Christine says:

  Lieve Barbele,
  Ook ik zou jou graag helpen je verdriet en pijn draaglijker
  te maken zoals jij met zoveel mensen doet .
  Maar ik voel met je mee en wens je verder
  heel veel vreugde en liefde om je heen .
  Liefs,

 • Sophie says:

  Lief mens,
  Je bent heel sterk en moedig. Je doet het zo goed.
  Ik stuur graag liefde, warmte en troost!
  Liefs,

 • Ingrid Annys says:

  Mooie getuigenis van sterkte, bij het verwerken van dit trieste verlies. Veel liefde voor jou, je gezin en familie en heel veel steun aan elkaar gewenst.
  Het beste Barbele, carpe diem & take care!

 • Denise Houllier says:

  Beste Barbele
  Deze morgen heb ik gezien dat je een moeilijke dag heb , ik ken de datum ! Ik heb er niet durven over praten , ik wist niet als je er behoefde aan had , misschien had ik het best gedaan ! Egidius zou trots zijn op zijn lieve zus ! Dikke warme knuffel van mij ?

 • Noëlla Appermans says:

  Veel sterkte lieve Barbele x

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer