Logo Image

Ben ik wel professioneel?

11.05.2016

Ooit was ik ‘bang van’ en wat onzeker in de bedrijfswereld. Wie zit daar op mij te wachten? Wat heb ik daar te bieden? Ik spreek die ‘taal’ niet. …  Ik ken niets van ondernemen. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie,…. 

Precies of dat andere ‘wezens’ waren,… En toch triggerde die wereld me.

Stapje voor stapje, voetje voor voetje waagde ik me in die ‘wereld’… Ik vond er mijn plek in verschillende netwerkgroepen. Intussen vind ik het super om zelf te ondernemen. Ondernemen is wat mij betreft dé tool tot zelfontplooiing. Je komt jezelf tegen. Je kan niet om jezelf heen!

Zo ontstond ook een opsplitsing binnen Mens Sana:  ‘Mens Sana Personal’, ‘Mens Sana School’ en ‘Mens Sana Business’.

Waarom ga je niet alleen maar voor bedrijven? Wordt er mij soms gevraagd. Daar valt toch het meest te verdienen! Je moet keuzes maken. Je moet je doelgroep kiezen. Wat is je ‘niche’,…

Laat ‘geen niche hebben’ nu net mijn ‘niche’ zijn.  Huismoeder of bedrijfsleider, kind of bejaarde, school of multinational, pedagogische studiedag of incentive, burn-out of spierpijn,  concentratie- of relatieproblemen,…. Het maakt mij in wezen niet uit wie, wat of waar,… Het gaat me om de mens achter het gedrag, achter het symptoom, achter het kostuum,… Het leert me zo ontzettend veel, het is net zo verrijkend die ‘verschillende werelden’ bewust te blijven combineren. Om wat je leert in de ‘ene wereld’ mee te nemen naar de ‘andere wereld’.  Om telkens dezelfde inhoud te ‘vertalen’. Ja, eigenlijk voel ik me wel een soort ‘vertaler’. Het komt altijd op hetzelfde neer. Alleen moet je je kunnen afstemmen op je doelpubliek. Hoe benader ik hen? Via welke ingang? Met welke woorden? Net daar ligt mijn ontwikkeling, mijn groei, net daar liggen ook mijn kwaliteiten. Net die afwisseling heb ik nodig. Telkens wisselen van publiek en omgeving en deze verbinden met elkaar. Het gaat tenslotte altijd om ‘de mens achter ….’ en op dat niveau zijn we allemaal gelijk.Het geheel zien, de overeenstemmingen zien. In deze wereld van specialisatie en ‘niche’ hebben we ook nood aan het grotere geheel, het grotere kader.

De 3 werelden (school – personal – business) in 1 universum en op 1 lijn… het kan!

Ik leer zo veel uit die verschillende ‘werelden’ en verbind ze met elkaar.

Ik leer hoe belangrijk het is dat elk van ons ‘onderneemt’ in zijn eigen leven, of je nu zelfstandige of werknemer bent, of je nu kind of bejaarde bent.  Iedereen kan ontwikkelen en groeien in zijn ‘zelfleiderschap’, in echt verantwoordelijkheid nemen over zijn leven in plaats van ‘de schuld te steken op’ en te handelen vanuit slachtofferschap…

Ik leer dat de menselijke basisbehoeftes altijd net dezelfde blijven, of we het nu hebben over een gezin, een klas of een team binnen een bedrijf. In wezen komt het om net op hetzelfde neer. We zijn hier echter heel erg onze voeling mee kwijt geraakt. Een tijd geleden kwam een bedrijfsleider mee met zijn vrouw naar de thema-avond ‘een andere kijk op opvoeden’. Hun insteek was een problematiek met hun zoon en de vrouw wilde dat haar man mee kwam. Duidelijk wat tegen zijn zin. Op het einde van de avond kwam die man naar me toe en zei: ‘De leidraden die je vanavond hebt mee gegeven worden de leidraden van mijn personeelsbeleid. Hartelijk dank hiervoor!’.  Hoe ga je als ouder om met je kind? Hoe ga je als bedrijfsleider om met je medewerkers? In de grond komt het op net hetzelfde neer.

Ik leer dat we allemaal mensen zijn met hetzelfde streven. Of je nu van een uitkering leeft of alle luxe rondom je hebt. We streven allemaal naar zelfrealisatie en als we dat doen ervaren we innerlijke rust en geluk. Onbetaalbaar! Of zoals Sylvianne, een van de deelnemers van een totaaltraject het op een bepaald moment verwoordde: ‘eigenlijk zitten we hier in de groep allemaal met hetzelfde probleem, of we nu in een burn-out zitten, migraine of kanker hebben, of we nu uit het onderwijs komen, uit de bedrijfswereld of als huismoeder,….: we respecteren onszelf niet’. Wat een eye-opener én geruststelling was dat voor haar, voor de groep en voor mij.

Ik leer dat problemen in het nu heel vaak voortkomen vanuit het ‘gekweste kind’ in onszelf en dat we dat kunnen erkennen en  ‘helen’ in het NU. En dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

Mijn 13 jaar ervaring in onderwijs, mijn ervaring als mama van 5 en als oudste uit een gezin van 9 kinderen, neem ik dankbaar mee naar hoe ik kijk naar en sta in de ondernemerswereld. En nee, ik hoef mijn taal niet aan te passen. Ik hoef niet te goochelen met engelstalige, zwaarwichtige bedrijfstermen. Ze snakken ook daar namelijk naar eenvoudige, concrete, menselijke taal. En nee, ik hoef me geen ‘aangepaste’ auto aan te schaffen. Intussen durf ik onze (zeer praktische!) volkswagen transporter met al zijn butsen en builen en dakkoffer het hele jaar door, waardig tussen de audi’s, BMW’s en mercedessen parkeren. Het gaat niet om de ‘verpakking’, maar om wat er in de verpakking zit. Voor alle duidelijkheid: ik heb helemaal niets tegen die auto’s, alleen zegt het mij niet veel.

Bruggen bouwen. ‘Spiritualiteit’ (zonder vleugels!) toegankelijk en concreet maken voor iedereen. Met de voeten op de grond. Ja, dat is mijn missie.  Omgaan met weerstand. Ik begin ervan te houden, en trek het zelfs aan.  En vanuit die missie diep vanbinnen geef ik met evenveel passie een pedagogische studiedag, bedrijfsopleiding of lezing voor een lokale vzw. En ja bij het ene verdien ik een veelvoud tov  het andere. En ja, ook geld is belangrijk want dat maakt veel mogelijk. Maar dat is niet de primaire drijfveer. De echte drijfveer ligt veel dieper. De wereld heeft nood aan bewustwording om van hieruit te veranderen, te ont-wikkelen.  Op alle vlakken. En daar draag ik met heel mijn zijn heel graag toe bij.

Barbele

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (1)

 • Kathleen says:

  Mooi Barbele!

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer