Logo Image

Camping Hollebeke

18.08.2017

Al gehoord van Camping Hollebeke? Wij hebben er twee weken geleden onze tentjes opgeslagen. De enige camping in Hollebeke vermoed ik. Het is geen klassieke camping. Misschien voor velen ook geen evidente camping. Een camping zonder regels of afspraken. Een camping waar je mag aankomen en vertrekken wanneer je wilt. Je hoeft er niet te reserveren en ook een annulatieverzekering is er niet nodig. Je mag er zelfs onaangekondigd en onverwacht aankomen, ook ‘s nachts. Extra reisgezellen zijn er altijd welkom. Zelfs honden, ook al heeft de eigenares een bijna panische angst voor dieren. Een camping waar je vrienden mag uitnodigen en waar altijd extra plaats is aan tafel. Een camping zonder gedoe. Waar je mag leven en waar je laat leven. Een camping waar er in het moment activiteiten doorgaan, zonder al te veel organisatie en communicatie vooraf. Je kan er instant kiezen om mee te gaan fietsen, wandelen, met de go-karts (of ‘billenkarren’ zoals ze dat daar noemen) rijden, te picknicken, een kunstenfestival te bezoeken, te gaan eten op restaurant, naar Dranouter te gaan, naar een voetbalmatch te gaan kijken, een gezelschapspel te spelen, een benefietbarbeque te steunen… of alleen op de camping achter te blijven om in de hangmat in alle rust en stilte je favoriete magazine te lezen.

Een camping waar er met verschillende kampeerders uit verschillende gezinnen samen boodschappen worden gedaan, er samen wordt gekookt, samen wordt gegeten en samen wordt opgeruimd. Een camping waar er voor elkaars kinderen wordt gezorgd en waar je een nieuwe matras, of zelfs een bed, aangeboden krijgt als jouw matras ’s nachts leeg loopt. Een camping waar een tent wordt aangeboden als je er één tekort hebt. Een camping waar het allemaal niet afgemeten is en verloopt. Een camping met een deel-mentaliteit en onvoorwaardelijke vrijgevigheid, dit jaar vertaalde dit zich zelfs in een weggeefmarkt.

We kampeerden een week in camping Hollebeke met (de gezinnen van) mijn broers en zussen. De camping was gelegen in de tuin van mijn ouders.

Ik heb ervan genoten en er deugd van gehad. Ik voel me zo gezegend dat zoiets kan met mijn ouders, mijn gezin, mijn broers en zussen, schoonbroers en schoonzussen, neefjes en nichtjes. Ik ben als oudste opgegroeid in een gezin met negen kinderen. Egidius, de middelste van de negen, is een kleine vier jaar geleden gestorven, maar ook hij is nog steeds aanwezig op de camping.

 

Ik moet niet ver rondom mij kijken om te beseffen dat dit in deze tijden een geschenk van onschatbare waarde is. We organiseren al jaren een familie-vakantie. Hoewel ‘organiseren’ een groot woord is. We spreken een datum en plaats af en dat is het zowat wat organisatie betreft. De eerste jaren was die plaats vaak een soort familiepark en dat was fijn, tot we een vijftal jaar geleden omwille van verschillende praktische redenen besloten om ‘camping Hollebeke’ in het leven te roepen. We zijn er intussen niet meer weg te slaan. Niets boven ‘camping Hollebeke’, niets boven een reis naar je roots, naar je familie en naar jezelf. Toen we met de go-carts van Dikkebusvijver via Ieper naar de Palingbeek reden, toen we in de Vierling wandelden, toen we naar Watoe reden, … raakte ik ontroerd door de schoonheid van de streek waar ik mocht opgroeien, de Westhoek. Er valt er nog zoveel te ontdekken en te beleven.

Hoe vaak zoeken we het allemaal niet ver weg? Letterlijk en figuurlijk. Rust, energie, ontspanning, lekker eten, een ondergaande zon, genieten van een glaasje wijn, mooie natuur, avontuur, contact, stilte, gezelligheid, een goed gesprek, wegzinken in een boek, dromen … ook thuis kan vakantie alom aanwezig zijn.

Hoe vaak vluchten we niet ver weg? Hoe zou het zijn voor jou om te kamperen in je eigen tuin of in de tuin van je ouders met eventueel broer(s) en zus(sen) en aanverwanten? Hoe zou het voor jou zijn om terug te gaan naar je roots, naar je kindertijd, naar je familie, naar jezelf? Denk je hier liever niet aan? Onderdruk je dit liever? Loop je hier liever van weg? Misschien is het dan de moeite waard om de spannende reis in en naar jezelf eens aan te vatten? Misschien te beginnen met een tentje in de tuin?

Groetjes uit het thuisfront,
Barbele

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (5)

 • Luc says:

  YEPP, volledig mee akkoord :); heb dat dit verlof ook ondervonden, door niet te veel te plannen en niet te moeten. Creëer je verlof én leven daar ‘waar je bent’, wacht niet af op iets of iemand anders. Jaarlijkse verlofperiodes zijn dikwijls escape/compensatie-momenten van andere periodes dat je te weinig leeft. Of om het met een cliché te zeggen : geef je leven vorm zodat je geen ‘verlof’ nodig hebt. Je leven is ‘reizen’ en elke dag ‘verlof’. Luc

 • Guido says:

  We gaan al sedert enkele jaren naar de Belgische kust met onze kids in het appartement van mijn ouders ! Heerlijk genieten van zee en strand en leuke dingen ! Samen zijn En genieten met het gezin ! Dit jaar ook garnalen gaan vissen…een echte aanrader ! Oh wat was het dit jaar zo leuk. Met plezier kijken we er op terug of halen we de leuke foto’s boven. Guido Vandaele

 • Els says:

  Inderdaad, Barbele, waarom zoeken mensen vakantie altijd zo ver weg ? Dit vraag ik mij al jaren af. Mensen geven gigantische bedragen om heel ver weg te reizen, rond te tjolen bij manier van spreken. Terwijl de rust die we allemaal zoeken zo dichtbij is, waar we geen grote bedragen voor hoeven neer te tellen, waar er geen luxe hoeft te zijn, genieten van de kleine dingen, de natuur,…Vakantie zit in onze hart waar het hoort te zijn ! Mooi verhaal, Barbele !! Els Vanhollebeke

 • Sarah says:

  Joehoe ! Vakantie in eigen tuin is de max ! Wij gaan altijd naar dezelfde camping in Frankrijk. Heel tof, maar nergens is het zo rustig en stil als bij ons thuis

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer