Logo Image

Dag 2013…

25.12.2013

Op het einde van zijn leven maakt een mens vaak een overschouw van zijn leven. Tijdens het sterven zelf gebeurt dit in een flits. Het is goed nu en dan terug te kijken. Niet om er in te blijven hangen, maar vooral om stil te staan bij wat je er hebt uit gehaald en hoe je daar mee verder gaat. Zo kan je elke avond terugkijken op je dag. Wat ging goed? Waar ben je tegen aan gelopen? Wat leer ik er uit? Wat doe ik er mee?…Om dan de dag los te laten en je nachtrust zijn werk te laten doen…. En tijdens deze eindejaarsperiode is het zinvol terug te blikken op het afgelopen jaar…

Dag 2013…

Het jaar waarin ik werd aangevallen en beschuldigd. Het jaar waarin ik te maken kreeg met advocaten, rechtszaken, dwangsommen, deurwaarders, leugens, procedures…. 

Ik leerde niet vast te blijven hangen in kwaadheid , wrok, machteloosheid, angst. ..Ik leerde mijn eigen kracht en verantwoordelijkheid niet uit handen te geven.

Het jaar van vele discussies en financiële angsten…

Ik leerde een diep vertrouwen te hebben in het leven. Ik leerde te zien hoe alles uiteindelijk wel klopt in het gehele proces.

Het jaar waarin Mens Sana een nieuwe huisstijl, duidelijke vorm en inhoud kreeg.

Ik leerde dat ondernemen een constant proces is van dromen, durven, denken, doen en vooral doordoen. Vallen en weer opstaan. Ik leerde hoe je zelf en je zaak het meest evolueert vanuit ‘mislukken’.

Het jaar waarin consana (www.consanavitality.be)  tot leven werd gebracht vanuit een mooie samenwerking  met Jasmine.

Ik leerde de kracht van complementariteit kenen. We zijn zo anders en ergens ook zo gelijk. Het is een geschenk binnen het anders zijn toch helemaal jezelf te kunnen zijn. Is dat niet wat in elke relatie zou moeten kunnen? Met collega’s, kinderen, partner, familie, leidinggevenden, vrienden,…? Ik leerde ook dat deze samenwerking er wellicht niet zou zijn gekomen mocht ik niet geblokkeerd worden bij de uitbouw van Mens Sana. 

Het jaar waarin ik alles tegelijkertijd deed, waarin elke minuut ingevuld was, waarin ik heel vaak van huis was.

Ik leerde de vrijheid en de kansen die ik krijg van Paul en de kinderen enorm waarderen. Ik leerde ademen in alle drukte. Ik leerde mezelf steeds terugbrengen in het nu en ik in mijn kracht te blijven staan. Ik leerde focus te hebben. Ik leerde mijn verlangen en behoefte om meer thuis te zijn en werken, kennen.

Het jaar waarin mijn computer crashte…

Ik leerde dat al wat ik echt moet weten binnen in mij zit en dit nooit verloren gaat. Ik leerde steeds meer toegang krijgen tot die onuitputtelijke wijsheid. Kennis en wijsheid die in elk van ons zit. Al wat je nodig hebt zit in je!

Het jaar waarin ik mijn centrum stilletjes zag groeien. Het liep niet vlot, er kwamen heel wat obstakels.

Ik leerde afstappen van deadlines en verwachtignen. Tegelijkertijd leerde ik kordaat en duidelijk te zijn. Ik leerde erop vertrouwen dat iets of iemand die veel weerstand en obstakels te verwerken krijgt in korte tijd heel krachtig wordt.

En het jaar waarin Egidius, mijn broer, zijn leven niet meer de moeite waard vond om voor te vechten… Waarin een  mooie, jonge, gevoelige, gedreven, enthousiaste, grappige, sportieve, stille en uitbundige jongen stilletjes is gegaan…

Ik leerde de ware betekenis van echte verbondenheid kennen. Ik mocht de kracht hiervan ervaren. Ik leerde aanvaarden en loslaten vanuit liefde, begrip en respect. Ik leerde dat de dood niet bestaat, enkel een geloof in de dood. Ik leerde nederig te zijn…

2013, kortom het meest intense jaar uit mijn hele leven. Ik heb het gevoel dat ik op 1 jaar een heel leven heb geleefd. Ik weet niet of je de komende week nog iets in petto hebt voor mij, maar ik laat je stilletjes aan los 2013. Je hebt me getest, op heel veel vlakken. Niet zomaar,… niets is zonder reden… Bedankt voor al wat je me geleerd hebt.

Wat heb jij geleerd in 2013? En wil je het ook delen? Dan kan dit in het commentaarveld hieronder.

En straks heet ik 2014 van harte welkom. Vol vertrouwen stap ik dit nieuwe jaar in. Ik weet dat het ‘gevaarlijk’ is om verwachtingen te hebben… Maar als dat dan toch even mag wens ik voor mezelf dat wat mijn overkomt  in 2014 ook rust, evenwicht, stabiliteit, zekerheid en groei in zich heeft.

Het is kerstdag vandaag. De betekenis hiervan is ‘de komst van het licht in ons’. Ik wens jullie allen van harte  dat je in deze periode van het licht, je  het licht in jezelf en in je leven blijft zien. Ik wens jullie l zinvol leven.

Tot dit zinvol leven wil Mens Sana bijdragen. Onder andere met thema-avonden die leven en beweging in je aanwakkeren. Vanuit de positieve ervaringen met de info-avonden in 2013 ga ik hier in 2014 alvast mee verder. Je bent in van harte welkom.

Van harte,

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (2)

 • Jasmine Willocq says:

  Barbele,
  In de liefde zegt men dat het die ene vonk was die er voor zorgde dat …, bij ons was het dat ene boek, het anatomieboek die ons (niet) toevallig samen bracht. En zie nu, hoe we samen iets moois kunnen bieden om onze cliënten het beste te bezorgen dat ze verdienen. Op onze verdere samenwerking lieve collega en zoveel meer! Liefs, Jasmine

 • Hilde says:

  Ik leerde dit jaar dat als je leeft volgens je eigen gebruiksaanwijzing je leven veel ‘gemakkelijker’ en aangenamer wordt.
  Ik kreeg altijd al de raad dat ik meer onder de mensen moest komen, me niet zo mocht opsluiten maar door het lezen van 1 zinnetje in een boek heb ik beseft dat dit niet mijn gebruiksaanwijzing is. Ik heb beslist om die goede raad niet meer proberen te volgen. dit heeft me altijd onnoemelijk veel energie gekost en stil verdriet.
  Van een wilg moet je geen eik proberen te maken.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer