Logo Image

Een ALLEmaalteGAARTJE

23.11.2021

Ik was er bij!

Ja, ook ik was er bij in Brussel afgelopen zondag 21 november. Op die betoging. Ja die betoging waar rellen uitbarstten. Die betoging waarbij de politie werd aangevallen. Ja ik was er bij. Die betoging van en/of georganiseerd door wappies, extreem rechts, anti-vaxxers, complotdenkers, virus- en wetenschapsontkenners, dommeriken, idioten, egoïsten, schuldigen en meer van dat.

Een allegaartje dus …

Ja, een allegaartje, een ALLE-maalte-GAARTJE. Dat was het! Daar was ik bij. Een immense mensenzee met een ‘allemaaltegaartje’ aan mensen. Jong en oud. Ingeënt en niet ingeënt. Blank, geel, bruin en zwart, … Over partijen, ras, stand, achtergrond, ideologie, leeftijd, religie, scholingsgraad, taal, landsgrenzen, … heen.

Een zeer ervaren betoogster schreef dat dit de meest diverse betoging uit haar leven was. Blij dat mijn eerste betoging – al spreek ik liever van een mars- dan deze mocht zijn. Het was sterk. Het was mooi. Het was verbindend. Het was krachtig. Het was hartverwarmend. Het was hoopgevend.

Dat is wat ik onthou. Ik onthou de kracht van ‘wij samen’. Ik onthou en hou vast wat ik gevoeld en gezien heb.

Maar er is ook iets dat ik jou, beste lezer, niet wil onthouden, …

Want mijn ervaring (die ik deel me heel veel anderen), dat is wellicht niet wat je te zien, te horen en te lezen kreeg via onze staats-media-kanalen?

Daar spreken ze niet, of toch bijna niet, over mensen die opkomen voor vrijheid maar over de hokjes die ik zonet opsomde (en niet nog eens zal opsommen).

Daar gaat de focus hoofdzakelijk naar rellen en vernieling en niet naar wat het echt was, niet naar de reden en de intentie waarom al die mensen er bewust voor kozen om naar Brussel af te zakken afgelopen zondag.

Daar spreken ze niet over de echte aantallen van mensen die in vraag stellen. Ze spreken over 35.000. We weten intussen dat media een talent heeft voor het goochelen met cijfers in de richting die hen (of hun opdrachtgever) het best uitkomt. Doe dus maar gerust maal 2 à 3. En dat is dan nog maar een fractie van het echte aantal die achter de intentie van deze mars staat.

Daar tonen ze niet hoe politie plots het parcours afsluit zonder de massa verder te begeleiden. Velen maakten rechtsomkeer, anderen zochten hun weg via smalle straatjes en kwamen allemaal samen in straten met stellingen, afsluitingen, verbouwingsmateriaal, hekkens, … een onverantwoord hindernissenparcours, … Achteraf pijnlijk duidelijk waarom.

Daar tonen ze niet hoe het tweede, intussen afgesneden deel, van de betoging door waterkanonnen en traangas alle goesting en recht tot betogen ontnomen werd en zo tienduizenden mensen het Shuman plein niet konden bereiken.

Daar tonen ze niet hoe de politie zelf vanuit het niets en zonder reden onschuldige demonstranten tot bloedens toe slaat met matrakken en pepperspray (of welke spray het ook mag zijn) in de ogen spuit.

Daar tonen ze de ware toedracht niet. De strategie was simpel en duidelijk: haal de massa uit elkaar, duw hen in smalle straatjes, omsingel en klop en spuit de goesting om te betogen eruit. Dat er ook vele gezinnen met jonge kinderen aanwezig waren verandert niets aan deze meedogenloze strategie… Ik had al vaak gehoord van ‘romeo’s’, ingehuurde relschoppers, opgezette rellen, … maar nooit heb ik dergelijke beelden of getuigenissen gedeeld. Want dan krijg je de (overigens terechte) vraag van waar die beelden komen, of die ook niet in scène zijn gezet, …. Wel ik heb het nu met eigen ogen gezien. Ik heb eigen beelden op mijn netvlies en op mijn iphone waar ik geen bronvermelding voor verschuldigd ben. Of toch, beelden van mijn (trouwens zwangere) zus die er middenin stond. Ik vertrouw dat de beelden op haar Iphone door haar werden genomen.

Daar zeggen of tonen ze niet dat onze Belgische overheid geweld gebruikt of opdracht geeft tot het gebruiken van geweld tegen vreedzame betogingen. Opgeleide en betaalde relschoppers worden ingezet om de betoging te doen ontsporen om zo een ‘legitieme’ reden te hebben om geweld te gebruiken tegen de hele betoging. Duizenden (of het er nu 70.000 of 150 000 waren) vreedzame demonstranten die op straat komen voor vrijheid en tegen een QR-pasjesmaatschappij zijn duidelijk heel gevaarlijk voor hen. Deze betoging in een slecht daglicht plaatsen (ze noemen dat ook wel framing) is blijkbaar zeer belangrijk want ja, het protest groeit.

Daar tonen ze niet hoe er middenin de speeches vanuit het niets waterkannonnen en traangas gericht werden naar een kalme, vreedzame, luisterende massa. Huilende kinderen. En een beetje later… Sirenes. Vuur. Ambulances. Geweld.

Gedaan betoging.

Ervaren betogers waren omvergeblazen door het gevoel van eindeloze machteloosheid. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Eén van hen schrijft dat het overduidelijk is dat de betogingen tegen coronabeleid/pas/vaccinatie en voor democratie en vrijheid op een andere manier behandeld worden dan ALLE betogingen die ze in haar leven al had meegemaakt.

Intriest is dit.

Onderstaand beeld, die circuleert op sociale media, vat voor mij afgelopen zondag samen. Kortom, we krijgen geen eerlijke berichtgeving vanuit de mainstream media. En daar hoop ik intussen ook al een tijd niet meer op.

Met dit schrijven geef ik het zelf misschien ook teveel aandacht. Misschien wil ik nu teveel bewijzen, overtuigen of verantwoorden hoe het echt was? Maar het moet er toch even uit. Ik zou nog zoveel meer kunnen schrijven en allerhande ‘bewijs’-filmpjes en foto’s delen. Maar dat hoeft niet. Er circuleert genoeg. Je kan het zelf wel vinden als je het wilt zien.

Ik ben oprecht blij dat ik er bij was. Ik focus op en ga verder met het constructieve maar ik ben ook ‘blij’ getuige te zijn geweest van het destructieve. Het geeft me meer ‘recht’ op spreken.

Spreken heeft gevolgen. Spreken is niet zonder ‘risico’ in deze. Ook al valt het bij mij echt wel goed mee, toch krijg ook ik uiteraard te maken met weerstand.

Ik kies hierbij bewust waar ik wel en niet op inga of op antwoord. Je voelt het al snel wanneer het louter iemands doel is om je ‘af te knallen’ of onderuit te halen. Je voelt het wanneer iemand zit te wachten op een tegenreactie om terug te kunnen ‘schieten’. Ik laat dat. Met dit soort weerstand hoef ik zelfs niet om te gaan. Ik laat het gewoon zijn. Eigenlijk best wel makkelijk.

Ik laat ook de meningen en oordelen van wie er niet was. Anderen vullen ook vaak mijn of anderen hun intenties in. Ook dat laat ik. Ik blijf daarin in mijn waardigheid, die gelukkig niet afhangt van wat anderen van mij denken, zeggen en vinden. Ik laat ook de beschuldigingen en verwijten van wie het anders ziet. Ik probeer ook te laten wat de media ervan maakt. Ik ga alvast door een intense leerschool 😉

Een leerschool waarin ik stevig gewortelde wortels ‘kweek’ 😉

Van het moment dat ik openheid en wederzijds respect voel, ga ik echter geen enkel gesprek uit de weg.

De polarisering is gigantisch. Ik doe mijn best hier niet aan bij te dragen. Ook al besef ik dat mijn spreken, schrijven en handelen in de ogen van sommigen ook als polariserend ervaren wordt. Ik kan maar zeggen dat dit oprecht niet mijn intentie is. Ik heb geen impact op of je dat gelooft of niet gelooft. Ook dat laat ik dus los.

Hoe groot de polarisering ook is, de kracht van het ‘ALLEmaalteGAARTJE’ is er ook. Aan ons de keuze waar we onze aandacht op richten. Getuige zijn van hoe makkelijk het is om een grote vreedzame mars op geplande en agressieve wijze een heel andere richting te doen uitdraaien, zal ervoor zorgen dat er nieuwe wegen en mogelijkheden zullen gecreëerd worden. Het zal de creativiteit om ook die stem bestaansrecht te geven, extra stimuleren.

Morgen mag ik me alvast weer voeden met een ‘ALLEmaalteGAARTJE’. Dan gaat de lezing ‘vrij zijn in een onvrije wereld’ van Angelo Meijers door.

Er zijn last minute nogal wat afmeldingen geweest omwille van quarantaine, ziekte of andere redenen. Er zijn dus terug wat stoelen vrij. Laat het me gerust weten als je last minute nog graag aansluit om je te voeden met verbondenheid, begrip, respect, vertrouwen en hoop.

Barbele

Een allegaartje aan mogelijkheden op de Compagnon de route-kalender

24 november| Lezing Angelo Meijers | Vrij zijn in een onvrije wereld

22 januari 2022 | Start groeiroute |5 groeidagen + 90 dagen integratie via kompas-voor-onderweg-app

31 januari 2022| Route Energy | 9u-18u30 + 90 dagen integratie via kompas-voor-onderweg-app

10 – 14 februari 2022 | Winterroute | Frankrijk | Lanceerprijs : 990 euro

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (14)

 • Anoniempje ;) says:

  Dank voor je blog Barbele.

  Weet dat het hier in Nederland precies het zelfde verhaal is, in Amsterdam, Den Haag, of waar ook.
  Vreedzaam, totdat de Romeo’s opduiken en alles een gewelddadige bloederige bedoening wordt.
  Ongeacht leeftijd, ook senioren.
  En net zo, dan staat er een handvol demonstranten, en het zijn er vijftig duizend of zo.
  Ook die aanpak is dus overal hetzelfde.
  De wereld hangt van leugens aan elkaar.

 • Alex says:

  Het is BEDROEVEND hoe je de huidige situatie interpreteert en van het protest een heroisch evenement maakt. Gemakkelijk en populair om alles op de politici, politie en andere instanties te schuiven en best wel creatieve complot theorien te verspreiden. Ik heb verschillende vrienden die in de zorg werken en die ver van politiek, winstbejag en complot theorien staan. Ze werken dag na dag hard om straks misschien jou buur, familielid, collega, vriend …te helpen. Zij ERVAREN de realiteit dus misschien neem je best eens de tijd om eens goed naar hen te luisteren…

  • Barbele says:

   Ik laat jouw interpretatie jouw interpretatie zijn Alex. Ik laat de vaststelling dat jij mijn intenties blijkbaar kent of invult ook zijn wat het is. Ik denk ook niet dat jij op de hoogte bent van wie ik allemaal beluister en op basis waarvan ik schrijf wat ik schrijf…

 • Karien says:

  Danke lieve Barbele voor je alweer goed schrijfsel en bedenksels. Wat mooi dat we allen hetzelfde gevoel hebben na zo’n groots moment van zondag.
  Het deed heel wat me me, vooral positieve vibrerende emoties en aan de andere kant de harde realiteit van wat daar gebeurde, die niet rechtvaardig was en is.
  En dan de maandag iemand die je aanvalt met, hoe durf je, belachelijk , fanatiekeling…om aan zoiets deel te nemen.
  Het kwam effkes hard aan, maar heb dit ook kunnen loslaten en zien als iemand die zoveel frustraties te verwerken heeft en in onmacht leeft.

  Te voelen dat er zoveel zielen samen waren met hoge trillingen en enthousiasme, is een niet -te stoppen iets.
  Ze kunnen het niet meer tegen houden met water of traangas of wat dan ook.
  De angstigen die ten aanval gingen voelen zich wellicht in het nauw gedreven en dat kan een kentering maken, nu of in de verre toekomst.
  We’ll see….
  In vertrouwen, harmonie, liefde,…zijn en blijven.

  En ook heel blij dat ik erbij was.
  Veel liefs aan allen die dit lezen.
  En vooral nogmaals een grote DANK dat je dit doet Barbele, je raakt zoveel harten❤️

  • Barbele says:

   Dank voor dit delen Katrien. Ik bedacht me gisteren dat het ook heel sterk is dat de massa uiteindelijk heel kalm is gebleven bij zoveel geweld en provocatie. Net hierdoor werd de ‘ware toedracht’ heel sterk ‘in het licht’ gezet. Toch wel heel straf vind ik dat. Het had heel anders kunnen aflopen mocht er paniek en agressie ontstaan zijn in de massa. Wellicht wat ze gewild/gehoopt hadden, maar dat hebben we hen tot maar niet ‘gegeven’

 • Geert Desmet says:

  Dag Barbele,
  Ik was er ook bij en kan je getuigenis bevestigen.
  Het wordt nu even bezinnen op welke manier we onze stem kunnen laten horen.
  Blij dat ik erbij was blij dat jij er bij was

 • Aline says:

  Mooi geschreven! Helemaal hoe ik het ook beleefd heb! Had er voor mezelf een filmpje van gemaakt en kwam tot dezelfde conclusie, echt grappig, enerzijds gevoel van verbinding en samenhorigheid in de groep, anderzijds machteloosheid omdat het hen lukt om zo’n grote vredvolle massa toch te boycotten en weg te zetten als misdadigers, en nadien een gevoel van noodzaak van creatie van nieuwe wegen en het nemen van onze verantwoordelijkheid. Het resoneert nogal 😊

 • Leen Piqueur says:

  Dankje Barbele. Dankje Dankje Dankje. Voor het werk dat je al zo lang en nog steeds doet. Mijn tijd om op te staan is er ook. Met steeds meer zullen we dit dragen. Met steeds meer zullen we het Grote geheel dienen door te doen wat ons te doen staat, vanuit onze buik. Vanuit de kern van ons mens-zijn. Zorg goed voor jou. Dikke knuffel.

 • Nancy says:

  Zo blij dat de vele 10000den mensen dit ook met eigen ogen hebben gezien wat er gebeurde , zo blij dat ik erbij was . Het heeft me energie waar ik wel wat verder kan op broeden 🤣

  • Lut says:

   Bedankt Barbele om dit te delen. Als het van jou komt weet ik zeker dat het integer en niet gemanipuleerd is. Heb je trouwens de documentaire van Alain Grootaers en Jacobien Huisman op website tegenwind.tv al gezien met o.a. Mattias Desmet. Een andere waarheid komt stilaan aan het licht.

   • Barbele says:

    Dank je Lut. Ja, heb de documentaire-reeks Tegenwind al gezien. Een heel toegankelijke reeks vind ik het

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer