Logo Image

Een moment om stil te staan

02.04.2014

Zondag was het officiële opening van Mens Sana. Ik ontving een 100-tal mensen. Er dient dan op het laatste nog vanalles te gebeuren.  Je kent het wel. Opruimen, opkuisen, boodschappen, frigo’s vullen, …

Dit weekend voelde als een heel belangrijk moment aan. Ik voelde dat ik dat moment moest gebruiken en  liet mezelf niet toe om te beginnen stressen.  Ik schreef het ook naar de deelnemers van het totaalpakket ‘stressvrij worden, zijn en blijven’ : Ik keek naar mijn gebouw en dacht, het is al helemaal goed zo. Al wat ik nog extra gedaan krijg is mooi meegenomen, maar het is al helemaal goed. En de genodigden zullen het stof in de hoekjes wel niet zien. Zo kijken gaf me heel veel rust. Naast onze ‘to-do lijstjes’ raad ik heel erg aan ook ‘not to do’ lijstjes te maken.  Ik kreeg ook nog heel wat gedaan, maar van al wat ik deed genoot ik heel bewust. Ik zette mij ook in de tuin en liet komen wat kwam. De afgelopen 3 jaar passeerden de revue, ook alle hiermee gepaard gaande emoties passeerden door mij. Ik voelde hoe belangrijk het was hier tijd voor te nemen.  Zaterdagavond was ik alleen thuis en ik genoot hiervan. Ik zette mij op alle plekjes in de tuin en de bouw van mens sana en werd stil, ik voelde alleen maar. Wat is dit een zalige plek geworden. Ik schreef mijn speech, een belangrijk moment. Het is heel belangrijk op bepaalde cruciale momenten in je leven de dingen echt uit te spreken en te benoemen. Ik kuiste mijn ruiten terwijl ik in gedachten bezig was met de doelen en waarden van mens sana.  Het werkte zelfs therapeutisch. Alle stof, spetters, verdroogde druppels van mijn ruiten en van al wat geweest is. Wat kan ruiten kuisen toch zalig zijn.

Op vraag van enkele genodigden geef ik jullie hieronder mijn ‘woordje’ door. Het duurde 10 minuten, het waren 10 heel intense, krachtige minuten,… Dank jullie hiervoor. Er was veel volk, maar dat voelde je niet. Iedereen werd precies vanzelf rustig. Wat is dit een krachtplek geworden.

foto’s vind je via deze link

https://www.menssanahealth.be/blog/nieuws/officiele-opening-mens-sana/

 

Wil ook jij  Mens Sana eens komen ervaren? Je bent welkom op de opendeurdag op zondag 4 mei doorlopend van 10u tot 18u.  Combineer je bezoekje met een bezoek aan de tuinmarkt  in Park Blommeghem recht tegenover Mens Sana.

Wil je horen vanuit welke visie ik werk en van hieruit inizcht krijgen in jouw fysieke, emotionele en mentale ‘symptomen’? Je bent welkom komende vrijdag op de thema-avond ‘luister naar je lichaam’ (19u30-22u). Inschrijven kan via deze link

https://www.menssanahealth.be/events/info-luister-naar-je-lichaam-vrije-toegang/

 

Zondag 30 maart 2014

Hier sta ik dan, midden in mijn droom. Het lijkt nog steeds een beetje een droom, ’t is precies nog niet helemaal echt… Mens Sana staat er! Er is afgelopen dagen heel veel door mij gegeaan. Alle emoties van de afgelopen jaren passeerden de revue.  Zo’n welkomswoordje voor een receptie,… meestal hopen we dat het zo snel mogelijk voorbij is. Vaak blijft de aandacht er niet en willen we eigenlijk liever met elkaar babbelen en aan de receptie beginnen.  Ik heb dan ook getwijfeld of ik jullie al dan niet zou toespreken. En ja, voor mij is het belangrijk. Ik hoop dan ook 7 minuten jullie aandacht te krijgen.

Tijdens zo’n woordje bij een opening komen klassiek de dankwoordjes. Ook al ben ik niet altijd zo klassiek, vandaag  wil ook ik heel expliciet enkele mensen van harte danken.

In de allereerste plaats zijn dat vader en moeder, mijn ouders. Ik ben jullie zo ontzettend dankbaar, meer dan jullie wellicht beseffen. Ik ben samen met Paul en de kinderen door 3 heel zware jaren gegaan. Zowel fysiek, emotioneel als mentaal werden we zwaar op de proef gesteld. Hierbinnen diende ik steeds alle vertrouwen en kracht uit mezelf te blijven zoeken en vinden. Ik nam geen evidente stappen. Ik gaf mijn vastbenoemde job als lector aan de Hogeschool op, ging terug studeren en ben zware investeringen aangegaan. Ik ben gesprongen. Niet iedereen begrijpt dit altijd, … en dat in tijden van crisis en met 5 jonge kinderen. Ik had in deze zware perioden waar angst en onzekerheid  gespeeld hebben zoveel aan mijn bezoekjes in Hollebeke, mijn ouderlijke thuis. Zonder woorden, zonder erover te spreken,… steeds ging ik weer met een  zakje extra vertrouwen naar huis. Zonder woorden gaven jullie me mee, ‘doe maar meisje, ga maar je weg, we staan achter je’…. Op geen enkel moment hebben jullie uitspraken gedaan in de trand van ‘ben je wel zeker?’, ‘weet je wel waar je aan begint?’ Zal dit wel lukken,… Geen angst, geen twijfel, … alleen maar vertrouwen. Dat is een onbetaalbaar cadeau en dat neem ik mee naar de opvoeding van mijn eigen kinderen en de begeleiding van mijn klanten.  Dank je wel moeder en vader

Paulke, ja wat moet ik tegen jou zeggen? Klassiek dien ik jou wellicht te bedanken voor alle steun en begrip… Deze keer ben ik dan niet klassiek. Ik heb het je niet gemakkelijk gemaakt, dat weet en besef ik.  Jij die zo graag zekerheid hebt, wil weten waar je  voor staat,… Ik heb het je meer dan eens kwalijk genomen dat je niet eens kon zeggen ‘het zal wel lukken’. Maar dank je wel Paul, … hieruit ben ik alleen maar sterker geworden en Mens Sana ook. Ik hoop je van nu af aan wat ‘zekerheid’ te kunnen bieden,…Ook al kon je het niet uitspreken, … je hebt het me toch maar laten doen. … uiteraard wist je ergens ook wel dat ik niet tegen te houden was, … maar toch… Dank je voor de vrijheid die je me geeft Paul, … en het stil vertrouwen.

Joran, Seppe, Josse, Minne en Annabel, wat ben ik trots op jullie. Op hoe jullie door deze jaren zijn gegaan. Op hoe jullie jullie plan trekken. Mama was heel veel van huis. Jullie hebben twijfel gezien, angst, onzekerheid, kwaadheid,  discussies, ruzies, machteloosheid,…. maar jullie hebben ook een mama gezien die haar hart volgt, er voor gaat en steeds haar vertrouwen terug vond. . Jullie hebben een mama en papa gezien. die door hun proces zijn gegaan en elkaar heel graag zien. Ga ook maar helemaal jullie unieke  weg kindjes.

Eric, de man die dit geheel ontworpen heeft. Eric, je was mijn vierde architect. Ook dat was  een zoektocht, maar wat is het dat waard geweest. Ik weet dat je niet graag in de belangstelling staat. Ik weet ook dat je normaal niet naar de openingen van je realisaties gaat. Ik apprecieer het dan ook heel erg dat je hier vandaag bent. Je hebt mij perfect aangevoeld. Ik weet nog ons eerste contact,… dat ging helemaal niet over een gebouw. Dat ging over mij, over wie ik ben, over mijn visie, over Mens Sana, over het leven. over wat ik wil bereiken met mensen. Ik kreeg de opdracht van jou dit in een soort mindmap neer te schrijven op een groot blad papier. Ik gaf je carte blanche, ik had er vertrouwen in. Je bent dat vertrouwen meer dan  waard geweest. Je hebt me perfect aangevoeld en al waar en ik Mens Sana voor staan in de vormkracht van het geheel verwerkt . Dit bouwwerk op zich zal heel erg bijdragen aan het bereiken van de doelen van Mens Sana. Je bescheidenheid siert je. De manier waarop je me ook ondersteund en begeleid hebt in de zware obstakels waar we door moesten, waardeer ik heel erg.

Al mijn aannemers.  Met de een vlot het contact al wat makkelijker dan de ander. Achter de een moet je al meer zitten dan achter de ander, é christophe. De een werkt al nauwkeuriger dan de ander. De een werkt al wat rapper dan de ander. De een zijn factuur is daar al rapper dan de ander.  Maar stuk voor stuk zijn jullie mensen met een passie voor jullie vak. Dit gebouw werd met veel liefde gezet. Ik heb graag met jullie samengewerkt. Ik kon op heel erg op jullie rekenen. Ook aan jullie dankjewel voor het begrip die jullie hadden en het meedenken om het allemaal wat haalbaar te houden. En Wouter, een stressvrij totaalpakket voor aannemers,… er zit wat in…. We zitten hier nog eens rond samen.

Mevrouw De Bethune, dank je dat we de site van de kapel als werfdoorgang mochten gebruiken. We hebben ons best gedaan de kapel weer mooi tot zijn recht te laten komen.

Donderdag haalde ik kleren bij Me Gusta. Vrijdag hielden we een mini opening voor vrienden, we aten een kaasschotel van bij bakkerij Santy. Gisteren liet ik mijn haar knippen bij Svenjo. Floram verzorgde de decoratie van vandaag. Katrien, Leen, Ariane en Birgit.. Vier markse onderneemsters die heel veel voor mij  betekend hebben afgelopen tijd.  Ook meer dan jullie wellicht vermoeden. Ik mocht jullie sinds mijn start als zelfstandige leren kennen en  ik voelde een heel grote steun van jullie. Jullie geloven  in mij en dat tonen jullie elk op jullie manier. Bij jullie kon ik mijn verhaal kwijt, kon ik de tranen eens laten komen.  Als startend zelfstandige en als mens waardeer ik jullie steun en intussen jullie vriendschap enorm. … Ook vanuit het het unizo-bestuur heb ik me heel erg gesteund gevoeld.

Jasmine, mijn collega, waarmee ik een tweede bedrijf  ‘consana’ in het leven heb geroepen,  ook jij hebt mijn weg van heel dicht beleefd. Bij jullie thuis vond ik steeds wat rust terug, een luisterend oor en de maaltijden met liefde gemaakt door mama Godelieve deden me goed.

Mijnheer de burgemeester, Vincent Van Quickenborne en schepen Wout Maddens, jullie zijn het wellicht gewoon dagelijks  te worden vermeld in toespraken en dankwoordjes. Wellicht worden jullie dan ook meestal als eerste in de rij  vermeld. Geen protocol of rangorde in belangrijkheid vandaag. Ik hoop dat ook dat jullie hier niet enkel zijn vanuit een soort morele of andere verplichting. Ik weet deze vorm van ondersteuning vanuit de Stad Kortrijk zeker te waarderen. Vincent, ik waardeer ook de manier waarop je mij ontvangen hebt om oprecht naar mijn verhaal te luisteren. Ik voelde me gehoord en gezien. Julie eerste boeking om hier  met het schepencollege  constructieve vergaderingen te laten doorgaan, zal ik zeker ook naar waarde schatten…

Alle mensen die hier komen helpen zijn, elk weet het wel….

En ja, Egidius, ook jij bent zo sterk in mijn gedachten vandaag. Mijn broer, die 4 maand geleden is heengegaan,… ook jij hebt hier nog geholpen, je hielp me de vloerisolatie te leggen. Wat had ik ook jou hier graag bij gehad…. Je hebt me in jouw lijdensweg  en ook na je sterven heel wat geleerd jongen…. ik neem het allemaal mee. Je blijft zo sterk aanwezig.

Ik zal gaan afronden,…

Mens Sana is een unieke plek geworden. Helemaal zoals ik het wou. Het totale plaatje klopt. Ik hoop dat vele mensen de weg naar hier zullen vinden. En hier tot rust, tot inzichten, tot zingeving kunnen komen. Ik hoop dat vele mensen hier een stukje lichter naar buiten kunnen gaan, dat ze hier oude ballast kunnen loslaten en weer voluit kunnen leven.

Ik hoop dat ook  vele teams, het bedrijfsleven,  de weg naar Mens Sana zullen vinden. Vergaderingen, seminaries, workshops,….  Ik ben ervan overtuigd dat deze plek sterk zal bijdragen tot het ombuigen van problemen naar uitdagingen, irritaties naar respect, stress naar rust, moeten naar wilen,…

Vandaag is werkelijk een grote mijlpaal voor mij. Dank julie dat jullie hier zijn, je bent stuk voor stuk écht welkom.

Dank je Thomas, Jitse en Katrien om te receptie te verzorgen, zomaar, … dank je om dit zomaar te doen als goede vrienden.

Geniet van deze plek. Dankjewel

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (5)

 • Dominique says:

  Ontroerend mooi! Als medestudente heb ik het proces van nabij mogen volgen. Het begon met een droom… een zeer krachtige droom, een zieledroom. Zo heb ik het altijd aangevoeld. Ik heb ook de twijfels en de moeilijke momenten gevoeld bij jou maar hieronder zag ik telkens de kracht en het diep vertrouwen om in je droom blijven te geloven en tot realisatie te brengen en altijd heb ik geweten dat jouw “bouwwerk” er zou staan. Nog meer geloof ik nu dat als je tegen iets volmondig ja zegt dit alle slaagkansen heeft wat het ook is. Het is duidelijk dat jouw project bedoeld was om er te zijn. Proficiat en heel veel succes op je pad.

 • Oscar en an vandamme brasseur says:

  Het was gewoonweg ontroerend mooi. Een gewemel van grote en kleine mensen, alles en iedereen vond een eigen plaats.
  We komen zeker terug en wensen je een formidabele start in je privéhuis.

 • Noëlla says:

  Wat ben ik fier op je, ik wist bij aanvang dat je een doorbijtertje bent, maar je moet het maar doen hé, chapeau, van harte, Noëlla

 • Birgit says:

  Het was gewoonweg tof dat iedereen zich zondag op zijn gemak voelde. Toen de meisjes eerst met de voetjes in het water gingen, hield ik mijn hart al vast. Maar toen ze me vroegen mogen we zwemmen? dacht ik dat kan toch niet op een receptie? Ik vroeg het aan Barbele en het mocht! Leuk dat bij Mens Sana veel kan! Niemand vond het dan ook erg dat de meisjes zouden zwemmen, ze werden zelfs aangemoedigd. Wat moeten we als maatschappij nog veel leren! Want wie bepaald de lijntjes waarin we moeten kleuren? Dat zijn wijzelf! Geef jezelf en de kinderen meer ruimte om zich te ontwikkelen. Daar kan Barbele ons de goede weg tonen, maar we moeten die zelf bewandelen.

 • Jasmine Willocq says:

  Intense momenten! Geen verdere woorden nodig, liefs, Jasmine

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer