Onze geest is als een ijsberg. Het topje van de ijsberg is zichtbaar en staat voor onze bewuste geest. Onder de zeespiegel ligt het overgrote deel van de ijsberg, onzichtbaar voor de buitenwereld. Dit staat voor onze onbewuste geest.
Ons onderbewustzijn heeft echter een heel grote invloed op ons, vaak in de negatieve zin. In ons onderbewuste zitten al onze overtuigingen opgeslagen. ‘Ik ben te dik’, ‘Ik ben lelijk.’ ‘Ik kan dat niet’, ‘Ik zal niet slagen’,… Zolang we hiervan overtuigd zijn, bewust of onbewust zullen deze overtuigingen vaak ook waar worden in realiteit. Wees je bewust van de impact van je onderbewuste, dit is 24u/24u actief! Als je de gewoonte hebt om nog naar het nieuws of geweldadige films te kijken vóór je gaat slapen, doet je onderbewuste verder met deze informatie tijdens je slaap. Je staat moe, slechtgehumeurd,… op.
We kunnen ons onderbewuste echter ook bewust gaan programmeren, wat heel krachtig is!
Hierbij is het onder andere heel belangrijk je doelen op een juiste manier te formuleren.
Zorg ervoor dat je doelen voldoen aan deze criteria:
Vermeld JEZELF in je formulering EN wees SPECIFIEK
Bijvoorbeeld: “Ik weeg 65 kg’ ‘Ik slaag voor het examen wiskunde.’ ‘Ik doe de job die bij me past’
Formuleer het in het NU
Morgen bestaat niet voor je onderbewuste. Je onderbewust maakt geen onderscheid tussen wat jij het zegt en de fysieke werkelijkheid. Zorg dat jouw doelen zo sterk zijn, dat de fysieke werkelijkheid ook zo wordt. Meestal is het omgekeerd: je negatieve overtuigingen zijn zo sterk dat je ze ook vertaald ziet in je leven.
Formuleer je doelen dus alsof ze al behaald zijn. Dat is veel krachtiger. Vermijd: ‘ik zou’, ‘ik wil’, ‘ik probeer’,… dit verzwakt heel erg je doel. Zeg wat je echt wil! ‘IK SLAAG VOOR MIJN EXAMEN!’ . Enkel de angst om te falen houdt ons weg van onze doelen.
Formuleer het POSITIEF
Je hersenen kennen de negaties niet, ze kunnen zich niets voorstellen bij de woorden ‘niet’, ‘on-‘, ‘geen’,… Je kent de klassieker wel: ‘Je mag nu 2 minuten niet denken aan een roze olifant.’ Wie heeft er hem al zien passeren?
En toch spreken we zo vaak in negaties. We zeggen heel vaak wat we niet willen. Wat zeggen we tegen kinderen: ‘Pas op dat je niet valt!’, ‘Niet oversteken!’, ‘Niet aan het vuur komen!’, ‘Stop met ruzie maken’… Op hersenniveau zijn dit regelrechte uitnodigingen om om wel te vallen, over te steken, aan het vuur te komen, ruzie te maken,…
En waar halen we toch het ‘compliment’ : ‘Je hebt dat niet slecht gedaan’, zo’n ‘compliment komt nooit echt aan, de hersenen horen ‘slecht’
Zeg wat je wel wilt! Ik nodig jullie uit eens op je taalgebruik te letten en jezelf te horen zeggen hoeveel dingen je niet wil. En net door dit te zeggen krijg je het vaak net wel.
Vermeld het EINDRESULTAAT en niet het proces wat tot het resultaat leidt. Formuleer het doel alsof het al bereikt is.
Bijvoorbeeld: “Ik woon in een kasteel in Schotland” – in plaats van “Ik verdien 5 miljoen euro om een kasteel in Schotland mee te kopen”.
Lees jouw lijst van doelen elke dag met overtuiging, zeker voor het slapengaan. Je kan je doelen zelfs inspreken en een hele nacht laten afspelen. Je onderbewuste gaat ermee aan de slag!
Een belangrijke tip: communiceer over jouw doelen met anderen die je vertrouwt. En gebruik daarbij de exacte formulering zoals je die hebt opgeschreven.
Wie komt uit zijn comfortzone en deelt zijn doelen in het witte kader hieronder? Het uitspreken en delen van je doelen is een eerste belangrijke stap in de weg naar het bereiken ervan.
je boek uit in oktober!! super!!
en dan jouw andere droom die nu wel eens dringend mag uitkomen hé! we blijven duimen
Mijn boek komt uit in oktober 2013