Logo Image

Gecrasht

06.11.2013

Mijn laptop is kapot sinds anderhalve week. Moederbord kapot, moet naar de fabriek voor minstens 2 weken. Ramp o ramp, alles staat hier op en ik heb  geen recente back up! Het voelt alsof mijn handen zijn afgesneden en ik ‘alles’ kwijt ben.

 

Zoals bij alles ga ik snel in de aanvaarding dat het is zoals het is. Het is maar van hieruit dat we om kunnen met een ‘probleem’ en oplossingen zien. Het is maar van hieruit dat we leren uit wat ons overkomt.

Een kapotte computer, het doet me bij één en ander stilstaan….

Hoe behandelde ik mijn laptop? Niet altijd even respectvol, zo concludeer ik.

Ik doe niet altijd de moeite om goed na te gaan hoe iets materieels in elkaar zit. Zo wist ik nog steeds niet hoe ik die correct diende af te sluiten. Elke avond opnieuw klapte ik hem gewoon dicht. Nooit volledig afgesloten, nooit volledige rust.

Ken jij jouw handleiding? Sluit jij elke dag bewust af om  van een deugddoende nacht te genieten of neem je allerlei ballast mee in je slaap?

 

Ik besef nu dat ik vaak allerlei programma’s tegelijk open laat staan. Ik verwacht ook dat mijn laptop steeds vlot van het ene naar het andere overschakelt. Ook programma’s die ik op een bepaald moment niet gebruik, laat ik vaak een hele dag open staan.  Het leert me weer meer aandacht te hebben om gefocust te leven en te werken. Het vorige afsluiten vooraleer het volgende te beginnen. Met 10-tallen dingen tegelijk bezig zijn maakt ons heel onefficiënt en  vraagt heel wat energie.

 

Ik sleur die laptop overal mee naartoe. In mijn rugzak, in mijn valies, in de auto, op trein, tram en bus,…  Het doet me stilstaan bij hoe ook ik, samen met mijn laptop,  van her naar der reis, het hele land doorkruis,… Het doet me beseffen hoe vermoeiend  en belastend dit is. Het wakkert het verlangen om weer meer dicht bij huis te werken en te leven. Een nieuw doel is geboren.

We beseffen pas hoe goed iets werkt en hoe nodig iets is, als het niet meer werkt. Zo is het met een laptop, een auto en allerlei andere materiële zaken. Maar zo is het ook met onze gezondheid, ons gemoed, onze vitaliteit. Materiële zaken kunnen we meestal snel herstellen of vervangen. Als onze lichaam en geest niet meer functioneren, is het herstelproces vaak een moeizame weg. En onszelf vervangen is al helemaal niet evident.

Materiële zaken die we belangrijk vinden onderhouden we meestal goed. Onze auto krijgt een jaarlijkse grote beurt en controle, ons huis krijgt een grote kuis, de schouw wordt gekuist … En als iets niet meer werkt vinden we het heel evident om dit zo snel mogelijk te herstellen of zelfs een nieuwe te kopen. Ook al moeten we ervoor lenen. Computer, auto, tv, wasmachine,…

Ook in ons persoonlijk ‘onderhoud’ langs de buitenkant investeren we meestal gemakkelijk. De kapper, verzorgingsproducten, mooie kledij, shmink, verzorgde nagels,…

Maar hoe zit het met het onderhoud van onze binnenkant? Wie van jullie heeft aandacht  om de rommel en mankementen in eigen lichaam en hoofd op te ruimen of te herstellen? Wie geeft er zichzelf een jaarlijks groot onderhoud, een  maandelijkse onderhoudsbehandeling, een wekelijkse opfrisbeurt en dagelijkse herinnering? Wie is bereid  te investeren in zijn binnenkant? Misschien wel de belangrijkste investering die je kan doen!

Mijn kapotte laptop daagt mijn creatief en oplossingsgericht denkvermogen uit. Hoe geraak ik terug aan jullie adressen om deze blog te kunnen versturen? Hoe ga ik om met de nood aan documenten waar ik nu niet aan geraak?…   En uitstel is ook geen goeie zaak. Het stond al wekenlang op mijn planning gebruik te maken van ‘google drive’. Mijn kapotte laptop zorgt ervoor dat ik dit voornemen onmiddellijk in praktijk omzet.

Hoe dan ook, als mijn laptop  volledig hersteld terug bij mij is, zal ik hem welgemeend terug welkom heten en er goed voor zorgen.

En intussen leren we hier thuis weer wat afspreken met elkaar. Met 7 gezinsleden 1 computer delen. Het blijkt niet zo evident hier afspraken  rond  te maken, te delen, rekening te houden met elkaars agenda. …

Laat gecrashte computers en allerlei andere crashes in je leven geen crash betekenen van jezelf!

Barbele

 

Komende info-avonden met vrije toegang:

25 november 2013 | stressvrij worden zijn en blijven | 19u30-21u30

https://www.menssanahealth.be/events/stressvrij-worden-zijn-en-blijven/

9 december 2013  | stressvrij opvoeden | 19u30 – 22u

https://www.menssanahealth.be/events/stressvrij-opvoeden/

17 december 2013|gezond worden zijn en blijven | 19u30 -22u

https://www.menssanahealth.be/events/info-gezond-worden-zijn-en-blijven/

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (0)

Lees meer

Lees meer

14.04.2024

Comfortabel oncomfortabel

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

Lees meer

Lees meer

29.02.2024

Tijd om het even te hebben over tijd?

Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

Lees meer

Lees meer

19.02.2024

Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

Lees meer

Lees meer