Logo Image

Gelatenheid in het stemhokje

28.05.2014

Ook gaan stemmen afgelopen zondag? Heb je een bewuste stem uitgebracht? Ik niet… Ik had een vreemd gevoel in het stemhokje. Ik wist helemaal niet voor wie ik mijn stem zou uitbrengen. Ik voelde een grote gelatenheid, zelfs een soort onverschilligheid. Had geen flauw benul van de programma’s van de verschillende partijen. Ik had me er vooraf totaal niet mee bezig gehouden, deed zelfs geen stemtest dit jaar. Ik heb met andere woorden heel onbewust gestemd. Ik ben hier niet trots op… en vraag me ook af hoe dit komt. Zo bewust ik sta in het dagelijks leven, zo onbewust stond ik daar in dat stemhokje….

En wat met het gevoel? Ik voel dat ik weinig tot geen vertrouwen heb in de politiek, ik heb er de minste affiniteit mee.  Terwijl ik ervan overtuigd ben dat er ook mensen in de politiek zitten die het goed menen. Ik voel ook dat ik geen zin heb om voor of tegen iemand te stemmen. Vroeger was ik docent, nu ben ik zelfstandig,… dat feit maakt dat een andere partij nu beter is voor mij. Klopt het dat dergelijke dingen het verschil maken? Ik ben nog net dezelfde Barbele, ik ben dezelfde persoon, een persoon in ontwikkeling weliswaar…. Ik heb voor mezelf ergens uitgemaakt dat je toch zelf de verantwoordelijkheid voor je geluk en leven dient op te nemen, welke wetten er ook zijn…

Zou er ooit een partij komen die mensen in hun verantwoordelijkheid zet? Een partij die gelooft in zijn burgers. Een partij die mensen in hun kracht weet te zetten en zijn partijprogramma hier helemaal op afstemt? Een partij die gelooft in de kwaliteiten van alle mensen. Een partij die klopt voor iedereen? Voor huismoeders- en vaders, voor werkzoekenden, voor studenten, voor zelfstandigen, voor zieke mensen, voor bedienden, voor arbeiders, voor man, voor vrouw, voor blank, geel, bruin en zwart…. Een partij die het beste in elke mens naar boven kan halen…. Een partij die niet belooft om jouw noden, behoeften en problemen in te vullen of op te lossen, maar jou leert om ze zelf in te vullen of op te lossen? … Een partij die werkt vanuit vertrouwen en niet vanuit het creëren van angst of ‘tegen een ander zijn’. Een partij die je de weg wijst, maar je zelf de weg laat gaan. Een partij waar je eigenlijk écht voor jezelf kan kiezen…

Als die er ooit komt, krijgt die mijn bewuste stem! Of zelf in de politiek gaan? … Nee, toch niet, laat me maar mijn eigen leven regeren en anderen de weg te wijzen hoe ook zij weer aan het stuur van hun eigen leven kunnen staan. Weer vat leren hebben op je eigen denken, voelen en handelen,…

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (2)

 • Lies Rummens says:

  Dag Barbele
  Met aandacht gelezen, niet dat ik erg geïnteresseerd ben in politiek maar toch, die hebben toch wat over onze toekomst te zeggen en er wordt hier thuis door mijn 3 mannen vaak over dit onderwerp gepraat. Tevens, mijn neef kwam ook op en ik stuur alvast jouw mail eventjes naar hem door; Hij is een gedreven , jonge zelfstandige en wie weet volgt hij wel enkele van jouw tips op voor de toekomst.
  groeten
  Lies

 • Lieve says:

  Ja Barbele, ik herken het gevoel. Voor mij zit heel het politiek systeem verkeerd in elkaar en de mensen die het goed bedoelen worden daarin meegezogen. Er is toch een partij die het anders wil: https://piratenpartij.be/kernwaarden. Ook als je op die pagina klikt op “verkiezingswebsite” kan je zien dat ze heel wat dingen fundamenteel anders willen. Er is nog heel veel bewustzijn nodig dus we hebben nog veel werk. We doen stille, en soms minder stille, voort….

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer