Logo Image

Gevaar! Mens Sana is levensbedreigend!

02.03.2016

Heb je het gehoord? Heb je het gelezen? Heb je het gezien?

Wat gehoord, gezien of gelezen? Ik ben bitter weinig op de hoogte van wat er in de media gebeurt.

De Levensschool, is dat niet de school waar jij hebt gestudeerd?

Blijkbaar was er laatst een hele hetse rond de Levensschool in de media. Ik ga even googelen en lees volgende titels:

‘Levensbedreigend: De Levensschool’

‘Vlaamse overheid financiert levensgevaarlijke kankertherapie’

‘Klacht ingediend tegen de Levensschool wegens oneerlijke handelspraktijken en het aanzetten tot onwettige uitoefening van de geneeskunde.’

‘Overheid financiert kwakzalverij’

En zo kan ik nog even doorgaan…

Ja, ik heb gestudeerd aan de Levensschool en ben daar nog altijd heel blij, ja zelfs dankbaar om. Ik sta achter alles wat op de Levensschool gedoceerd werd en draag deze inhoud nu via Mens Sana uit. Op mijn manier. Op een toegankelijke manier.  Tijdens mijn begeleidingen, lezingen, opleidingen en seminaries sta ik voor wat ik sta en niet tegen iets. Ik handel en spreek niet tegen de klassieke geneeskunde. Ik sta wel voor de holistische kijk en begeleiding en daar staat ook de Levensschool voor. Ik vind dat mensen het recht hebben om ook die kijk en die informatie te krijgen om van hieruit bewustere keuzes te kunnen maken.

‘Schrijf alles op wat je triggert. Schrijf de dingen op die je raken, die je enthousiast maken, maar ook de dingen waar je weerstand rond voelt’ … zeg ik vaak aan mijn klanten. Weerstand voelen of tegen iets zijn is eigenlijk net hetzelfde als interesse hebben, nieuwsgierig zijn. Je wordt getriggerd. Het gaat over jou.

Als je iets of iemand aanvalt of veroordeelt toon je je eigen onzekerheid of angst. Als je zeker bent van waar je voor staat, heb je niet de behoefte iets of iemand anders te veroordelen, of ‘neer te knallen’. Als je vertrouwen voelt in waar je voor staat, brengt weerstand je niet uit evenwicht. Dan kan je weerstand zelfs helemaal ok vinden.

Zou het kunnen dat de ‘klassieke geneeskunde’  bang wordt van de natuurlijke kijk en aanpak? Zou het kunnen dat ze merken dat steeds meer mensen toch wel hun heil vinden in, ja zelfs genezen via een natuurlijke weg? Zou het kunnen dat ze merken dat die mensen niet enkel meer van die ‘alternatievelingen’ of ‘geitewollensokken’,… mensen zijn, maar ook steeds meer -in hun ogen- ‘normale’, ja zelfs ‘opgeleide’, zelfs ‘wetenschappelijke’ mensen zijn,… Zou het kunnen dat het beangstigend is om vast te stellen dat iets waarvan ze altijd gezegd hebben dat het ‘kwakzalverij’ is toch blijkt te helpen? Zou het kunnen dat ze merken dat ze vele mensen niet meer écht kunnen helpen en ze niet meer kunnen doen dan wat pijn verlichten of symptomen onderdrukken? ….

Zolang je je eigen ‘waarheid’ niet durft in vraag te stellen, bevestig je jezelf door ‘de ander’ neer te halen. Dit is een manier om jezelf niet in vraag te moeten stellen.

Het gaat erom ieder in zijn waarheid te laten zijn, deze te respecteren en van hieruit te vertrekken. Of die waarheid nu ligt in medicatie, meditatie, operatie, chemo, homeopathie,… Het maakt niet uit. Een heel bepalend stuk van iemand genezingskracht ligt in het geloof en vertrouwen dat iemand heeft in zijn arts, therapeut, medicijn of behandeling. We hebben dan als ‘gezondheidsconsulent’ niet het recht om die basis, dat geloof en vertrouwen aan het wankelen te brengen. Indien je dat wel doet, kan je inderdaad ‘gevaarlijk’ bezig zijn. Het is niet moeilijk om kwetsbare mensen uit evenwicht te brengen, angstig te maken, …. en afhankelijk te maken van jou als therapeut.

Al bij al vind ik de ‘hetse’ best wel positief. Zo komt de natuurlijke kijk op ziekte toch weer in de kijker. Ook al is het met ‘negatieve’ bedoelingen. Weerstand kan heel ‘vruchtbaar’ zijn!

Het is duidelijk dat mensen op zoek zijn. Op zoek naar een andere kijk, een andere weg, een andere manier,…  Mensen worden bewuster. Mensen nemen niet zomaar meer alles aan. Ook bovenstaande aanvallen niet…

Rob en Nicole, ga vooral door met jullie prachtige project. Met de Levensschool. Ik ben jullie en alle docenten ontzettend dankbaar. Ik heb aan de Levensschool een -voor mij- juiste, onderbouwde, verantwoorde voedingsbodem gekregen, op alle terreinen. Die voedingsbodem heeft ertoe geleid dat er ook in Marke een ‘levensschool-nakomeling’ groeit. Dank je wel!

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (8)

 • Inge says:

  Bedankt Barbele voor weer eens een oprechte en uit je hart geschreven blog. Met de nagel op de kop! Ik leerde dankzij jou en eigenlijk ook dankzij de levensschool, “anders” te kijken, “anders” te voelen en te ervaren dat dit ok en veilig is. Ik word elke dag nog bewuster van wat er leeft in mezelf en in anderen. ik groei en leer bewust en zonder oordeel hiermee om te gaan. Het voelt goed, bedankt voor zoveel!!! x

 • Ann says:

  Goed Barbele dat je hiervoor je nek uitsteekt. Er zijn inderdaad psychologen en therapeuten die achter die beoordeling zitten. Maar je weerlegt dit zeer goed.
  Ik zelf en medeconfraters en -sisters hebben atijd heel wat kunnen opsteken van jouw lezingen, handelingen, begeleiding en inspiratie.
  Ik hoop dat de instantie zelf ook reageert en durft analyseren waarover precies de bedreiging gaat…
  ann

 • Michel says:

  ….. bedankt voor dit schrijven. Ik sta helemaal achter jou gedachtengang, absolute waarden bestaan niet, we moeten durven , blijvend “vragen”…. zoals Socrates ons al voor deed ….

 • Leen says:

  Treffend verwoord, Barbele.
  Laat dit nu net hetgeen zijn dat ik de afgelopen 2 jaar bij Mens Sana heb mogen ontdekken bij mezelf: vertrouwen in waar ik voor sta, en van daaruit de openheid om weerstand te zien als een cadeautje, een kans om te groeien. Weerstand van mezelf naar dingen rondom mij doet me de vraag stellen: welke overtuiging beperkt me hier om te laten gebeuren wat gebeurt? En weerstand van anderen tegenover wie ik ben en wat ik doe nodigt me uit om heel dicht bij mezelf te blijven en te blijven staan waarvoor ik sta, volledig in mijn vertrouwen en kracht.
  Ook op de Levensschool, waar ik nu studeer, ervaar ik die openheid. We worden bewust gemaakt, en steeds ook blijft er respect voor andere invalshoeken en opinies. Dat vind ik heel sterk. Ik geloof dat deze hetse rond de Levensschool mee bijdraagt aan de bewustwording dat we in alle facetten van ons leven en onze gezondheid de keuze hebben om te doen wat het meest bij ons past, wars van collectieve verwachtingen en overtuigingen. Daar liggen de kansen om ten volle gelukkig te zijn, en daar verdwijnt de behoefte om anderen te beoordelen. Wat een vrijheid!

 • Maud says:

  Mooi om dit te lezen… Je spreekt de waarheid ( er zijn er zo veel) en goed dat je opkomt voor je mening en dat je kan bevestigen dat je goed bezig bent!! Het bewijs is er , dat je veel mensen helpt en geluk doet vinden!!
  Het is nog altijd een kunst en zoektocht, gelijk waar je naar school ging, om jezelf te vinden en durven volgen !!
  Xxx

 • Danny says:

  Misschien kadert de actie tegen de levensschool in een bepaalde tendens… Ik hoorde ook zeggen dat de codex Alimentarius aanvaard is…. De Belgische universiteiten zijn overeengekomen om geen onderzoek meer te laten gebeuren naar complementaire en alternatieven geneeswijzen (CAM)….. De minister van volksgezondheid wil de acupuncturisten implementeren in de wet Colla, vervolgens ook de osteopaten, Chiropraxy…….de homeopaten zijn al “geïmplementeerd” d.w.z. dat homeopathie nog alleen mag uitgeoefend door dokters die een bijkomende opleiding gevolgd hebben, maar geen enkele universiteit wil deze opleidingen organiseren, tandartsen, vroedvrouwen… kunnen ook een homeopathie opleiding volgen..Ten gevolge van de wet Colla hebben vele homeopaten hun werkzaamheden moeten stopzetten..
  Misschien stelt er zich wel eens iemand de vraag vanwaar die tendens komt of wie of wat er achter al die ingrepen zit??? In alle geval legt het boek van de Deense hoogleraar Peter C..Gotzsche : “Dodelijke Medicijnen en georganiseerde misdaad” de vinger op de wonde (winnaar Britisch Medical Asociation’s Book Award.)
  Wat de gezondheidsbegeleiders betreft denk ik dat we drie sterke punten hebben om tegenwind te geven: 1e we gaan van de “de natuur” uit, niet van geldgewin. 2e het bieden van kwaliteit , 3e : ons verenigen, zoals Unisan. (Unie Voor natuurlijke en Integrale -en san(itas)- Gezondheid en welzijn.) daar bv een aanzet zou kunnen zijn.
  Er is immers veel meer dat ons bindt dan scheidt.
  Tot daar mijn wat uit het in-typ-kader gelopen reactie…

 • Michael says:

  Mooi artikel, mooi gezegd :). Ik sta ook achter jouw filosofie

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer