Logo Image

Het belang van niet consequent zijn

13.01.2016

Als je een keuze maakt is het belangrijk hier een engagement in aan te gaan en hier ook trouw aan te zijn. Als ik me engageer dan engageer ik me ook. Ik schrijf dus trouw 2-wekelijks mijn blog.

De aandachtige, trouwe volgers zullen misschien opgemerkt hebben dat er vorige week geen blog is gekomen. De tijd, de inspiratie, de energie was er niet. Ik was beginnen schrijven, maar het staat nog steeds als ‘concept’ op mijn computer. Ik ben eens niet consequent geweest…

En zo heb ik inspiratie om het in deze blog te hebben over het belang van niet consequent zijn!

In het leven, in opvoeding, in het uitbouwen van een zaak, in relaties, op het werk,… is het uiteraard van belang een ‘kader’ te hebben waarbinnen je functioneert. Maar het is ook zo belangrijk  toe te laten niet consequent te zijn als het moment daar om  vraagt.

Opvoedings’deskundigen’ hebben er altijd op gehamerd: ‘Wees consequent, anders raken je kinderen in de war.’ Ik volg dit niet, helemaal niet zelfs. Hoe kan je nu altijd consequent zijn? De omstandigheden zijn telkens anders. Uit principe consequent zijn, staat ‘in het nu leven’ volledig in de weg. Met als gevolg dat je heel wat kansen mist, dat je je leven vergeet te leven.  Ik ervaar en stel vast dat het principiële en hardnekkige vasthouden aan regeltjes voortkomt uit een grote onzekerheid. We proberen vat te krijgen op onszelf, op onze kinderen, op onze werknemers,… door regels en afspraken te maken en hier consequent mee om te gaan. Een mens, of dit nu een kind of een volwassene is, evolueert constant. Het bewustzijn, de situatie, de behoeftes en gevoelens zijn telkens anders. Hoe kan je dan consequent zijn? Consequent zijn legt heel vaak een hypotheek op écht leven en groeien.

Het uitgangspunt van handelen vanuit een bepaalde opvoedingsstijl komt voort uit een negatief gevoel, namelijk een gevoel van wantrouwen in de zelfstandige ontwikkeling van het kind en een gevoel van wantrouwen in je eigen autonomie als ouder. Dit wordt dan ook de basis die onbewust wordt meegegeven en hier reageren vele kinderen op met heel veel weerstand… Kijk om je heen.

Wij voeden onze 5 kinderen ‘niet consequent’ op en toch is er veel orde en structuur. Als je niet te strak vasthoudt aan en dus onafhankelijk bent van ‘consequent’ zijn , ontstaat het consequent zijn vanzelf in de natuurlijke gang van zaken. De natuur is heel consequent.

Iedereen zoekt een houvast. En die houvast zoeken we onder andere in een bepaalde opvoedingsstijl en hier consequent in zijn. We leven echter in steeds sneller veranderende tijden. Velen voelen dat ze hun ‘houvasten’ kwijt zijn want zovele ‘zekerheden’ (die je jezelf hebt (laten) wijsmaken) staan op losse schroeven. Alle houvast is te vinden in de ‘onzekerheid’, in het nu.

Wij voeden op in het nu. Dat bespaart ons heel wat stress en geeft veel vrijheid.  De kinderen gaan slapen omdat slapen een behoefte is, niet omdat het iets is dat moet. En er bestaan hier al helemaal geen regels van hoe laat iemand op een bepaalde leeftijd moet gaan slapen.  Elk kind heeft andere behoeftes en deze verschillen dan nog eens van dag tot dag. Is dat bij jou ook niet zo? En nee, dat gaat niet over een vrije opvoeding waar alles zomaar kan en mag. Het gaat over leven en ont-wikkelen. Het gaat over écht verantwoordelijkheid nemen, elk over zijn eigen keuzes en gedragingen. Hoe jong ook. Een continue wisselwerking tussen ouders en kinderen waarbij je ook een continue wisselwerking hebt tussen wie nu ‘leerling’ of ‘leraar’ is.

Het gaat erover het nu te vertrouwen! Leer het huidige moment te zien en te gebruiken als een levend laboratorium. Zo kan alledaagse interactie je lessen van onschatbare waarde opleveren.

Consequent zijn heeft meestal tot doel bepaald gedrag te bekomen. Gedragsconditionering werkt niet op lange termijn en gaat volledig voorbij aan de wens die iedereen in zich draagt: zichzelf verwezenlijken. Gedragsconditionering wordt meestal nagestreefd via straffen en belonen. Ook hierop is mijn kijk helemaal veranderd. Zelfs belonen wordt meestal op een even manipulatieve manier als straffen gebruikt.

De vraag is ook heel vaak: wie beloon je echt? Beloon je je kind? Of beloon je jezelf omdat je kind via zijn of haar gedrag jouw behoefte invult?…

We maken het onszelf zo moeilijk door onszelf zoveel op te leggen, door regels, door principes, door consequent zijn, door perfectionistisch zijn,…. Het kan zoveel gemakkelijker, echt waar. Ik zie het als mijn missie mensen weer leren alles ‘simpelder’ te maken. Ik zie het als mijn missie mensen te inspireren en te begeleiden zichzelf weer te ont-wikkelen uit al de wikkels en nestels waar ze zichzelf in hebben gedraaid…

En dat is ook de missie van veel kinderen…

 

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (3)

 • Jasmine says:

  Inderdaad, ik heb jouw consequente mail gemist. Maar het was dan dubbel zo fijn om er deze morgen opnieuw eentje in de box te lezen. Lieve groet, Jasmine

 • Anneke says:

  Wat ben ik echt blij Barbele dat je vorige week eens NIET consequent bent geweest, want daar ik vandaag dacht dat ik niet consequent bezig was, en me daar alweer schuldig over voelde, gaf me dat een slecht gevoel. Het gevoel dat ik alweer niet genoeg karakter had…. Dus is je blog voor mij een groot geschenk vandaag en geeft het me een gevoel dat ik niet zo slecht bezig ben. Ik was gisteren zo vastbesloten om vandaag om 9 uur aan de slag te gaan met mijn grote berg strijk, maar ondertussen is het reeds middag en mijn strijkmand staat er nog onaangeraakt bij, maar toch heb ik ondertussen al heel wat andere zaken gedaan die mij ook gelukkig hebben gemaakt en waarbij ik anderen gelukkig heb gemaakt. Eerst zag ik het meer als verloren tijd, maar nu met het lezen van je blog, geeft het me een grote voldoening. Een gevoel dat ik niet een abnormaal wezen ben die alweer geen voldoende doorzettingsvermogen heeft gehad en me niet aan een vaste structuur weet te houden. Dus nu straks ga ik heel consequent beginnen aan mijn grote strijkmand, en dit “NU” Met heel veel zin en enthousiasme! Bedankt alweer om me te herinneren dat ik niet steeds consequent en perfectionistisch hoef te zijn in het dagelijkse leven om bij een normaal iemand te horen Anneke

 • Maud Hubrecht says:

  Weer zo leuk en inspirerend om te lezen. Bedankt !

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer