Logo Image

Hier ben ik weer

10.02.2021

Hier ben ik weer.

Vanuit de stilte.

Ik voelde al langer dat ik terug ‘naar buiten’ wilde komen. Maar de vorm kwam niet. De woorden kwamen niet. En forceren doe ik al lang niet meer. Vanuit vertrouwen. Dat het klopt.

En plots, geheel onvoorzien en onverwacht, komen er weer woorden doorheen mijn vingers.  

Ik heb drie intense maanden achter de rug.

Ik had wat te accepteren.

Ik had wat te zien.

Ik had wat te verwerken.

Ik had wat om recht te houden.

Ik had wat om voor te gaan.

Ik had wat om voor te zorgen.

Maanden van stil staan en vooruit gaan, van loslaten en nieuw leven, van confrontatie en creatie, van afstand en nabijheid, van dood en leven, van vermoeidheid en energie, van onrust en rust, van verbinding en ontbinding, van verleden en toekomst. Maanden waarin tegenstelling, yin en yang nog nooit eerder zo tegelijk duidelijk aanwezig waren in mijn leven. Maanden waarin ik nog veel dichter bij mezelf kwam dan ik al dacht te zijn. Maanden waarin ik Compagnon de route weer ‘toe-eigen-de’, het weer helemaal ‘Barbele’ laat zijn.

Dat voelt goed.

Dat voelt bevrijdend.

Dat voelt juist.

Maanden waarin ik bevestigd werd dat ik echt op mijn eigen vleugels mag en kan vertrouwen. Wat geniet ik zo ontzettend van dit prachtige cadeau dat ik kreeg van Heleen. Bedoeld om het te verkopen maar ik heb het zelf ‘gekocht’. Nee, ik heb het voluit ontvangen 🙏

Maanden ook waarin een heel vruchtbare bodem gecreëerd werd voor veel schoon nieuws…

De huidige routes binnen compagnon de route voelen ergens als af en vrij compleet. De ‘landroutes’ energy, mind en self als stevig fundament om dagdagelijks op terug te vallen en je goed te voelen in je vel, in je hoofd en in jezelf. De ‘waterroutes’ (groei en vaarroute) waarin we de diepte induiken, naar de essentie gaan en blokkades opkuisen. En de creërende luchtroute om je doelen en dromen moeiteloos te realiseren in lijn met de natuurwetmatigheden en in lijn met jouw natuur.

Hieronder mijn samenvatting in ‘t klad 🙂

De 90 onderwegwijzers brengen de kerninhouden van al deze routes samen in een doosje. Deze set voelt als de kers op de taart. Ik gebruik de kaarten ook zelf als mijn ‘coach in een doosje’. Dat is de intentie waarmee ik ze heb geschreven en het doel dat ik voor ogen had: dat ze mogen werken als een coach, als een compagnon voor ieder die ze koopt of als cadeau mag ontvangen. Ze hebben ook mij al heel wat helderheid en richting gegeven. En ik krijg zo schone berichten van hoe ze dat ook doen voor anderen. In persoonlijke levens. In relaties. In gezinnen. In scholen. In praktijken. In organisaties. Voor jong en oud(er)

Verder is er ook mijn boek ‘Leven is simpel, maar niet altijd gemakkelijk’, dat hoort bij de ‘landroutes’. Het boek ‘groeien is simpel’ heb ik intussen reeds acht jaar geleden geschreven, maar het ‘momentum’ om het ook ‘naar buiten’ te brengen moet blijkbaar nog komen. Zoals ik reeds schreef: forceren doe ik niet (meer). Vanuit vertrouwen. Dat het klopt.  Dit boek zal horen bij de groei en vaarroute. En ook het ‘luchtroute’-boek ‘ondernemen is simpel was al in de maak, maar zal een wat andere wending krijgen. Zelf benieuwd welke en wanneer. 😊

En hoewel deze routes als zo schoon en ergens ook zo ‘af’ voelen, mistte ik al een tijdje iets.

Vanuit het dichte contact met mezelf afgelopen maanden voel ik ook duidelijk wat. Er zijn nog een aantal thema’s die mij heel nauw aan het hart liggen, thema’s waar ik al diep en intens ben doorgegaan, thema’s waar ik wel wat rond te delen en inspireren heb maar nog geen vol-waardige plek hebben in Compagnon de route op vandaag.

Thema’s die een plek verdienen en een plek krijgen in …. de seizoensroutes! 🍂🌨️🌸😎

De Winterroute. Over stilte. Over tijd-loos-heid. Over vruchtbare bodem creëren.

De Lenteroute. Over zuiveren. Over opruimen. Over vasten.

De Zomerroute. Over ontspanning. Over plezier. Over genieten. Over verwennen. Over zelfzorg.

De Herfstroute. Over loslaten. Over rouwen. Over de dood. Over het leven.

Alle seizoenen en alle ‘weer-standen’ in ons krijgen er een plek

En zoals bij alle routes een uniek concept en een unieke context hoort, zal dit voor de seizoensroutes niet anders zijn. De plek en het concept zijn er al. De inhoud en de ervaring ook.

Met een groepje metgezellen trek ik elke seizoen voor vijf dagen naar een prachtige plek in Frankrijk. De plek heet ‘En route’ (hoe toevallig kan het zijn? 😉 ) en ligt op de pelgrimsweg naar Compostella. Middenin prachtige natuur.

Over de plek en hoe die op mijn pad is gekomen later meer. Het is een verhaal op zich waarin synchroniciteit (oftewel niet toevallige toevalligheid) zich heeft getoond op zijn schoonst. Voor mijn aandachtige blog-volgers: nee, het is niet de plek in de champagne-streek waar ik zonder portefeuille (en uiteindelijk ook zonder benzine) naartoe reed ;).

Het vertrekpunt van de seizoensroutes zal eigen ervaring zijn. Eigen voorbeelden. Er zal ruimte zijn om te delen en om te ontvangen. Er zal gekaderd en onderbouwd worden. Of net niet. Soms vraagt iets om er gewoon maar te mogen zijn. En er zal ervaren worden. Telkens in een andere, ideale context. Een ander seizoen. Alleen. Samen. In de natuur. In de stilte. In het bos. Aan het meer. Op de weg. Rond het haardvuur. …

Och, wat kijk ik hier nu al naar uit. Wat zal daar zoveel schoons gebeuren.

Er is dus veel ontstaan en gecreëerd afgelopen maanden. Vanuit de stilte, vanuit het contact met mezelf, vanuit acceptatie van wat is. Vanuit de ‘stille winter’.

Toen ik 9,5 jaar geleden mijn vastbenoemde job als docente losliet om mijn eerste praktijk Mens Sana op te starten ging ik door heel zware, of nee, heel intense jaren. In die jaren is de vruchtbare bodem ontstaan voor de totaaltrajecten van Mens Sana, intussen de huidige routes van Compagnon de route. Ik noemde die jaren vaak ‘de winterjaren’ van mijn ondernemerschap waarin er heel veel ‘vruchtbaar’ werk onder de grond gebeurde, waarin ik en van hieruit ook mijn onderneming sterk geworteld raakte.

Ik beleefde afgelopen maanden als een gelijkaardig iets. Ik ging terug door weerstand, obstakels en intensiteit. En er werd terug een vruchtbare bodem gecreëerd voor dat nieuws dat ik zonet deelde. Maar dan in een versneld tempo. Zoals zoveel momenteel in een versneld tempo gebeurt. Toen drie jaar, nu drie maand. Van een ‘tempo-versnelling’ gesproken 😉

Ik, mijn leven, Compagnon de route staan allesbehalve stil. In tijden waarin de wereld lijkt stil te staan, waarin ik naar de buitenwereld toe misschien wel lijk stil te staan, sta ik allesbehalve stil. En ik vind dat een zalig gevoel. Ik genoot ook wel wat van de anonimiteit afgelopen tijd. Des te meer geniet ik ook van de intensiteit van het echte contact met de metgezellen die momenteel met me onderweg zijn. Van de mooie, live energy-route-dag vorige week. Van de zo schone reis die ik met de groeiroute-metgezellen aan het gaan ben.

Van mijn support-groepje die me ondersteunt op verschillende, heel eigen manieren. Elk weet het wel. Ook van hoe Paul en de kinderen plots ook deel uitmaken van Compagnon de route, er ergens ook hun plek in krijgen en vinden en mij ondersteunen, meedenken en mee helpen. Het was indruk-wekkend hoe razendsnel alles werd opgeruimd na mijn energy-route-dag vorige week op locatie. Je had zowaar de indruk dat een professioneel event-team aan het werk was. 🙂

Ik voel me zo gezegend. Ik voel me zo dankbaar. Voor zoveel.

Maar dingen gebeuren niet zomaar. Dingen gaan niet altijd vanzelf. We hebben zelf een bijdrage en verantwoordelijkheid in wat ons leven ons voorschotelt. Het komt erop neer te herkennen en erkennen welke uitnodigingen je krijgt in je leven en hierop in te gaan, hiernaar te handelen. Dus ja, ik erken ook mezelf, omdat ik het leven, mijn leven ten volle aanga en (be)leef.

Veel om naar uit te kijken dus. Veel perspectief in een wereld zonder perspectief. Er is in deze tijden zoveel perspectief. Er zijn in crisistijden zoveel mogelijkheden. Aan jou om ze te zien. Aan jou om ze te creëren. Ik wens ook jou veel beweging toe in de stilstand. Ik wens ook jou voluit leven toe.

‘Ik ben er!’-groet

Barbele

P.S. Kan er nog wat meer bij? Want er is nog iets in de maak 😊. Ik maak werk van een videoreeks ‘op de afspraak met Barbele’ , waarin ik in video’s van 20 à 30 minuten inga op een afgebakend thema en mijn ervaring (met mezelf en met metgezellen) en tips deel. In de eerste ‘afspraak’ ga ik in op het thema ‘Loslaten, hoe doe je dat?’ Benieuwd wie bij mij ‘op de afspraak’ komt. Ik geloof er alvast in. Mijn intentie: inhoud, tips, ondersteuning bieden om de allerbeste coach die er bestaat te vinden en te begrijpen: jij zelf, jouw eigen leven.

P.S.S De aftrap van de seizoensroutes zal met de herfstroute zijn (november 2021), toevallig 🙂 mijn favoriete seizoen. Wil je graag deel uitmaken van deze ‘lanceer-editie’? Contacteer me gerust voor meer info.

P.S.S.S Nog niet vertrouwd met al die routes en benieuwd waar ik het allemaal over heb? Hieronder een overzicht met alle linken (ik wilde je in de blog zelf niet af of omleiden :)). Laat je er vooral niet door overweldigen. Leven doe je stap per stap en voet per voet zoals Erika het zo schoon be-zingt in ons Compagnon de route lied.

Ontdek de landroutes energy (jan), mind (mei), self (oktober), groeiroute (januari), vaarroute (september) en luchtroute (mei-juni), 90 onderwegwijzers en het boek leven is simpel.

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (7)

 • Fullhdfilmizlesene ile en yeni vizyon filmler Full HD ve ücretsiz film sizlerle. Orijinal film arşivimizle en kaliteli film izle fırsatı sunuyoruz. Mike Rohloff

 • Fullhdfilmizle ile Full HD film izle deneyimi sizlerle! Türkçe dublaj ve Altyazı arşivimizle 1080p kalite kesintisiz film izleme sitesinin tadını çıkar! Tod Lincoln

 • iele says:

  Zalig hoe de stilte van de winter, je liet in-leven, in-voelen wat nu kan en mag… ❤️

 • Pascale says:

  Dag Barbele,
  Genieten is het van de schone woorden die je kon geven aan al het schoons wat er is en nog komen zal. Steeds vanuit een basisvertrouwen in het leven, een vertrouwen in de kracht van je eigen vleugels. Heel mooie gravering door Heleen, zo natuurlijk en krachtgevend. Doet me denken aan ‘Vlieg vogeltje vlieg’, woorden die ik in schoon schrift door Lies bij mij terugvind op een steen.
  Schone vooruitzichten : het concept en de prachtige Franse context van de seizoensroutes en ook op ‘rendez-vous’ met Barbele.
  Magnifique!
  Bon vent, bonne route En route, à la maison, chez toi-même,
  Pascale X

 • Francine says:

  Hey Barbele,
  Mooie woorden die de betekenis dragen vanuit ervaring in het dagelijks leven en die ondersteunend werken voor ons door het met ons te delen. Delen is vermenigvuldigen.
  Dankuwel hiervoor 🤗

 • Katrien says:

  Dag Barbele,
  Amai wat heeft ‘je stilstaan’ zo allemaal niet te weeg gebracht….schitterend!!
  Je ambitie zal vruchten brengen, dat kan niet anders…
  Zo leerrijk en boeiend hoe open je bent. Hoe je altijd aan het groeien bent.
  Ik duim voor een groot succes.
  Lieve knuffel

 • christine says:

  mooi Barbele……
  heb genoten van je woorden.
  christine

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer