Logo Image

Ik had het ons zo gegund …

27.04.2016

Ik ‘gunde’ het Ilse, mezelf  en Mens Sana zo hard dat dit zou slagen. Ik heb daar ook nooit aan getwijfeld. Ik ben met de juiste intenties de samenwerking aangegaan. Maar het loopt zoals het loopt en daar kunnen we niet om heen. …

Een stukje uit mijn beschrijving van mijn proces in de samenwerking met Ilse. Een samenwerking waar ik enorm in geloofde, … een samenwerking die nu is beëindigd binnen Mens Sana.

Soms moet je afscheid nemen van iets of van iemand om te voorkomen dat je afscheid neemt van jezelf…  Dat besefte ik plots zo hard. Ik wilde dat niet voelen, ik wilde hiertegen vechten,… maar ik kon er niet om heen, …

Ik schreef mijn proces in de samenwerking met Ilse eerst voor mezelf neer. Hoe ik alles ervaarde, hoe ik spiegels van mezelf kreeg, … Ik schreef mijn gevoelens, mijn emoties, mijn ervaringen, mijn inzichten, mijn hieraan gekoppelde acties neer,… Dat is mijn manier. Ilse is meer voor de directe, face to face aanpak. Haar sterkte, haar kwaliteit,… Waar ik veel van kan leren en heb geleerd. … Als ‘middenweg’ koos ik ervoor om Ilse mijn ‘relaas van mijn ontwikkelingspad’ te laten lezen terwijl ik naast haar zat…

En wat ben ik dankbaar voor de manier waarop ze mij ontvangen heeft die dag.  Ze zat in de tuin te wachten op mij. We namen elkaar vast… woorden waren niet nodig,…

Ilse las mijn ‘dagboek’,….

Ik voel alleen maar diep respect en een grote dankbaarheid voor hoe ze hier is mee omgegaan. Sereen, … rustig… respectvol,… begripvol,…. geen verwijten, …. geen verdediging, … geen aanvallen, … geen oordeel,…

Ik voelde weer echte verbinding, verbinding die er de laatste maanden niet meer was…

Ilse kwam op mijn levenspad, we hebben samen een stukje bewandeld en gaan nu terug elk ons eigen pad.

Dankbaar voor dit stukje samen stappen. Dankbaar voor wat deze samenwerking heeft betekend in mijn persoonlijke groei. Dankbaar voor wat deze samenwerking me allemaal heeft geleerd. Dankbaar voor de ‘vruchten’ die ik meedraag in mijn verdere groei en de groei van Mens Sana.

Eerst was ik van plan hier niet over communiceren. Het gewoon stilletjes laten voorbij gaan. Maar dat klopte niet. Ilse is te waardevol voor mij om haar zomaar ‘stil te zwijgen’ of te laten ‘verdwijnen’.

Dit afscheid voelt ook niet als een echt ‘afscheid’. Echt afscheid bestaat volgens mij niet… relaties kan je nooit echt verbreken, eens je een ‘relatie’ hebt gehad met iemand, blijf je voor altijd een relatie hebben. Onder een andere vorm.  Enkel de ‘fysieke’ vorm ervan is verbroken.

Ik dacht dat er ‘een pak van mijn schouders ging vallen’ na het beëindigen van de samenwerking. Maar dat is niet zo. Ik merk dat ik door een soort ‘afscheidproces’ ga, noem het gerust een soort ‘rouwproces’,… Maar dat voelt ook goed. …  want het betekent alleen maar dat Ilse zeer waardevol is voor mij.

Het voelt vreemd geen mailtjes meer van haar te ontvangen. De wekelijkse dag met Ilse in mijn agenda komt plots vrij,…  Hoe zou het gaan met Ilse? Komt de kwaadheid nog? Zal ze haar weg terug vinden? ,…. Loslaten Barbele, … niet jouw stuk…

Dank je Ilse om op mijn pad te komen,… Ik wens jou vanuit de grond van mijn hart het allerbeste toe!

Barbele

 

Ik geef jullie graag mee dat Ilse als loopbaan-stress en burnoutcoach aan de slag blijft. Ook voor voetreflexologie kan je bij haar terecht. Haar contactgegevens blijven nog een tijdje op de Mens Sana website staan. Ik geef ze je hierbij  ook nog eens mee:

Ilse Verbeke

0497/44 39 24

ilseverbeke@telenet.be

Amand Casier de ter Bekenlaan 36, 9030 Mariakerke

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (6)

 • Liesbeth says:

  Geschreven vanuit je hart, met moed en veel respect en liefde voor jezelf én de andere. Barbele, je bent een krachtig iemand die vaak het leven beschrijft op een manier waarbij iedereen wat herkenning kan vinden. Je woorden geven rust! Zowel voor jou als voor Ilse, een mooie reis ! Liefs Liesbeth * *

 • Anneke says:

  Dag Barbele, PROFICIAT voor je oprechte, eerlijke, liefdevolle manier van afscheid nemen. Zoiets was infeite te verwachten van jou. Afscheid nemen vanuit je hart en ook door je eigen rouwproces durven gaan. Met je zo kwetsbaar te durven opstellen en openstellen ben je nogmaals een groot voorbeeld en wegwijzer voor ons allen. Je pakkende uitspraak ” SOMS MOET JE AFSCHEID NEMEN VAN IETS OF IEMAND OM TE VOORKOMEN DAT JE AFSCHEID NEEMT VAN JEZELF” zijn zo’n wijze woorden die me hebben geraakt en zeker ook efkes blijf bij stilstaan. Je gunt ook uit het diepste van je hart Ilse haar verdere succes op haar eigen unieke manier. nogmaals Proficiat om het op zo’n waardevolle manier te hebben gedaan en ik wens ook Ilse heel veel succes en moed toe op haar eigen, unieke weg. lieve groetjes Anneke

 • Els says:

  Opnieuw Wow Barbele ! Zoals al eens gezegd, jij verwoordt zo mooi wat velen onder ons op onze weg naar groei meemaken en dit lezen doet deugd, Weten dat je niet alleen bent met dergelijke zaken. Bedankt om dit zo open en kwetsbaar te delen en chapeau voor de manier waarop je het aanpakt !

 • Chantal says:

  liefdevol afscheid nemen om verder te kunnen groeien. Heel sterk. En inderdaad door een rouwproces gaan om weer dichter bij jezelf te komen. We zijn allemaal onderweg ieder op zijn manier in zijn eigen kunnen. ?

 • Bernadette says:

  Dag Barbele, dag Ilse, vanop een afstand sla ik jullie gade, en mijmer ik regelmatig verder naar aanleiding van wat ik lees op jullie website. Dit voelt voor mij aan als een natuurlijke gang van zaken die ik had zien aankomen; van meet af aan had ik het gevoel dat het samenwerken voor elk van jullie beiden heel vruchtbaar, deugddoend, verrijkend, echt goed zou zijn, maar voor elk van beiden misschien wel “beter” dat het niet voor altijd zou zijn. Dat zijn van die wederzijds verrijkende ontmoetingen, relaties, die een heel leven lang hun vruchtbaarheid kennen, ook zonder lijfelijke aanwezigheid. Wat ik hier verwoord naar aanleiding van jullie, dat voel ik ook in mijn eigen leven sterk aan in verband met allerlei belangrijke mensen. Heel veel lieve groeten, aan Barbele, en aan Ilse. Ik denk nog vaak mijmerend, filosoferend terug aan de vorige bloemenmarkt in Marke, toen ik door een klein bijdehant meisje , temidden een zwerm enthousiaste kinderen, aangesproken werd om een kijkje te gaan nemen bij “Mens sana”; voelde me op mijn plek, op een goeie plek, innerlijk aansluiting vindend bij de spreekster, Barbele dus, en bij de vriendelijke, ingetogen zwartharige mevrouw die me zachtjes , zonder de voordracht te storen, binnenloodste, en met wie ik in de loop van de namiddag nog een kort,ernstig, deugddoend gesprekje had, Ilse . Ik wens jullie allebei nog verder een mooie groei-levens-tocht toe, Bernadette Verschelde

 • Hubert says:

  6 x maal lees ik in je blog het woord DANKBAAR. Ik meen dat dit POSITIEF denken en POSITIEF herkaderen is. PROFICIAT X PROFICIAT voor je houding. EN morgen zie je misschien een springplank naar … véél succes Barbele

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer