Logo Image

It’s allRIGHT

20.12.2018

 ‘Ik heb weken/maanden weerstand gevoeld tov mijn job… Ik ging er aan kapot, mentaal en fysiek… Loopbaanbegeleiding lukte (voorlopig) niet omdat ik mezelf niet was. Maandag ben ik (uit-)ein-de-lijk bij de huisdokter geweest. Ik heb de weerstand opgegeven (moeten opgeven). Een oplossing is in de maak, maar eerst mentaal en fysiek bekomen… Jullie boek is één van mijn compagnons hierbij!

Een berichtje dat we deze week mochten ontvangen van Carolien, één van de deelnemers van ons jaartraject. Een berichtje dat heel beknopt samenvat waar zovele mensen in vast zitten: in weerstand bieden, in vechten tegen. Een berichtje dat ook vertelt wat de kracht van overgave is: een oplossing is in de maak.

Zovele mensen bieden weerstand omdat ze bang zijn van wat er is, van de overgave aan wat er is, omdat ze niet willen zien wat er is, want dat heeft consequenties. Terwijl dat wat er is ‘allright’ is, zoals ook Naomi deze week postte in ons ‘support voor onderweg’-groepje, een groepje waar wij en deelnemers van het jaartraject support bieden vanuit en aan elkaar

Ook ik ervaar zo sterk de kracht hiervan deze dagen. De kracht van weerstand opgeven van wat er (nog) niet is en van hieruit in acceptatie en volledig in het hier en nu komen en zien en ervaren wat er daar allemaal wel is. Zien en ervaren dat het ‘allright’ is.

It’s allright:

Een heel sterke reminder Naomi. Dankjewel hiervoor

Ook een facebookherinnering van 5 jaar geleden deed me herinneren aan wat er al allemaal is en is geweest.

‘Stap voor stap komen we er…’ schreef ik op 9 december 2013. 2013, het meest intense jaar uit mijn hele leven. Het jaar waar ik onder andere met veel weerstand van buitenaf te maken kreeg. Ik schrok bij het zien van de herinnering.

Is dit NOG MAAR 5 jaar geleden? …

En zeggen dat ze me toen hadden gezegd dat het toch zeker 5 jaar zou duren eer ik een ‘deftig’ klantenbestand zou hebben opgebouwd. Toen al besliste ik om niet in dergelijke beperkende overtuigingen te geloven, of hier althans niet vanuit te vertrekken. Ik had beslist om mijn vaste benoeming als docent aan de Hogeschool los te laten. Niet omdat ik het niet meer graag deed, wel omdat de context waarbinnen ik moest werken niet meer klopte voor mij. Mijn energie en enthousiasme zakten weg. Ik vechtte niet tegen deze signalen en maakte keuzes. Keuzes die heel veel onzekerheid met zich meebrachten, maar waarvan ik wist dat ik ze moest maken, wilde ik het kans op slagen geven. Ik ging helemaal voor het in de wereld zetten van Mens Sana, een holistische praktijk en hieraan gekoppeld opleidingscentrum.

En kijk 5 jaar later…. Intussen ben ik Mens Sana al meer dan 2 jaar geleden beginnen loslaten. Omwille van het succes van mijn gecreëerde totaaltrajecten, waarbij ik elke deelnemer ook individueel begeleidde. Hoe graag ik het ook deed, hoeveel voldoening ik er ook uit haalde, ik wist en voelde heel goed dat als ik zo zou doorgaan, ik de rode loper voor mijn eigen burn-out aan het uitrollen was. Ik was teveel mensen tegelijkertijd aan het dragen. Ik voelde het en heb er niet tegen gevochten, of althans: ik heb er maar even tegen gevochten. Uit-einde-lijk heb ik het los gelaten. Helemaal. Hoe moeilijk dat ook was. Hoeveel onzekerheid dat terug met zich meebracht. Vanuit het loslaten vanuit acceptatie van wat ik voelde en wist, is de ruimte gecreëerd om het nieuwe te kunnen laten ontstaan: Compagnon de route met de routes en het jaartraject als inhoudelijk aanbod. Vandaag voel ik dan ook grote dankbaarheid voor die individuen, die bedrijven, die partners, … die met ons in zee gaan, die ons dat onvoorwaardelijke vertrouwen geven. Die eerste échte fans die je dat vertrouwen geven, ze zijn en blijven echt bijzonder, speciaal en héél belangrijk voor ons. Dankjewel.

En als ik kijk naar mijn leven vandaag, hier en nu, kom ik tot de vaststelling dat intussen terug is gecreëerd waar ik naar verlangde, namelijk ruimte, tijd en vrijheid. Het is wat wennen om na jarenlang zeer intens ‘voluit gaan’ plots weer ruimte te voelen, om vrijheid te voelen in hoe ik die ruimte invul. Plots besef ik dat dat waar ik zo naar verlangde er NU AL is. It’s allright. ’s Morgens kunnen kiezen waar ik die dag mijn focus op leg. Ruimte waarin ik mijn voornemens ook echt vóór kan nemen. Ruimte waarin we trouwens net een nieuwe give-a-way rond die ‘goede voornemens’ hebben gecreëerd. We zijn er trots op. Een werkdocument waarin we je via concrete stappen meenemen van hoe het niet MOET naar hoe je voornemens wel KANs op slagen hebben. Dit is binnenkort gratis te downloaden. Hou onze facebookpagina dus in de gaten. Of meld je hier alvast aan.

Weerstand loslaten en van hieruit in de overgave gaan van het hier en nu. Ze gaan helemaal hand in hand met elkaar.

Het zal dan ook niet toevallig zijn dat Naomi ook onderstaand krachtig beeld niet lang geleden creëerde. Naast het leven zelf waren deze woorden van Eckhart Tolle haar bron van inspiratie: ‘Don’t look for any other state than te one you are in NOW, otherwise, you will set up inner conflict and unconscious resistance. Forgive yourself for not being at peace. The moment you completely accept your non-peace, your non-peace becomes transmuted into peace. Anything you accept fully will get you there, will take you to peace. This miracle of surrender.’

Een mooie samenvatting van wat ik in deze blog meegeef. Het berichtje van Carolien waarmee ik deze blog begon is een vertaling van deze woorden in de praktijk.

Weerstand bieden, ook Naomi kent er wat van. Ze schreef er gisteren een schrijfsel over: ‘Pijn doet kopen’. Je leest het hier. De moeite waard.

It’s all right, mooie woorden en een mooie titel voor mijn laatste blog in 2018. Woorden ook, die ik je uit naam van Naomi en mezelf van harte toewens. We wensen je van harte een gelukkig NU-jaar toe, waarin je mag ontdekken dat elk moment allright is. Jouw stress, angsten en zorgen komen niet voort uit het hier en nu. Ze komen voort uit al je ‘wat als… gedachten’, uit niet ingeloste verwachtingen, uit het vechten tegen wat hier en nu is.

Kijk eens naar je leven nu. Is dat wat je onrust bezorgt NU echt aanwezig? It’s all right.

Van harte,

Barbele

Schone vooruitzichten voor 2019:

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (4)

 • Els says:

  mooie blog Barbele, eentje om in 2019 af en toe terug te lezen. Door hem te lezen kom je gelijk vanzelf meer in het nu…. it ‘s ok, all right (doet me denken aan een nummer van vroeger). alle liefs voor de komende kerstperiode en nieuwjaarsdagen gewenst. Blij en dankbaar dat we deel mogen zijn van jullie jaartraject.

  • Barbele says:

   Laat het liedje dan een ideale reminder zijn aan de inhoud van deze blog Els:) Ook wij zijn dankbaar om ook met jou en Jeroen onderweg te mogen zijn.

 • Michel Vandeweghe says:

  …mooi, eigentijds en zeggen dat Lao Tze en zijn denkende tijdgenoten dat eigenlijk ook al wisten. (2500 en meer geleden)
  Wu Wei , of hoe je door niets te doen op de juiste manier kunt meegaan met wat je doet of het leven met je doet … moeilijk soms om het op de juiste manier onder woorden te brengen. Een thema om eens grondig op door te gaan – All right NOW !

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer