Veel mensen laten me weten dat ze wekelijks tijd nemen om mijn blog te lezen. Vaak mensen waarvan ik het helemaal niet verwacht. Dat doet me plezier en motiveert me hier wekelijks mijn aandacht aan te blijven geven.
Komende weken zullen mijn blogs hoofdzakelijk gaan over het thema opvoeden. Opvoeden van kinderen, wat vaak ook samenvalt met het opvoeden van onszelf. Je kinderen houden je heel vaak een spiegel voor…
Veel mensen zeggen me ook dat ze het moeilijk vinden om een ‘comment’ te plaatsen onderaan de blog. Toch zou ik communicatie willen stimuleren. Om mijn inhoud en trainingen volledig op jullie noden te kunnen afstemmen is het belangrijk dat ik weet wat er leeft bij jullie. Ik zou jullie vandaag dan ook expliciet willen vragen onderaan aan te geven waar je tegen aan loopt in de opvoeding. Welke situaties vind je moeilijk? Waar heb je vragen over? Over welk thema binnen opvoeden wil je graag mijn visie of een blogtekst.
Opvoeden is nog nooit zo moeilijk geweest. Ouders hebben nog nooit met zoveel vragen gezeten. Kinderen van vandaag zijn niet van gisteren… Kinderen van vandaag zijn anders. Een nieuwe kijk op educatie dringt zich op. Er bestaan opleidingen allerhande, maar rond opvoeden, zo’n levensbelangrijke verantwoordelijkheid, bestaat er geen opleiding of handleiding. We worden verondersteld het allemaal zelf te weten. Onze manier van opvoeden is dan ook grotendeels bepaald door onze eigen opvoeding, leerkrachten, opleiding, maatschappij… en ook door je eigen angsten, beperkingen en overtuigingen waar we ons vaak niet bewust van zijn.
Opvoeden hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. We dienen enkel inzicht te krijgen in enkele heel belangrijke basisprincipes die we totaal uit het oog verloren zijn of waarvan we niet weten hoe we ze praktisch kunnen toepassen.
Zo is een heel belangrijk gegeven dat iedereen de behoefte zichzelf te verwezenlijken, iedereen wil uitgroeien tot wie hij in potentie is. Zo wil een eik tot een eik uitgroeien en een beuk tot een beuk. Dat is de potentie die die zaden in zich dragen. Dat is de levenskracht die iedereen in zich draagt! Mogen je kinderen uitgroeien tot wie zij zijn of voel je dat je veel van je eigen verwachtingen in je kind legt? Ben jij uitgegroeid tot wie je werkelijk bent of ben je iemand ‘moeten’ worden. Heel wat begint in de kindertijd en veel kinderen mogen al heel vroeg in hun leven niet zijn wie ze zijn en ontwikkelen een ‘aangepaste ik’. Moet je kind voldoen aan jouw verwachtingen of iets goedmaken dat jij zelf gemist hebt in je leven? Of kan je dat loslaten en je kind laten zijn en worden wie het is? Als ouder bepaal je voor een groot deel, bewust of onbewust, of je kind zich kan ontwikkelen tot diegene die hij in potentie is. Hier ligt onze grote verantwoordelijkheid!
Het is helemaal geen gemakkelijke opdracht geen verwachtingen in je kind te leggen. Alles begint met je bewust worden. Ga eens na hoeveel verwachtingen je in je kind legt. Op gebied van schoolprestaties, sportprestaties, studiekeuze, relaties, sociaal zijn, liefde aan jou tonen… Verwachtingen zijn heel gevaarlijk. Het hebben van verwachtingen vraagt heel veel energie en is stresserend.
Een kind voelt en ziet je verwachtingen, een kind koppelt prestatie aan graag zien, al van bij zijn eerste stapjes.
Als je grote verwachtingen van je kinderen hebt, hebben zij een zware last te dragen.
Een weg van verwachtingen wordt vaak een weg van stress, ontgoocheling en faalangst.
Ik kreeg van mijn ouders een onbetaalbaar cadeau. Ik ben mogen ZIJN wie ik ben, ik moest niemand anders worden, ik moest niemands verwachtingen invullen behalve die van mezelf, ik werd graag gezien, er werden geen prestaties verwacht, op welk gebied dan ook. Ik besef pas de laatste jaren ten volle dat dit het mooiste is wat je je kinderen kan geven.
Uiteindelijk is het enkel van belang in contact te staan met je eigen gevoel, met je eigen potentieel en je eigen verwachtingen in de lossen. Heel veel volwassenen staan echter niet in contact met hun eigen gevoelens en behoeften, sommigen weten zelfs helemaal niet wat hun behoeften zijn. Vaak identificeren we ons met onze kinderen, en vooral met de ‘prestaties’ van ons kind. Het ‘falen’ van je kind wordt dan aangevoeld als een falen van jezelf. Het kind wordt het uithangbord van zijn ouders, die het kennelijk hard nodig hebben dat hun kind presteert om zich zelf goed te voelen. Het is op dit punt dat er heel wat ellende wordt gecreëerd. Identificatie van ouders met hun kinderen verklaart waarom zoveel ouders zoveel investeren in hun kinderen. In plaats van in zichzelf…
Als we ‘in deze spiegel durven en willen’ kijken, kunnen we onze kinderen ook een groot cadeau geven. Op elk moment.
Ben je geïnteresseerd in een nieuwe kijk op opvoeden? Wil je een natuurlijke, bewuste ouder zijn? Wil opvoeden ‘met gemak’? Een opvoeding die je kinderen de kans geeft om het beste van zichzelf te verwezenlijken. Geen ingewikkelde psychologische of andere theorieën, geen pedagogische modellen; maar menselijke basisbehoeften die we uit het oog verloren zijn. Je bent van harte welkom op maandag 14 oktober van 19u30 tot 22u.
https://www.menssanahealth.be/events/succesvol-opvoeden-vrije-toegang/
Voor mij gaat opvoeden eigenlijk helemaal niet volgens de boekjes. Wij hebben een druk bestaan waarbij onze kinderen 6 dagen op 7 in de opvang zijn en waarbij op de 7 de dag iemand komt oppassen. Dus we moeten veel vertrouwen in anderen leggen. Wonderwel zijn onze kinderen altijd heeeeel braaf en hebben ze fantastische manieren. Alhoewel wij praktisch geen regels hanteren! Dus we hebben geluk. Ik weet dat het veelal aan mezelf ligt wanneer onze kinderen lastig doen. Meestal door stress van mezelf! bv Smorgens in de badkamer besef ik dat het plots tijd is om te vertrekken en dan begin ik ambetant te doen, wat is het resultaat: dubbel zo ambetante kinderen. Ben ik rustig, dan loopt alles vanzelf. Ik ben ervan overtuigt dat kinderen ‘zichzelf’ kunnen opvoeden en weten, mits begeleiding van hun ouders, wat juist is en wat fout. Teveel moeten is voor niemand leuk!!! Hoe minder regels, hoe makkelijker mijn kinderen het hebben. want ze vragen vanzelf om te gaan slapen omdat ze moe zijn, ze eten vanzelf met mes en vork( bij mij eet de kleinste van nog geen 2 ook met een mes in zijn hand), …. Laat los en het lukt beter. Terug dank u Barbele!!!
Ik checkte even mijn kalender. 14 oktober is een maandag …
Inderdaad Evelyne, dank je voor je opmerkzaamheid, ik heb het intussen aangepast. De avond rond succesvol opvoeden gaat dus door op maandag 14 oktober.