Logo Image

Jij gelukkig? Ik ook!

15.02.2019

Ook Valentijn gevierd gisteren? Ook uitgesproken hoe graag je je partner ziet? Hoe je niet zonder hem of haar kan en hoe gelukkig hij of zij jou maakt?

Als jij gelukkig bent, ben ik ook gelukkig.’ Een zin die ik mensen vaak hoor uitspreken. In relatie tot hun kinderen, hun partner, hun naasten. Het wordt ingezet als een soort ‘bewijs’ van iemand graag zien.

Maar is dat wel zo? Moet dat zo zijn?

Is het doel van een relatie ‘elkaar gelukkig maken’?

Is ‘elkaar gelukkig maken’ een voorwaarde voor of een uiting van een goede relatie?

Ik denk en voel het niet. Het voelt niet als mijn ‘taak’ om mijn man en kinderen gelukkig te ‘maken’. Dat moeten ze zelf doen. Klinkt hard? Het voelt voor mij net als een uiting van echt graag zien om hen die weg van ontdekken waar zij gelukkig van worden zelf te laten gaan en ontdekken.  Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ons geluk afhankelijk is van een ander of van een relatie?

Uiteraard voel ik me vaak intens gelukkig. Net omwille van mijn man en kinderen. Net omwille van ons gezin. Net omwille van de liefde, ruimte, veiligheid en het vertrouwen. En ja, ik zou soms het gevoel kunnen hebben dat zij mij gelukkig maken. Maar dat is niet de essentie van een relatie volgens mij.

In een relatie gaat het mij veel meer om elkaars geluk kunnen delen in plaats van elkaar gelukkig maken. En evengoed over elkaars leed delen in plaats van elkaar leed bezorgen.

‘Jij maakt mij verdrietig.’ ‘Jij maakt mij boos!’ ‘Door jou ben ik ontgoocheld’,…. Dit zijn evengoed uitspraken die je mensen vaak hoort zeggen.

Klopt dit wel?

Volgens mij kloppen deze in essentie evenmin als ‘Jij maakt mij gelukkig’. Een ander kan je niet boos maken. Een ander kan enkel jouw boosheid triggeren, wakker maken of aan de oppervlakte brengen. Da’s helemaal iets anders.

Net zoals geluk, kan je in een relatie ook elkaars leed delen. Lief en leed delen, …. Dit wil nog niet zeggen lief en leed dragen, … Ieder draagt uiteindelijk wat van hem of haar is.

‘Als mijn kinderen gelukkig zijn, ben ik gelukkig. En als ze niet gelukkig zijn, ben ik ook niet gelukkig.’  ‘Mijn kind maakt mij verdrietig.’ … Al eens stilgestaan bij de betekenis en impact van dergelijk uitspraken? Je als kind verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders. Je als partner verantwoordelijk voelen voor het geluk van je partner. …. Dit betekent eigenlijk dat er geen ‘veilige ruimte’ is om je niet goed te voelen zonder de ander niet goed te laten voelen. Dan MOET je dus gelukkig zijn, anders loop je het risico dat de ander zich door jou ook niet goed voelt.  Zou dat de bedoeling zijn? Zou dat ‘graag zien’ zijn? …

Waar gaat het hier dan over? …. Het gaat over afhankelijkheid van relaties en afhankelijkheid van de rol die je jezelf aanmeet in die relaties. Het gaat over voorwaardelijk graag zien. Graag zien om er iets voor terug te krijgen, in de eerste plaats de bevestiging dat je er werkelijk toe doet…. Omdat je dat zelf eigenlijk niet vindt, of je daar zelf nog niet of niet meer overtuigd van bent.

Wat ‘graag zien’ voor mij betekent? Ruimte en vertrouwen bieden om elk zijn weg te gaan en die wegen ook geregeld laten samenkomen uiteraard. En hierbinnen een veiligheid bieden om elkaars lief en leed te delen.

Barbele

Schone vooruitzichten

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (10)

 • Lien says:

  Hey Barbele,

  Ik heb het gevoel dat het doorlopen van de trajecten bij jou mij écht geleerd heeft wat je in jouw blog beschrijft. Dat heeft me al zó ontzettend geholpen de voorbije jaren.
  Me niet meer verantwoordelijk voelen voor hoe anderen zich voelen.
  Me ook niet meer verantwoordelijk voelen als andere mensen me zeggen dat ze door mij een bepaald gevoel krijgen.
  Me bijgevolg lichter voelen!

  Ik heb jouw blog naar mijn man doorgestuurd omdat ik heel fel het gevoel heb dat hij zich wél verantwoordelijk voelt voor hoe ik me voel en de kids. Omdat de blog zo mooi uitlegt hoe ik hiernaar kijk, heb ik het dus doorgestuurd en dat heeft voor een heel mooie conversatie geleid (weliswaar een via What’s app but that’s okay ). Een conversatie waarmee ik wou aangeven: it’s okay! Jij hoeft je niet schuldig te voelen als ik me niet helemaal goed voel. Het is niet aan jou om mijn weg te zoeken. Ik ben de stuurman van mijn bootje en ’t is tof dat je aan boord zit, maar de rest is aan mij.

  Ik vond het zo een schone, liefdevolle en eerlijke conversatie… zo een waarvan ik me vol energie voel! Omdat ik naar aanleiding van jouw schrijfsels kon uitleggen wat ik bedoel, vind ik het dan ook logisch dat ik dit even met je deel.

  Liefs en een fijne dag gewenst!

  Lien

  • Barbele says:

   Dankjewel voor dit mooie delen Lien. Inderdaad een heel belangrijke, die impact op en van anderen…

 • Pascale says:

  Mooi verwoord het onderscheid tussen elkaars lief en leed DELEN en DRAGEN. Ieder draagt wat van hem of haar is. Zelfs in een ‘gemeenschappelijk iets’, kan dat dragen heel anders zijn en dat ook ten volle aanvaarden. LieFe groet X (Pascale die een foutje typt, goebezig hé!)

  • Barbele says:

   Dat onvoorwaardelijke graag zien ook toepassen op jezelf (of op je typfoutjes 🙂 ) is de kunst he Pascale 🙂

 • Liesje says:

  Helemaal waar,ik heb er lang over gedaan om te weten te komen dat het zo is.Eerlijk gezegd steekt het nog wel eens de kop op en das ook ok.Ik heb er eens een tekening over gemaakt met de liefde is figuren.O schat,wat ben ik blij dat ik mezelf nu graag zie!Antwoord«Ik ben ook zo blij dat ik mezelf ben tegengekomen!»Samen onderweg!😉😘

  • Barbele says:

   Van jezelf tegenkomen naar jezelf ontmoeten naar jezelf graag zien,…. Het is inderdaad een weg Liesje 🙂

 • Anneke van der Biest says:

  Lieve Barbele,
  Wat een PRACHTblog voor Valentijnsdag! Een grote waarheid waar velen oa IKZELF nog vaak in struikel.
  Ik besef dat ik mijn geluk NIET mag laten afhangen van mensen rondom mij, maar kan het spijtig genoeg niet altijd toepassen. Eén groot geluk natuurlijk dat ik het wel tenvolle besef dat ik fout zit als ik ik regelmatig herval met de woorden; “door JOUW manier van handelen/zijn maak je MIJ heel ongelukkig”. Ik zoek dus de verantwoordelijkheid spijtig genoeg NIET bij MEZELF, maar leg het nog constant bij de ander.
  Je wijze mail schudt me alvast nog maar eens wakker.
  BEDANKT om er mij nogmaals aan te herinneren als ik uitspraken doe van “JIJ MAAKT ME ONGELUKKIG”!
  Want als ik met mijn wijsvinger naar de ander wijs, wijzen er wel drie vingers in MIJN richting!
  Weet dat je voor mij een fantastisch persoon zult blijven. Je zit diep in mijn hart en dat zal steeds zo blijven.
  Je woorden raken me nog steeds en komen dus diep in mij binnen
  lieve groetjes

 • Sofia Ati Allah says:

  Zeer waardevol thema dit. Ik worstel hier mee. Ik wil gelukkig zijn onafhankelijk van het geluk van mijn dierbaren. Moeilijke oefening deze maar wel noodzakelijk. Bedankt om het zo helder te verwoorden. Dit spint al een hele tijd in mijn kop maar ik kan het niet zo mooi uitleggen als jij!

  • Barbele says:

   Moeilijk, maar wel noodzakelijk …. inderdaad Sofia, zeker als het dierbaren betreft. Belangrijk om jezelf hier steeds opnieuw aan te herinneren.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer