Logo Image

Kracht en tegenkracht

15.07.2015

Terug van een weekje vakantie. Het heeft mij en mijn gezin goed gedaan.

Ik ‘snakte’ naar een week niets ‘moeten’. Een week volledig ‘offline’. Gsm en laptop bleven thuis. Een week niet beschikbaar zijn, enkel voor mezelf, partner en kinderen.

Die behoeftes werden volledig ingevuld. Opstaan en doen waar je zin in hebt.  Eten en drinken heb je maar te nemen. Tafel wordt afgeruimd, afwas wordt gedaan, bed wordt opgemaakt,….

Ik genoot ervan. Maar tegen het einde van de week kwam ook weer het verlangen naar het tegendeel…

Vanuit ‘niets’ doen weer het verlangen  naar zinvol bezig zijn.

Vanuit ‘overvloed’ weer verlangen naar  soberheid en puurheid, … gewoon een tas soep met een boterham is ook goed

Vanuit ‘entertainment en amusement’ weer verlangen naar  stilte en diepgang

Vind ik het jammer dat het ‘alweer’ voorbij is? Stort ik me weer volledig in mijn werk? Verlang ik al naar de volgende vakantie? …. Nee, ik neem een stukje ‘woestijn’ mee uit Egypte.

Dat wat ik in ‘overvloed’ had in Egypte, in evenwicht integreren in het leven van alledag.  Ik ben me er weer heel erg van bewust hoe belangrijk het is om ‘vakantie’ in te plannen in mijn dagelijks leven, om af en toe de woestijn hier en nu in mezelf op te zoeken. Dat zijn momenten waarop ik even stil sta bij waar ik mee bezig ben. We vluchten voortdurend in over-activiteit, zowel professioneel als privé. Nu en dan woestijnervaringen inplannen, momenten van zelfreflectie inbouwen maakt de verbinding tussen de tastbare buitenkant – de zichtbare wereld van plannen, agenda’s, beslissingen, acties,…- en de ontastbare binnenkant – de niet rechtsreeks zichtbare realiteit van verwachtingen, waarden, overtuigingen, emoties,..

Dagelijks een  uur ‘offline’ gaan, lezen, eventjes niets doen, bewust genieten van een maaltijd, bewegen, écht luisteren naar wat je kind vol enthousiasme vertelt, bewust ademen, tekenen, wandelen, schrijven, terrasje doen… de woestijn kan dichtbij liggen.

Welke vorm je ook kiest, stilstaan is jezelf terugvinden, maar ook vaak jezelf ‘tegenkomen’. Dat is niet altijd een prettige ontmoeting. Je kunt bij jezelf een heel verwarrende indruk maken. Wie ben ik nu echt? Wat wil ik eigenlijk?

Ik wil iets nieuws, maar hou toch vast aan het vertrouwde.

Ik verlang naar rust, maar blijf mijn leven volplannen.

Ik sta steeds klaar voor iedereen, maar denk tegelijk: ‘wanneer ik?’

….

Ja, we zijn een vat vol tegenstellingen. Wat belangrijk voor je is, toont zich altijd in relatie tot het tegendeel.  Zo kan bescheidenheid een belangrijke waarde voor je zijn.  Maar elke waarde heeft zijn grenzen. Tegenover bescheidenheid staat assertiviteit, opkomen voor jezelf. Welke is beter: bescheidenheid of assertiviteit? Daar is geen enkelvoudig antwoord op. We maken altijd een keuze voor meer van het een of het ander op een gegeven ogenblik en in een specifieke context.  We hebben echter altijd beide nodig.  Elke waarde heeft haar tegenwaarde.

Bescheidenheid heeft assertiviteit nodig,… want zonder assertiviteit kan bescheidenheid ‘zichzelf wegcijferen’ worden en zonder bescheidenheid kan assertiviteit ‘arrogantie’ worden

Rust heeft activiteit nodig,… zonder activiteit kan rust ‘luiheid’ worden en zonder rust kan activiteit ‘burn out’ worden

Vrijgevigheid heeft spaarzaamheid nodig,… want zonder spaarzaamheid kan vrijgevigheid kwistigheid worden en zonder vrijgevigheid kan spaarzaamheid ‘gierigheid’ worden

Gastvrijheid heeft privacy nodig,… want…

Dit wordt duidelijk gesymboliseerd in het yin yang symbool

Dit teken symboliseert de eenheid van de schepping die altijd bestaat uit deze 2 componenten. Het yang (links, wit) en het yin (rechts, zwart). Deze 2 polen zijn onafscheidbaar, tegengesteld, aanvullend en afwisselend. Ze gaan in elkaar over zoals dag en nacht, zomer en winter, jeugd en ouderdom. De oogjes van hun tegengestelde geven weer dat zelfs als één van beide maximaal is, er toch nog wat van de ander aanwezig is.

Yin en yang kunnen niet in aparte vakjes worden gerangschikt. Materie en energie beïnvloeden en transformeren elkaar continu.

Weet  dat  deze polariteiten in je zitten en je deze altijd ten gunste van jezelf kan inzetten.

Voel je onrust, breng jezelf dan in jouw rust.

Pieker je, maak dan je hoofd leeg.

Voel je angst, ga dan naar je vertrouwen.

Ga je in je controledrang, laat dan los.

Het leven is altijd kracht en tegenkracht.

Hard versus zacht. Warm versus koud. Man versus vrouw. Risico versus veiligheid. Angst versus vertrouwen. Ratio versus emotie… een eindeloze lijst.

Tegenover elke waarde staat een tegenwaarde. Samen vormen ze een polariteit. Wij en het leven zelf zijn één en al polariteit. Je beweegt je voortdurend tussen de tegenoverliggende punten.

Leer steeds meer in de flow van de tegenstellingen in jezelf te staan, leer surfen op de tegenstellingen van yin naar yang en van yang naar yin,….

De ‘woestijn’ in jezelf opzoeken is even stilstaan en afstand nemen om te zien welke positie je inneemt, of zou willen innemen, op de lijn tussen de tegenpolen die je ontmoet.

Een vakantieperiode is ideaal om af een toe een stukje woestijn in jezelf op te gaan zoeken. Zelfreflectie vergroot je zelfinzicht in hoe je met die polariteiten omgaat. Je neemt jezelf waar en je wordt je meer bewust van de manier waarop je kunt schakelen tussen beide.

Ik wens jullie een vakantie vol plezier, genot , rust, amusement, stilte, natuur, lekker eten… Vul zelf maar in waar jij nood aan hebt…. En eens je vakantie ‘voorbij’ is  wens ik jullie een waardevolle, evenwichtige ontmoeting met het tegendeel.

Vakantiegroet,

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (4)

 • Rosalien says:

  Barbele,
  Heel toepasselijk. Ben net vertrokken op reis, ik zal aan je denken.

 • CHRISTINE says:

  Barbele, wat ben je knap!
  ik lees iedere keer vol overgave je bevindingen over je ervaringen in het dagelijkse leven ;
  Zo boeiend en verrijkend,dank je wel !

 • Marcel Joos says:

  Dag Barbele. Het treft mij dat jij van uit een heel andere context tot dezelfde bevindingen komt als ik. Die dualiteit van onze leefwereld en de daaraan verbonden ‘wijsheden’ houden mij al heel lang bezig, niet enkel vanuit mijn opleiding maar ook vanuit esoterische werken en vanuit bezonnen persoonlijke ervaringen.Boeiend, verrijkend en visie-veranderend. Die instap vond ik te weinig terug in mijn werk op Lera, terwijl opvoeding en onderwijs er m.i. zeker baat zouden bij hebben.
  Beste groet
  Marcel

  • Barbele says:

   Ook ik heb de ruimte hiervoor binnen de lerarenopleiding enorm gemist Marcel. Onderwijs is nog steeds sterk gebaseerd op ‘verbeteren’ wat volgens hen ‘niet juist’ is, op juist en fout,…. Voor mij bestaan ‘juist’ en ‘fout’ niet meer. Alles is ‘juist’ binnen zijn context.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer