Logo Image

Leef jij jouw waarden?

07.12.2017

 ‘Ondernemen met hoge goesting-gisting|de kracht van mensen en waarden’, is de titel van een gezellig boekje van Luc Vermeersch dat ik momenteel aan het lezen ben in functie van het Etion boekt traject dat ik samen met een groep ondernemers vorm en inhoud geef.

In het boek gaat de focus sterk naar het belang van je waarden als fundament voor je bedrijf. Van hieruit vroeg ik aan Naomi of wij onze waarden eigenlijk al eens hadden neergeschreven. We kwamen ertoe dat deze in onze waarom juiste link verwerken verwerkt zitten. Het was goed er eens bij stil te staan want voor ons zijn deze intussen zo vanzelfsprekend. Het gaat er uiteindelijk ook niet om of je waarden als bedrijf, school of mens neergeschreven staan, maar wel of je deze waarden ook ervaart bij een bedrijf, school of persoon. Hiermee ontkracht ik zeker niet de waarde, zelfs noodzaak, om je waarden als organisatie ook neer te schrijven. Dat hebben wij intussen ook gedaan. Dank voor het zetje Luc 😊

Ik maak dan ook graag gebruik van deze blog om onze waarden met wat toelichting ook met jou te delen. Benieuwd of je deze ook ervaart bij Compagnon de route? Benieuwd of je  jou met onze waarden  en van hieruit met Compagnon de route kan verbinden?

·        Vertrouwen in ’t leven

Wij vertrouwen dat het leven onze* vriend en wegwijzer is en ons constant uitnodigt om dat wat in ons zit toe te laten, tot groei te laten komen en in de wereld te zetten. Wij geloven dan ook dat ons leven een concrete handleiding heeft en ons kompas is naar persoonlijke en van hieruit ook professionele groei.

Met Compagnon de route vertalen en be-tekenen we de lessen uit ons eigen leven en ontwikkelen we mogelijkheden om je eigen kompas te lezen en gebruiken.

* met ‘onze’ of ‘mijn’ bedoelen vanuit Compagnon de route ook ‘jullie’ en ‘jouw’

·        Kwetsbaarheid vanuit ‘t leven

Wij geloven in de kracht van kwetsbaarheid. Wij volgen onze eigen hart-s-tocht en delen dit vanuit authenticiteit, integriteit, eerlijkheid en echtheid om het leven zin en richting te geven en elkaar te inspireren. Alles wat we met Compagnon de route bieden is doorleefd, komt uit ’t leven en is écht. Zelfs het geluidje van de startende motor van ons En Route traject dat we binnenkort lanceren komt van een échte startende Ape, opgenomen in Apricale (Italië), waar we momenteel op creatiedagen zijn. 😊

·        Kracht van eenvoud

Wij geloven in de kracht van eenvoud, essentie en focus. Wij geloven dat leven simpel is, ook al is het leven niet altijd gemakkelijk. We bieden je routes aan om de weg van  ‘in-gewikkeld’ overleven en geleefd worden naar eenvoudig, voluit ‘ont-wikkeld’ leven te bewandelen. Ons aanbod maakt de essentie tastbaar op een simpele, concrete, pragmatische manier. We kiezen ervoor om en durven ook heel veel waarde bieden op een efficiënte en verteerbare manier binnen een totaalconcept waarbij we niet rond de pot draaien en niemand aan het lijntje houden.

·        Het belang van het nemen van zelf verantwoordelijkheid

Wij geloven dat je leven één grote spiegel is van wat je zelf gecreëerd en aangetrokken hebt. Wij geloven dat we via deze spiegel onszelf ontmoeten en dat we zelf verantwoordelijkheid dienen te nemen voor wat er te zien is in deze spiegel. De focus ligt hierbij niet zozeer op  wat ons overkomt, des te meer op wat we doen met wat ons overkomt.  Met Compagnon  de route bieden we je een kader, routes, concrete materialen, reminders en support om jouw zelf verantwoordelijkheid te nemen, stappen te zetten en zo jouw unieke weg te bewandelen. We dagen jou ook graag uit om te durven dromen en creëren en zo je eigen koers te bepalen.

·        Alles en iedereen in hun waarde laten

Wij hebben en tonen respect voor ieders keuzes, voor ieders fase op zijn weg. Zo zijn wij er enerzijds van overtuigd dat vele mensen hun leven gelukkig en vol-waardig leven zonder bewust met persoonlijke groei bezig te zijn. Anderzijds zijn we er ook van overtuigd dat mensen zeer wijs en bewust in het leven kunnen staan zonder ook maar één boek gelezen of opleiding gevolgd te hebben rond persoonlijke groei.

We laten en respecteren ieder in hun waarde. Leven en laten leven. We ont-waarden geen enkel leven.

We tonen ook respect voor ons onze eigen waarde. Dit vertaalt zich onder andere in het heel goed voelen en doorvoelen welke prijs-waarde voor ons betalend aanbod klopt. Dit gaat van één euro tot enkele duizend euro’s.  Ook ons aanbod, gaande van één euro tot enkele duizend euro’s, ont-waarden we niet. Dus geen kortingen, solden, vroegboekkortingen of black Friday acties bij Compagnon de route. Wij geloven dat op deze manier investeren in jezelf een uiting is van het engagement dat je aangaat met jezelf en de waarde die je eraan toekent. Dit geeft een grotere garantie op het nemen van acties en komen tot resultaat. Is het niet hetzelfde met het kopen van eerlijke, artisanale voeding waar je meer voor betaalt dan industriële voeding? Hecht je ook daar niet meer waarde aan? Smaakt het je beter? Geniet je er meer van? Eet je het trager?

Terug naar Luc met zijn boek ‘ondernemen met hoge goesting | gisting. Dit is wat Naomi en ik volop aan het doen zijn deze week op de vi(ll)a Creato heuvel in Apricale (Italië). Zowel de goesting als de gisting zijn volop aanwezig. Het vertaalt zich in ons eerste ‘je leven ondernemen’ route die hier helemaal vorm heeft gekregen en zal doorgaan van 22 tot 28 april 2018 hier op de heuvel. Ook de bijhorende website #ondernemen komt binnenkort online.

Even een bruggetje (we komen hier trouwens constant echte ezelsbruggetjes tegen 😊 ) naar een ander boekje waar ik ook in aan het lezen ben. ‘Het einde van de opvoeding’ van Jan Geurtz. Wat doet het me deugd dit boekje naar aanloop van het webinar ‘Hoe kinderen hun ouders opvoeden’ te lezen. Het is de eerste keer dat ik een boek rond opvoeden (of stoppen met opvoeden 😊 ) lees die zo dicht aanleunt bij het boek dat ik al 5 jaar geleden schreef, (maar nog niet uitbracht). Ook in dit boek gaat het over waarden. Ik volg de auteur helemaal dat waarden niet aangeleerd kunnen worden via opvoeding omdat deze in essentie al aanwezig zijn. Je kunt hoogstens de omstandigheden scheppen waarin ze tot bloei kunnen komen. We mogen dus stoppen me het bijbrengen van al die waarden aan onze kinderen. We kunnen beter starten met het scheppen  van de omstandigheden waarin ze tot bloei kunnen komen. Welke omstandigheden zijn dat dan? Het is heel simpel: liefde, veiligheid, ruimte, zorg, eerlijkheid, openheid …. Waarden die je als ouder tot uiting brengt, hoef je je kinderen niet bij te brengen. En waarden die je als ouder niet tot uiting brengt, kun je je kinderen niet bijbrengen. Elke vorm van kunstmatige waardenopvoeding vloeit voort uit het gebrek aan realisatie van die waarden bij de opvoeders en uit het gebrek aan vertrouwen dat die waarden al in hun kinderen al aanwezig zijn.

We kennen het wellicht allemaal, die kunstmatige waardenopvoeding: ‘En wat zeg je nu?’ als je kind een snoepje krijgt van de bakkerin. ‘Zeg eens dag aan iedereen’ ‘Zet je recht aan tafel’,….

De vertaling kan rechtstreeks gemaakt worden naar het onderwijs en de bedrijfswereld.

Ik nodig je dan ook graag uit eens stil te staan bij jouw waarden, ze eens neer te schrijven en je af te vragen of je deze ook leeft. Durf je je ook af te vragen welke waarden-uiting je verwacht van anderen die je zelf niet voor-leeft? Een waarde-volle oefening.

Waarde-volle groet,

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (1)

 • Bernadette V. says:

  110 % akkoord ! , van een moeder en ex-leerkracht Latijn 🙂 Vriendelijke groeten.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer