Logo Image

Mijn rekening wordt gemaakt

24.08.2022

Iemand anders zijn of haar ‘rekening maken’. Velen zijn daar ‘goed’ in … Ik ‘mag’ het ook soms ervaren dat mijn rekening wordt gemaakt door een ander. En dan nog meestal door iemand die nog nooit met me gesproken heeft over de betreffende ‘rekeningen’.

Wanneer ik dat meemaak, voel, zie of ervaar ik ‘aan de andere kant’ al snel onderliggende frustratie of jaloezie. En aangezien ik daar geen ‘aandeel’ of verantwoordelijkheid in heb, voel ik van daaruit ook niet de behoefte om me te verantwoorden of te verdedigen betreffende ‘mijn rekeningen’.

Ik voel mezelf hierin evolueren. In begin had ik de neiging om te verantwoorden, om toe te lichten hoeveel mijn lopende kosten en investeringen wel bedragen, hoeveel al die abonnementen van alle gebruikte platformen achter de schermen wel kosten en wat er nog zoal bij komt kijken. Intussen voel ik die behoefte niet meer. Het doet er zelfs niet toe. Tegelijkertijd kan ik elk oordeel hierrond er laten zijn.

Dat voelt goed. En vrij.

Een typisch, cliché voorbeeld is dat ambtenaren makkelijk de rekening maken van een zelfstandige en omgekeerd. Ik heb in beide contexten gefunctioneerd. 13 jaar in het (hoger) onderwijs en intussen ook al 12 jaar als zelfstandige ondernemer en heb al vele ‘rekeningen’ zien maken en ook van mij voelen maken. Hierbij vind ik het treffend dat ‘iemands rekening maken’ vaak geen relatie heeft met de eigen al dan niet (goed) gevulde rekening… Iemands rekening maken doe je niet als je tevreden en gelukkig bent met jouw ‘rekeningen’. Iemands rekening maken zegt iets over iemands  niet ingevulde behoeften.

Ik kan erin komen dat de zekerheid, de structuur, het vaste loon, de vakantieregeling, het pensioen… van een ambtenaar een zelfstandige kan triggeren. Zoals ik er ook in kan komen dat de vrijheid, je eigen ‘baas’ zijn, de eigen in te vullen agenda, de creativiteit, de voordelen allerlei van zelfstandigen… de ambtenaar kunnen triggeren. Kijk dan naar welk eigen verlangen, welke onvervulde behoefte, welke uitnodiging er onder die trigger zit en welke stappen je hierin kan zetten, welke keuzes je hierin kan maken.  Je kan er ook voor kiezen om in het onderwijs te stappen … of om zelfstandig ondernemer te worden… Dit is dan ook vaak het te begrjipen antwoord dat je krijgt als je de rekening maakt van een ander.

Jaloezie is mij vreemd. Ik zou niet weten op wie of wat ik jaloers moet zijn. En mocht ik het toch voelen, dan zou ik ervoor kiezen om dit om te zetten in inspiratie. Je kan je evengoed laten inspireren door iets of iemand die al een leven leeft waar ook jij naar verlangt. En als ik kijk naar het leven dat ik leef, zelfs als mama van 5 kinderen,… ja, dan kan ik begrijpen dat dit jaloezie en ergernis kan opwekken. Zo ben ik sinds gisteren terug in de Morvan en rij ik zondag door naar de Pyreneeën om zelf een retreat te volgen. Daar hoor je wellicht nog van :). Gelukkig werkt mijn levens-wandel (af en toe is het ook een spurt… of een stilstand…) voor velen veeleer inspirerend 😊 Dit kan echter alleen maar als je ook bereid bent in de eigen spiegel te kijken en de verantwoordelijkheid over je eigen leven en wel-zijn in eigen handen te nemen. Binnen de mogelijkheden die er nu zijn. Wanneer iemand niet bereid is om uit het slachtofferschap te stappen, zal die blijven hangen in frustratie, jaloezie, oordeel, vingerwijzen, symptomen allerlei, zich steeds herhalende belemmerende patronen… en daar in elk geval niet gelukkiger van worden.

We hebben uiteindelijk enkel onze eigen rekening te maken. Zonder ons hierin te verantwoorden of te verdedigen. Wanneer je dergelijke gevallen in de verantwoording of verdediging gaat, bevestig of voed je de ‘aanval’.

Ik ken mijn waarde en mijn rekeningen. Ik heb in de overgang van ambtenaar naar zelfstandig ondernemer in elk geval anders moeten leren rekenen 😊

Toch zijn al mijn prijzen binnen compagnon de route niet berekend, maar ‘gevoeld’. Voelprijzen noem ik dat. En deze blijken duurzaam te kloppen tov de gedane en de vast lopende investeringen/kosten. Naast alle inhoud die ik ‘gratis’ deel, is er mijn betalend aanbod, waaronder mijn routes. Ik besef dat mijn routes voor velen een serieuze investering vragen. En ook dat is weer relatief. Ten opzichte van de ene coach ben ik heel duur, ten opzichte van een ander heel goedkoop… En hoe zet je waarde op wat het je brengt? … Dat beseffen we maar al te vaak pas als dat wat van waarde is, er plots niet meer is of niet meer evident is.

Energie, gezondheid, innerlijke rust, vertrouwen, geluk, voldoening, evenwicht…

We leven in een maatschappij en cultuur waar we niet gewoon zijn om in onszelf te investeren. Voor allerlei materiële zaken gaan we leningen en financieringsplannen aan, maar wanneer we in onszelf te investeren hebben, moet het terugbetaald worden. Dat is wat er in ons geprogrammeerd werd.

Ik heb ook de ervaring en het vertrouwen dat mijn aanbod in zijn totaliteit resoneert met en voor wie het klopt. Mensen die bereid zijn de ‘rekeningen’ die hun leven hen ‘presenteert’ in de ogen te kijken en hierbinnen verantwoordelijkheid in op te nemen. Maar evengoed mensen die door hun ‘rekeningen’ zijn gegaan en helemaal klaar zijn om hun veld van mogelijkheden voluit in de wereld te zetten. 

Iemand die voelt dat één van mijn trajecten echt iets voor hem of haar is, ziet en vindt mogelijkheden. Vanuit een beslissing kunnen mogelijkheden, dat wat heden mogelijk is, zich soms op een heel onverwachte manier tonen. Ik heb dit al zo vaak mogen ervaren. Voor mezelf en voor mijn ‘metgezellen’.

En vaak zie ik ook dat de investering in een route al binnen de kortste keren ‘terugbetaald’ is, soms letterlijk. Zoals bij Aline die enkele weken geleden de luchtroute-next-level volgde. De realisatie van haar doelen, ook de financiële, is al helemaal aan het flowen. 27 september komt Aline trouwens een lezing geven bij mij in Marke. Ik stuur hier deze week ook nog een uitnodiging voor met meer inhoudelijke en praktische info.

Het komt erop aan open te staan voor en stappen te zetten in dat veld van mogelijkheden. Eén van die mogelijkheden kan ook zijn om contact met me op te nemen zodat we samen kunnen invoelen of een route echt bij je klopt op dat moment. Mensen die me kennen en al ervaren hebben weten en bevestigen dat ik nooit iets zal ‘verkopen’ wanneer ik voel dat het niet klopt of nog te vroeg is voor die persoon om er het veld van mogelijkheden uit te halen. Ik heb zelfs al mensen geweigerd tot een bepaalde route…

Iemand die het echt voelt, vindt mogelijkheden. En soms worden die samen met mij gevonden.

Naast de ervaring van je rekening die wordt gemaakt, mag ik veel meer ervaren hoe mensen me ook op een mooie, respectvolle manier contacteren of aanspreken betreffende bijvoorbeeld de prijs van een bepaalde route en de mogelijkheden hierin. Zo ook verschillende keer de afgelopen dagen. Beide ervaringen waren dan ook mijn uitnodiging om hierover iets te delen via deze blog.

Als deze blog je triggert of raakt, op welke manier ook, hoor ik dat graag. In een comment onder deze post of in een persoonlijk bericht naar mij via barbele@compagnonderoute.be

Hieronder deel ik mijn heel waarde-volle, niet berekende, maar sterk gevoelde kalender om jouw veld van mogelijkheden voluit aan te spreken en te realiseren.

je-kan-op-mij-rekenen-groet 😉

barbele

Op de leer-op-jezelf-rekenen-kalenderLuchtroute 2023 | Als je inschrijft vóór 15 september 2022 ontvang je een extra pakket ter waarde van 1432 euro zodat jouw luchtrouteproces alvast kan beginnen. Alle info vind je via deze link

12 september 2022 | Lezing mijn weg, mijn verhaal, mijn in-zich-ten | 19u-21u30 | 25 euro |Marke | op vraag van sommige mensen, zal je deze lezing ook online kunnen volgen, eerstdaags ontvang je hier meer info over

27 september 2022 | Intro oil class | Aline De Pelsemaeker | gratis | inschrijven via mail naar barbele@compagnonderoute.be1-8 oktober 2022 | Vaarroute (Frankrijk) laatste editie op de boot waarbij je individueel kan inschrijven (in toekomst bied ik deze formule enkel nog aan op aanvraag voor 4 tot 6 personen). Contacteer me gerust bij vragen, twijfels…1-8 oktober 2022 Keer-e-keer-were-vaarroute. Nam je reeds eerder deel aan de vaarroute en wil je nog een laag dieper, dan kan je opnieuw deelnemen aan 50% korting.10 oktober 2022 | ont-wikkel jezelf in de route Self | MarkeHeb je de route self al eens gevolgd, maar voel je dat het tijd is voor een verdiepende herhaling? Boek dan hier je keer-e-keer-were-ticket aan 70% korting

19 oktober 2022 (datum werd aangepast!) | Workshop mijn levende weg | met barbele en iele | Marke | 9u30-16u

21 oktober 2022 | masterclass voor The Human Academy : vrij zijn in een onvrije wereld|19u-22u |Merelbeke| 30 euro11-15 november 2022 | Herfstroute | loslaten, rouwen, de dood | Morvan (Frankrijk)

 

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (10)

 • An De Kinder says:

  3 maand geleden besliste ik om 4/5 te gaan werken. Ik wil tijd om aan mezelf te werken, voor mezelf te zorgen én dit zonder schuldgevoel. Dat laatste is heuse uitdaging voor mezelf. Een 3-tal weken geleden schreef ik me in voor mijn eerste route met Compagnon de route “SELF”. De daad dus bij het woord gevoegd! Ik ga voor mezelf LEREN zorgen!! ONGETWIJFELD zal ik op de werkvloer weerstand krijgen én zullen mijn rekeningen gemaakt worden! Eigenlijk werd mijn rekening reeds gemaakt bij het aanvragen van mijn verminderde prestaties (BAH, wat een begrip). Onze directie sloot samen met haar handtekening het gesprek af met de woorden: “Je zal hier waarschijnlijk geen boterham minder moeten voor eten!”. Voila, de rekening werd al gemaakt. Toch voelde ik hier geen weerstand. Ik stapte opgelucht haar bureau uit en dacht bij mezelf “NU IS’T AAN MIJ!”

  • Barbele says:

   Heel fijn je binnenkort te mogen verwelkomen An en samen ‘en route’ te gaan! Jouw gevoel van opluchting vertelt alvast dat je de ‘juiste’ keuze hebt gemaakt.
   En ook bij jou lees ik de uitdaging met schuldgevoel. Dat werkt zo ondermijnend, blokkerend, stagnerend… Schuld en schaamte werden ons aangepraat. Het werd er zo hard in gedramd. Ik wijd hier binnenkort misschien wel een schrijfsel aan.

   • An De Kinder says:

    Ik kijk er zo hard naar uit om aan de slag te gaan, Barbele!! De tijd om voor mezelf te kiezen, weliswaar zonder ongezond egoïstisch te worden, is aangebroken!! Ik geloof erin dat de routes me zullen brengen waar ik zo hard naar verlang: De weg die ik wil bewandelen is ongetwijfeld de beste weg.

 • ilse says:

  Dank barbele voor deze post. Voor de tijd die je eraan besteedde en de energie die je er gratis (!) instak! Mooi, kordaat en toch integer neergepend 🙏🏻

 • Agie Van Aelst says:

  Hey Barbele. Ik heb ondertussen een goed leven door aan mezelf te werken en te investeren in mezelf, maar ik merk dat ik degene ben die een gevoel heeft dat andere mijn rekening maken en dat ik mij schuldig voel dat het beter met me gaat. Groetjes Agie

 • Nathalie says:

  Hoi Barbele

  Ik herken me in je “voel”tarieven. Toen ik pas startte, durfde ik amper iets te vragen. Tot ik besefte dat dit niet klopte. Daarna keek ik rondom mij naar wat anderen vroegen, maar ook dat klopte niet. Enkele jaren terug ben ik gaan voelen wat klopt en dat voelt vrij en goed. Voelt mijn tarief niet meer juist, dan pas ik het aan. 💫

 • Evelien Houthoofdt says:

  Hoi Barbele,
  Ik had de intentie om jou al eens een mailtje te sturen. Ik ken jou oa. via Aline, ik volgde al eens een route bij jou in Marke en ook de lezing van Angelo Meijers. En blijkbaar zit ik nu ook in jouw team wat betreft Doterra. Ik ben alleszins heel enthousiast.
  De titel en de inhoud van deze blogtekst zijn zo mooi en zo toepasselijk en herkenbaar. Na 21 jaar in loondienst en 2 jaar zelfstandige heb ik mij laatst (in samenspraak met Aline) opnieuw de afweging gemaakt of ik toch wat betreft het financiële luik opnieuw een (halftijdse) job in loondienst zou zoeken. Heel enthousiast begon ik de zoektocht en met mijn diploma van boekhouder voelde ik al snel dat het een knelpuntberoep geworden is. Maar bij een eerste online sollicitatie voelde ik een enorme druk op mijn hart en borst. Ik kreeg ahw. geen adem meer. Verstand en hart kwamen niet overeen. Ik voelde dat fysiek enorm en heb dan ook beslist om mijn hart te volgen. Financieel heb ik blijkbaar een trauma die ik nu probeer te helen. De feiten zijn wel wat ze zijn, de rekeningen komen ook hier elke maand binnen. Maar ik heb vertrouwen dat dit goed komt. Ik zou graag een route volgen bij jou. Aangezien ik mij recent heb ingeschreven voor een detox retraite kan ik momenteel niet nog een extra retraite boeken. Maar dat komt zeker nog wel.
  Ik wou eventueel ook even horen of jij soms hiervoor ook interesse hebt? Combinatie holistische voeding en jouw routes? Ik denk maar luidop. Of kan ik iets betekenen waardoor ik jou kan bijstaan op eea manier in jouw routes. Wie weet.
  Alleszins gaan we samen van Doterra een mooi verhaal maken. En tot binnenkort waarschijnlijk eens op een meeting bij Aline.

  Groetjes
  Evelien

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer