Logo Image

MOETEN ZOU WILLEN KUNNEN ZIJN

25.06.2013

De  vakantieperiode komt eraan.  Een periode waarin het ‘MOETEN’ van alledag wat meer uit onze woordenboek kan en mag geschrapt worden.

‘MOETEN’ is het grootste stresswoord dat bestaat. Telkens je dit woord uitspreekt ervaart je lichaam een stress. Want als we iets ‘MOETEN’, betekent dit dat we geen keuzevrijheid hebben gehad. En keuze is een heel belangrijke basisbehoefte van ons allemaal. Keuze hebben heeft te maken met controle hebben over je leven. Er is altijd keuze! Alleen maken heel wat mensen die niet.

Dus telkens je het woord ‘MOETEN’ uitspreekt ervaart je lichaam een vorm van stress, bewust en onbewust. Let eens op je taalgebruik. We ‘MOETEN’ tegenwoordig alles… we ‘moeten’ gaan werken, we ‘moeten’ koken, we ‘moeten’ nog boodschappen doen, we ‘moeten’ de kinderen nog voeren, we ‘moeten’ nog op bezoek bij een vriendin, ja we ‘moeten’ zelfs gaan eten, of ‘moeten’ naar een feest,…

Ik geef je de tip je hier bewust van te worden. Let er eens op hoe vaak je ‘moeten’ gebruikt en als volgende stap kan je dit woord vervangen.  ‘Ik wil’, ‘ik mag’, ‘ik kies ervoor om’,…   Je lichaam en hoofd zullen veel minder stress ervaren.  Gebruik ‘MOETEN’ enkel voor de dingen die je echt als een ‘MOETEN’ ervaart en als je heel veel ‘MOET’ in je leven kan je de keuze maken hier iets aan te veranderen.

Wil je graag nog een praktische tip van hoe je je heel bewust kan worden van jouw gebruik van dit stresswoord en hoe je dit kan veranderen? Stuur me dan 3 e-mailadressen van mensen die je kent die geïnteresseerd zijn om opgenomen te worden in mijn mailinglijst.

Deel je ervaringen hieromtrent in het witte comment-kader hieronder

Barbele

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (2)

 • Melis Lieve says:

  Veel van wat we “moeten” is een gevolg van keuzes die we in het verleden gemaakt hebben. En die keuzes maken we dikwijls vanuit een gewoonte of vanuit een bepaalde overtuiging die we hebben meegekregen hoe iets “moet” of hoe iets “hoort te zijn”, zonder ons af te vragen of we dit wel echt zo willen op die manier. Het is mijn ervaring dat het goed is om je vragen te stellen bij de evidenties in je leven waar je je niet langer gelukkig bij voelt, en je af te vragen of het niet anders kan. Even “out of the box” denken

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer