Logo Image

Nood aan meer voldoening

02.02.2019

Vorige week werd ik vrij plots en onverwacht overvallen door het gevoel te weinig voldoening te ervaren. Ik haal al maanden hoofdzakelijk voldoening uit het afwerken en ‘finetunen’ van heel veel werk ‘achter de schermen’.  Plots miste ik heel duidelijk de voldoening van al dat werk op het vlak van ‘resultaat’ bij onze klanten. Ondanks het feit dat ik weet dat ‘dat resultaat’ er zeker is, mistte ik toch het contact hiermee.

Twee jaar geleden had ik nog een ‘overvolle’ agenda, ingevuld met onder andere bijna dagelijks individuele consulten. Het was veel, heel veel,  … maar ik kreeg ook dagelijks een enorme ‘portie’ voldoening door de groei en doorbraken van mensen van zo dicht mee te mogen maken.

Vandaag is de invulling van mijn agenda niet te vergelijken met de invulling van toen. En ik voel ook heel duidelijk dat ik niet meer terug wil naar toen. Ik voel zeer goed dat dat niet ‘dé bedoeling’ is. Ik voel de goesting om steeds meer trajecten, reminders en materialen te creëren en ook de ideeën komen als vanzelf. Om dit te creëren is tijd en ruimte nodig. Tijd en ruimte die ik heb gecreëerd. Vanuit het maken van keuzes. Resultaat ervaren van waarvoor we dit alles creëren, daar voel ik steeds meer behoefte aan.

Mijn eerste totaaltraject van vroeger – bestaande uit 7 halve dagen opleiding verspreid over 3 maanden, bijna dagelijkse ondersteuning via mail en individuele begeleiding -, is geëvolueerd naar onze drie landroutes die elk bestaan uit een volle opleidingsdag, een werkboek en 90 dagen integratie via onze kompas voor onderweg app. Deze evolutie heb ik doorgevoerd vanuit de overtuiging dat het ‘resultaat’ ook op die manier (zonder individuele begeleiding van mij) even sterk kan zijn.

Ik keek er dan ook naar uit om de routes ontwikkel jezelf en selfmanagement op te starten vorige week. En ik heb er ook zeer veel deugd van gehad.

Dat het ‘resultaat’ er ook op die manier kan zijn, dat heb ik weer zo mooi mogen ervaren afgelopen routes.

Ten eerste stappen de mensen in zo’n route vanuit heel diverse redenen. Om zichzelf beter te leren kennen. Om beter te leren omgaan en communiceren met hun team, met hun vennoot, met hun partner, met hun kinderen, vrienden of familie. Vanuit een relationele crisis. Vanuit stress. Vanuit gezondheidsproblemen. Vanuit in of vanuit uit evenwicht. Omdat ze (nog) meer uit zichzelf willen halen. Of gewoon zonder verwachtingen, zomaar, omdat het goed en juist voelt.

Op een manier blijft het ook mezelf verbazen hoe sterk de gelaagdheid is in ons aanbod. Iedereen haalt er vanuit zijn situatie en verwachtingen uit wat er in zit voor hem of haar.

What’s In It For Me? Daar start ik dan ook elke route mee. Hoe kan je weten wat er in zit voor jou? Hoe kan je weten waar jij mee aan de slag ‘moet’? Eén van de dingen  waaraan je dat kunt weten is je geraakt voelen.

Ook hier konden de deelnemers afgelopen weekend niet rond. Zo ook Jonathan. Jonathan volgt het jaartraject, gewoon zomaar. Omdat zijn vrouw, die de routes al had gevolgd, hier heel veel aan had gehad en ook Jonathan warm had gemaakt om het jaartraject te volgen. Uit zichzelf zou hij zich niet ingeschreven hebben. Want Jonathan voelt zich goed, alles is oke, hij heeft geen problemen en geeft zijn geld liever uit aan ‘leuke dingen’ 😊. De eerste route leerden we Jonathan dan ook kennen als een goedlachs en aangenaam iemand. Tijdens de pauzes zorgde hij voor ieders ontspanning met zijn fijne en aanstekelijke humor.

Afgelopen zaterdag zagen we hem dus terug voor de route ontwikkel jezelf. Hij gaf aan heel veel gehad te hebben aan de eerste route. Vooral de inhoud rond de kracht en impact van keuzes maken was bij hem blijven hangen. En hij heeft intussen ook voor zichzelf een heel sterke keuze gemaakt: zijn job stop zetten en samen met zijn vrouw als zelfstandige starten. Intussen wordt die keuze alleen maar bevestigd en uiteraard ook getest vanuit verschillende hoeken. En verder was alles super met Jonathan. Uiteraard.

Tot ik kwam aan de beschrijving van het meest conflictvermijdende type. Ik startte met een aantal stellingen die passen bij dit type en waarop de deelnemers telkens een score geven van 1 tot 5 (van helemaal niet waar tot helemaal waar). Hij scoorde op elke stelling hoog. Ik zag hem steeds meer naar beneden kijken. Toen ik verder ging met concrete voorbeelden en toelichting, zakte hij steeds dieper met zijn hoofd naar beneden…. ‘Teen na tander’ kwam binnen tot hij ‘brak’.  Tot hij het ‘geraakt zijn’ niet meer kon tegenhouden en de tranen toeliet. Ik en de groep lieten het zijn. Het was veilig. We voelden de enorme ont-lading van de jarenlang opgehoopte spanning die hij tot hiertoe met zijn humor en conflictvermijdend gedrag wist te ondervangen. Ik zag dat de deelnemer naast Jonathan het ook moeilijk kreeg. ‘Herkenbaar?’ vroeg ik hem. ‘Ja’, knikte hij stil. ‘Laat het er maar zijn’ en  ‘chapeau dat jullie hier zijn’ zei ik hen.

Jonathan ervaarde vanuit de herkenning enorme opluchting. Hij weet waar zijn groeiweg ligt. Een enorme doorbraak. Voor zichzelf, voor zijn relatie, voor al zijn relaties, voor zijn toekomst. Een doorbraak zonder persoonlijk consult.  Meer nog. Jonathan zou nooit tot een persoonlijke consult gekomen zijn. Het was mooi en sterk. Het gaf me enorme voldoening. Ja, het klopt wat ik doe en ja het klopt hoe ik het doe.

En wat me nog voldoening gaf: twee mensen volgden deze route voor een tweede keer en haalden er vanuit hun groei intussen weer heel andere dingen uit. Het doet ons deugd te zien en horen welke positieve impact het volgen van de routes ook hebben op hun naasten, op hun partners. We blijken ook steeds meer koppels aan te trekken. En wat nog: we trekken, vooral bij de professionele routes, ook een niet ‘evident’ publiek aan, een vrij rationeel, mannelijk publiek. Rechttoe-rechtaan. Ik hou wel van die uitdaging. En ja, ik stelde me vragen. ‘Pak ik dit wel zakelijk genoeg aan?’ ‘Breng ik dit genoeg ‘resultaatgericht’?’  ‘Wat zullen ze vinden van de illustraties, het werkboek, de bijdrage van Les Routiers?’ Tijdens de opleiding is het vaak stil. Dingen komen binnen. Worden verteerd en verwerkt. Want ook ik draai er niet om. Een antwoord op mijn vragen zie en krijg ik dus niet onmiddellijk. Maar wat blijkt. Onze gehele aanpak blijkt ook voor het yange, professionele publiek een verademing te zijn. Iets waar ook zij nood aan hebben.

Zo ook Krist. Hoe ben jij bij ons terecht gekomen? vraag ik hem. Naar aanleiding van een relationele crisis had zijn vrouw gezegd dat ‘hij beter eens een onderdompelingscursus zou volgen’. Dus deed hij google naar ‘onderdompelingscursus’ zoeken :).

Hij kwam bij Compagnon de route terecht, volgde het webinar, schreef zich in en kwam afgelopen vrijdag vanuit het Antwerpse naar Marke. Een direct, duidelijk, kordaat persoon die ‘vanuit zijn buik’ onmiddellijk in de actie gaat en doet wat nodig is om te bereiken wat hij wil bereiken. ‘En als een ‘onderdompelingscursus’ nodig is, dan doe ik dat’, zei hij.
”t Was dus nodig’ bevestigde hij na afloop. En uit ‘mijn eigen’ zou ik hier nooit gezeten hebben. Wanneer is de volgende route? En hoe moet ik daarvoor inschrijven?

Krijg jij ook uitnodigingen dat het tijd is om je eens ‘onder te dompelen’ in jezelf, in (de spiegel van) je leven? Ervaar jij voldoende voldoening met wat je aan het doen bent?

Ik heb alvast de uitnodiging gekregen om me verder onder te dompelen in waar ik mee bezig ben. Met goesting. Het ‘resultaat’ hiervan zie je nog wel verschijnen. In verschillende vormen 😊

Schone vooruitzichten

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (4)

 • Pascale says:

  Gewoon zomaar en vooral omdat mijn vingertjes alweer kriebelen om een paar woordekes te tokkelen … De door jullie gecreëerde -unieke- formule van de verschillende routes, opgebouwd uit een krachtige opleidingsdag en daaropvolgend een BELANG-RIJKE dagelijkse ondersteuning via mail, werkt ECHT, absoluut zeker. Gedurende negentig dagen de postbode op bezoek (Yeah!), digitaal weliswaar en tóch voelt het persoonlijk aan. Zelf kunnen KIEZEN wanneer je het leest en vooral KIEZEN wat je ermee DOET! Het is toch zo plezant niets te MOETEN! Dankjewel hiervoor, Barbele! Zo ontdekte ik bij mezelf een allergie aan ‘MOETEN’ (Yeah!). Ja, de route ‘Self-management voor bedrijven/Ont-wikkel jezelf voor particulieren’, het is er eentje naar mijn hart. Het is zo tof en waardevol je eigen ontdekkingsreiziger te kunnen zijn, ja mogelijks confronterend maar zo verrijkend. Ik vind het geweldig mezelf en mijn omgeving als zijnde mijn leef-wereld (steeds) beter te begrijpen en voort-durend te kunnen groeien. Ik ben gewoon nieuwsgierig voor mezelf. Ik geloof in mijzelf (met vertrouwen steeds te kunnen terugvallen op mijn kompas) en ik geloof in Compagnon de route. Ja, COMPAGNON DE ROUTE zet mensen in hun KRACHT vooruit! Dankjewel, Barbele, en zeker ook de groetjes aan Naomi onderweg, want haar prachtige be-teken-ingen zijn voor mij goud waard als reminder. Met wederzijdse vol-doen-ing dus X

  • Barbele says:

   En jij bent -met hoe je onze inhouden zeer persoonlijk verwerkt – op je beurt heel inspirerend voor ons Pascale. Dankjewel hiervoor!

 • Francine en Mark says:

  Hallo Barbele,
  Wij voelen nu zeer veel voldoening in ons leven en die groei gaat steeds verder.
  Hartelijk dank voor deze mooie trajecten die jullie gecreëerd hebben,
  een echte aanrader voor iedereen,
  Je kan jezelf geen mooier cadeau geven.
  Grtjes van 2 gelukkige mensen

  • Barbele says:

   Dank je wel Francine en Mark. Het was ook voor ons deugddoend te mogen zien hoe jullie, ook als koppel, aan de slag zijn gegaan met onze input en welke sterke ‘resultaten’ hieruit zijn voortgevloeid.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer