Logo Image

Opladen als een smartphone?

31.08.2016

1 september. De vakantie is  voorbij.  Ik hoor vele mensen zeggen dat de vakantie hen goed heeft gedaan. Dat ‘de batterijen weer opgeladen zijn’.

Ik hoor echter evenveel mensen die aangeven dat de batterij al weer ‘leeg’ is na een aantal dagen werken.  Velen denken en handelen dan ook alsof die ‘opgeladen batterij’ onuitputtelijk is. Alsof we een batterij of motor hebben waar we 11 maand op een jaar op kunnen ‘doordraaien’, ook al begint die  te roken en te sputteren.

Ik kijk ervan op als ik hoor hoe ‘trots’ vele mensen, vaak ondernemers, zijn dat ze tot 100 uur per week werken. Ik kijk ervan op als ik mensen ermee hoor uitpakken dat ze doorwerken, niet sluiten, geen vakantie nemen. Ik kijk er evengoed van op hoe groot de verwachtingen vaak zijn van een vakantie. Die twee weken vakantie moet plots alle rust, inspiratie én energie geven waar we afgelopen maanden niet aan toe kwamen. Hier bovenop wordt van die vakantie vaak verwacht dat de relatie met onze partner of kinderen weer helemaal in orde komt. Verwachtingen: een grote bron van stress en frustraties als die niet ingelost worden. En meestal is dit het geval. Want net als je tot rust komt, komt wat er ‘onder de stress en onrust zit’ naar boven. Dit uit zich vaak al door je heel moe voelen of zelfs ziek worden in het begin van je verlof: een teken dat chronische stress een impact heeft. Je lichaam krijgt dan bij de eerste ont-spanning de kans om een onevenwicht te herstellen via vermoeidheid of andere symptomen.

Je batterijen opladen… je zou wel eens jaloers kunnen zijn op je smartphone.’s Morgens 100% opgeladen zijn en in de loop van de dag precies weten hoe je batterij ervoor staan. Nee, zo werkt het niet. Wij zijn geen smartphone die je zomaar eventjes oplaadt via het stopcontact. We hebben evenmin een display waarop we precies kunnen aflezen hoe het met onze batterij is gesteld. Toch geeft ons lichaam het ook duidelijk aan hoe het met onze batterij is gesteld. Hoe meer we leren luisteren naar ons lichaam, hoe meer we ook echt weten hoe het met onze batterijen is gesteld.  Ik heb echt heel duidelijk geleerd dat als je je fysiologie respecteert je vanzelf heel veel energie krijgt. En nee, je hoeft hiervoor geen uur per dag op een matje te gaan liggen, je hoeft niet dagelijks je loopschoenen aan te trekken of steeds ultragezond te eten. Het gaat gewoon over het leren kennen  hoe je eigen energiesysteem in elkaar zit. Hoe je eigen energiesysteem communiceert met jou en hiernaar te handelen. In heel kleine dingen. Met een groot resultaat.

Het klopt ergens niet als je nood hebt aan je avond, weekend of vakantie om te kunnen blijven functioneren. Recuperatie en herstel kan toch niet het doel zijn van onze ‘vrije tijd’? Het is de bedoeling dat je continu je energie vernieuwt, dat je continu bijtankt. Dat er een continu evenwicht is tussen energie op- en ontlading. Ook als je een heel drukke agenda hebt. Nét dan zou het een prioriteit moeten zijn! Er wordt in mijn ogen al te vaak teveel belang gehecht aan time-management. Tijd valt in principe niet echt te beheren. We hebben allemaal ‘maar’ 24 uur op een dag waarvan er al een heel deel ‘opgesoupeerd’ wordt aan slapen, eten, in de auto zitten,…. Uiteindelijk blijft er niet veel tijd over om te ‘beheren’. Als je je energie echter gaat ‘managen’ kom je tot veel grotere en bevredigender resultaten. Niet tijd, maar energie is je belangrijkste middel!

Gelukkig is er ook een belangrijk verschil tussen smartphones en mensen. Wij kunnen namelijk tegelijk energie gebruiken én opladen!  We kunnen ook draadloos opladen aan onszelf en anderen. Als de elektriciteit uitvalt kan je smartphone niet meer opgeladen worden. Wij kunnen altijd onze eigen energie creëren! Wij kunnen altijd bijtanken wat we nodig hebben.

Naast het opladen van je eigen energie of batterij is het ook van belang dat je geen onnodige energie verliest. Hierbij is het van belang je bewust te worden van je energierovers, die je die je batterijen soms ongemerkt leeg laten lopen. Je hebt ongetwijfeld zelf al gemerkt hoe het contact met een ‘energieslurpend’ persoon, letterlijk de energie uit jou kan doen vloeien.

Hoe beter je weet wat energiegevers en energienemers zijn, hoe gemakkelijker je je focus op prioriteiten kan leggen.

Wacht dus niet tot je volgende weekend of vakantie om je batterijen op te laten, maar maak hier een dagelijkse prioriteit van zodat je met opgeladen batterijen je weekend of vakantie kan aanvatten!

Opgeladen groet,

Barbele

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (0)

Lees meer

Lees meer

14.04.2024

Comfortabel oncomfortabel

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

Lees meer

Lees meer

29.02.2024

Tijd om het even te hebben over tijd?

Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

Lees meer

Lees meer

19.02.2024

Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

Lees meer

Lees meer