We zijn intussen terug thuis geland na een week Apricale (Italië) waar de lanceereditie van onze luchtroute plaats vond. Het is goed geweest. Zeer goed zelfs. Alles klopte gewoon. Het moment, de heuvel, de deelnemers, de Vi(ll)a Creato, de omgeving, het uitzicht, de weg ernaar toe, de ontvangst, de gastheer en gastvrouw, de momenten in André zijn ‘Kantina’, … Zelfs de enkele ‘issues’ die boven kwamen klopten helemaal en brachten een enorme helderheid.
De context heeft de inhoud enorm kracht bij gezet. Zo sterk zelfs dat ik er op dit moment van overtuigd ben dat ik deze kernweek van onze Luchtroute|onderneem je leven enkel nog wil laten doorgaan op de Vi(ll)a Creato heuvel, ook met teams van bedrijven. Omdat het zoveel MEER-WAARDE biedt, omdat het de inhoud zoveel sterker maakt en doet in- en doordringen. Waardoor je er ook écht mee aan de slag gaat en verandering realiseert.
De meest passende, stimulerende, krachtige context bieden: het maakt steeds meer deel uit van het ‘DNA’ van Compagnon de route. Ik word me er hoe langer, hoe bewuster van hoe essentieel en bepalend de context is of kan zijn. Want al wat je nodig hebt zit immers al in jou. Het komt erop aan de context te creëren die maakt dat je gebruik kan maken van je mogelijkheden, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Je kan dus zowel een fysieke, emotionele als mentale context creëren. En het ene heeft invloed op het andere. In deze blog ga ik graag even in op de kracht van een fysieke context als ingang.
Zo mag ik bijna dagelijks de kracht, energie en rust ervaren van Mens Sana, mijn plek. Een spiraalvormig gebouw, omgeven door groen en water en grotendeels gebouwd met natuurlijke materialen. Zonder deze plek had ik mijn ‘werktempo’ van de laatste jaren nooit aangekund. Deze plek doet ook echt zijn werk tijdens de opleidingen, vergaderingen en coachings die er doorgaan.
Een context, een plek, maakt dat je aan je mogelijkheden kan, het maakt dat je de mogelijkheden weer ziet. Het geeft je wat je nodig hebt. Maar die context dien je meestal zelf te creëren. Vanuit het bewust zijn waar jij nood aan hebt. En dit vraagt niet noodzakelijk om grote investeringen.
Zo herinner ik me mijn moeder haar plek van vroeger: een plekje in de kelder met een houten tafeltje, een stoel, kaarsjes, boeken, pen en papier. Elke ochtend stond mijn moeder vroeg op en zat ze daar een aantal uur. Zo nu en dan had ze ook al heel het huis gekuist tegen dat wij opstonden (om 6u30) 😊. Maar meestal zat ze dus in ‘haar kelder’. Te lezen, te mijmeren, te ‘peinzen’, te schrijven, … Dat was haar manier om de dag aan te vatten. Dat was wat zij nodig had als moeder van 9 kinderen. En dat heeft ze zelf gecreëerd. Van de kelder is ze later verhuisd naar een 5-hoekig gebouwtje in de tuin (zie foto en illustratie hierboven) en intussen kijkt ze uit naar de afwerking van haar Pod.
Ook mijn vader heeft zijn ‘kotje’ in de tuin. Het is ingericht op zijn manier (een allegaartje van vanalles 😊), met zijn haardvuur en zicht naar buiten. Zo af en toe doet hij een ‘saunaopgieting’ in zijn ‘kotje’😊. Hij stookt het dan heel warm en giet water met een geurtje over zijn vuur. Waarna hij een duik neemt in de vijver. Meestal is hij daar te vinden, in zijn ‘kotje’. Op zichzelf. Daarnaast maken zijn fiets, de zon en de natuur een belangrijk deel uit van zijn ‘context’.
Mijn vader zijn ‘kotje’ doet me denken aan de ‘Kantina’ van André. André is drie dagen ouder dan mijn vader en hun ‘kotjes’ hebben veel gemeen. André woont op de Creato heuvel en was in zijn verleden een echte routier (een camioneur). Hij brengt nu dagelijks tijd door in zijn ‘kotje’, zijn ‘Kantina’. Vaak alleen. Zijn deur staat open van 11u tot 12u en van 17u tot 19u voor wie wil. Niet dat er veel passage is op de heuvel… De kantina, het is een plek waar al veel therapeutisch werk is gebeurd. Een plek waar ‘de muren geen oren hebben’, zoals André het zelf zegt.
Ik heb altijd geweten en gezien dat mijn ouders elkaar respecteren en vrij laten in het creëren, gunnen en gebruiken van hun eigen context, van wat zij elk nodig hebben. Ook in mijn eigen relatie en gezin ervaar ik een groot wederzijds respect, vertrouwen en gunnen in de ander laten creëren wat die nodig heeft.
Ben jij je ervan bewust wat je lichaam nodig heeft om energie en (innerlijke)rust te creëren?
Ben jij je ervan bewust wat jij nodig hebt om je als persoon goed, enthousiast en gelukkig te voelen?
Ben jij je ervan bewust wat jouw brein nodig heeft om optimaal en efficiënt te werken? Om creatief te zijn, mogelijkheden en oplossingen te zien?
Ben jij je ervan bewust wat je nodig hebt om ballast uit het verleden dat jou nog steeds beperkt, stuurt en bepaalt op te kuisen?
Ben jij je ervan bewust wat je nodig hebt om (weer) te durven dromen en deze ook te realiseren?
Rond elk van deze thema’s hebben wij routes uitgewerkt. We bieden deze telkens aan in de meest ondersteunende context: op het meest ideale moment in het jaar, op de meest ideale plek, met een rijk geïllustreerd werkboek, telkens 90 dagen verdieping, verheldering en verankering in het thema via onze kompas voor onderweg app. En we mogen ervaren dat deze ‘vorm’ zijn vruchten afwerpt bij wie er mee aan de slag gaat.
Ook onze werkcontext blijven we aanpassen. Zalig om te zien hoe Naomi haar werktafeltje doorheen de dag meeschuift met de zon door heel haar loft. Naomi is in mijn ogen ‘meester’ in het creëren van een ideale, ondersteunende werkcontext waar ze haar ‘goesting doet met goesting’, waar ze ‘content, content creëert’. Haar laptop, haar boekjes, haar schriftjes, haar stiftjes, haar reminders en water 😊. Meer heeft ze niet nodig om waar dan ook haar ‘desk sweet desk’ te creëren.
Vraag je eens af of je leef- en werkcontext jouw leven en werken ondersteunen. Vraag je eens af wat je vandaag nog kan doen, aanpassen of vragen om dit voor jezelf sterker te maken. Wacht niet op de zon of andere omstandigheden om beter te functioneren.
Ook onze creatiedagen zijn een voorbeeld van hoe wij een context creëren om tot inspiratie en realisatie te komen. Fijn om te mogen merken dat ook anderen geïnspireerd raken hierdoor en dit ook integreren. Spreekt het idee van creatiedagen jou aan? Misschien hebben we wel een mooi voorstel voor jou: van 16 tot 23 juni trekken Naomi en ik naar de Lot in Frankrijk om er onze er-VAAR-route voor te bereiden. De lanceereditie van deze route gaat door in september 2018 op een boot. We gaan aan boord, onderweg gooien we heel wat ballast over boord, en we gaan terug aan het roer van ons eigen leven staan. Je mag dit alles vrij letterlijk nemen. Onderweg zetten we zelf letterlijk en figuurlijk de sluizen open en laten we stromen wat wil, mag en kan stromen. Het is een route waarin je je lot weer in eigen handen neemt en wij je niet aan je lot overlaten (nauwe individuele begeleiding). Het gaat door op de Lot in de Lot. Toeval? Ideale context creëren dus 😉
Even terug naar ons voorstel: we hebben nog twee plaatsen op onze boot van 16 tot 23 juni. Naomi en ik bereiden er de route voor en doen dus ‘ons ding’. Wil ook jij jouw eigen creatie-stilte-herbronnings- lees- of rustdagen met ons op de boot (en ook vaak aan wal) doorbrengen? Alleen of met een (zakelijke) partner? Ben je ook bereid de sluizen te helpen open zetten — enkel letterlijk tijdens deze week 😊? Geef ons dan snel een seintje via connect@compagnonderoute.be en we geven je meer praktische info (kostprijs boot wordt gedeeld door aantal personen).
Foto’s: Wouter Demuynck & Naomi Geens
Wil je mijn blog blijven ontvangen na 25 mei en heb je je nog niet opnieuw geregistreerd? Registreer je via deze link
Schone voor(r)uitzichten
5 mei 2018 | Route be-denk jezelf (voor particulieren)| 9u30-16u30
4 juni 2018 |Webinar 5 knooppunten waarop je kan kiezen | 20u-21u15 (gratis)
6 juni 2018 |Webinar (op)groeien|opvoeden is simpel, maar niet altijd gemakkelijk | 20u-21u30 (20 euro)
De kracht van een goede relatie zit er inderdaad in de ander vrij te laten zijn ding te doen! Laat de ander zijn wie hij wil zijn, dan wordt het geluk geboren! Mooie tekst Barbele!
PRACHTIG! Een eigen kotje … zeker weten! Geweldig om ons ook nu en dan ‘uit ons kot te lokken’ – weliswaar geen moeten maar met veel goesting kiezen voor -, om bij te tanken, ons te inspireren, te delen en te creëren, … Groetjes, ‘vanuit mijn kotje in wording?’ Pascale P.S. met vleugje humor : ‘Elk in zijn kot’, opschrift van een gewezen cafeetje uit de streek. Letterlijk te nemen ja … een eigen context. Figuurlijk (wellicht de bedoeling van naamkeuze van de uitbater), we moeten ons niet ‘moeien met andermans zaken’, niet oordelen dus of zeggen wat te ‘moeten’ doen. We doen gewoon dus elk ons ‘eigen ding’, zoals we het zelf aanvoelen, in en uit ons kotje!
zeer prachtig Barbele proficiat.