Logo Image

Specialist?

09.12.2015

Burn-out,… het komt meer en meer in de media. Ik word er wel eens over aangesproken. Ben jij specialist in burn-out? Nee, ik heb nooit een burn-out gehad en ben hier dus geen ervaringsdeskundige|specialist in. En toch vinden vele mensen die in of op het randje van een burn-out staan de weg naar Mens Sana.

Maar ook vele anderen vinden de weg naar hier. Ik neem mijn dossiers er eens bij: depressies, moeilijk relaties (met kinderen, collega’s, partner, schoonfamilie,…), angsten, slaapwandelen, leerproblemen, moeilijk zwanger geraken, kanker, faalangst, spreekangst, twijfelen over job, cvs, fybromyalgie, maag-en darmklachten, hart-en vaatziekten, zwangerschapskwalen, zelfdodingsgedachten|pogingen, dwangneuroses, bewuster in het leven willen staan, zingevingsvragen, trauma’s, rouwverwerking|vastzittend verdriet, zware problemen met kinderen, alcoholverslaving, zelfpijniging (krassen,…), innerlijke onrust, vastzittende emoties (kwaadheid, wrok, frustraties, …) miskraam, psoriasis  …

Ben ik hier specialist in? In de meeste van deze symptomen heb ik zelf geen enkele ervaring. Nee, ik ben hier noch specialist, noch ervaringsdeskundige in.

Wat maakt dat mensen dan toch geholpen kunnen worden en zelfs van hun symptomen af geraken?

Niet de ‘ziekte’, maar wel de ‘zieke’ staat hier centraal. De woorden ‘ziekte’ en ‘zieke’ vervang ik liever door ‘signalen’ en ‘mens’. Er zijn heel wat oorzaken die onevenwicht kunnen veroorzaken. Ik noem er hier wat op.

Angst. Zorgen.Verdriet, Ontervredenheid. Haat. Wanhoop. Ergernis. Woede. Conflicten. Ongeduld. Relatieproblemen. Trauma’s. Kleurstoffen Bewaarmiddelen.Stabilisatoren. Smaakversterkers. Nitriet. Verhit vet. Teveel eiwit. Overmatig alcoholgebruik. Suiker. Zout. Koffie. Gebrek aan essentiële vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Zware metalen in vis en vlees. Dioxine. Pesticiden. DDT. PCB’S. Cadmium in sigarettenrook. Industriële uitlaatgassen. Uitlaatgassen van verkeer. Verbrandingsovens. Asbest. Glaswol. Stof. Giftige gassen uit verven, tijdens lassen en solderen. Lawaaihinder. Geurhinder. Gebrek aan rust, slaap, ontspanning. Teveel werk. Te hoge werkdruk. Gebrek aan beweging. Chemische medicatie. Antibiotica. Cortisonen en andere immuno-suppresiva. Radio-actieve straling: röntgenfoto’s. Tchernobyl. Aardstralen. Radarstraling. GSM. Griepvirus. Hepatitis A B C. Virus. HIV-virus. Adenovirussen. Cytomegalievirus. Epstein-Barr-Virus. Varicella-zostr-virus. Rhino virussen. Meningkokken. Pneumokokken. Streptokokken. Stafilokokken. Schimmels. Parasieten. …

Hiernaast zijn er wellicht nog meer symptomen, dit zowel op fysiek, emotioneel, mentaal, individueel, relationeel  en maatschappelijk vlak.

Ik werk noch op symptomen (symptomatische geneeskunde), noch op de oorzaak (oorzakelijke geneeskunde), wel op de mens (holistische begeleiding).

Tussen oorzaak en symptoom staat een mens.  Een oorzaak moet een mens ‘passeren’ vooraleer die al dan niet tot een symptoom leidt. Het is die mens in zijn totaliteit die ‘bepaalt’ of een oorzaak tot een symptoom leidt. Bij de ene mens leidt een file (oorzaak) tot een opgejaagd gevoel (symptoom) en bij de ander niet. Het griepvirus (oorzaak)leidt bij de ene mens tot de griep (symptoom) en bij de ander niet.  Terrorismedreiging (oorzaak) leidt bij de ene mens tot angst (symptoom) en bij de ander niet. …

Een oorzaak leidt slechts tot een symptoom als er ergens een onevenwicht is in de mens.

Het maakt me eigenlijk niet uit met welke klachten of symptomen iemand hier komt. Het gaat erom dat er een onevenwicht is in een bepaald ‘zijns-stuk’ van de mens.

Eenzelfde oorzaak (vb. stress) leidt bij verschillende mensen tot verschillende symptomen. Bij ene mens tot ademhalingsproblemen, bij een ander tot hoofdpijn, bij nog een ander tot depressieve neigingen,…. Een mens dient in zijn totaliteit bekeken te worden! Een mens bestaat uit meer dan enkel een fysiek lichaam, ook het denken, voelen, handelen, erfelijkheid, persoonlijkheid, gevoeligheden, bewuste, onbewuste,… spelen een rol. Het gaat erom erachter te komen waar het onevenwicht ligt en dat weer in zijn kracht te brengen.

Laat me dan een ‘specialist’ zijn in het mens-zijn in al zijn aspecten. Van hieruit kan ik een invloed uitoefenen op het mens-zijn van wie de weg naar hier vindt. En ik mag vaststellen dat door het werken met en aan de mens, symptomen heel vaak verdwijnen, verzachten, enkel nog latent aanwezig zijn.

Ik wil mensen zelf weer ‘specialist’ leren zijn. Specialist in ‘leven’, specialist in het begrijpen van patronen en symptomen en van hieruit weer de moed hebben om er zelf iets aan te doen. Specialist in zelf weer aan het roer van je leven te gaan staan. Specialist in zelfeiderschap.

Ik leer mensen niets nieuws. Het gaat hier vooral over ont-leren, ont-wikkelen, af-leren,  blokkades opheffen. Het gaat vooral over opruimen en opkuisen. Zo maak je weer ruimte. Ruimte om het zelfhelende vermogen van een mens in zijn totaliteit weer zijn werk te laten doen.

Tijdens dit zoeken, opkuisen en opruimen gaat het erover een richtingaanwijzer te zijn, te motiveren, te inspireren, vertrouwen te geven, een duwtje in de rug,… en ook laten ‘ploeteren’ , het niet teveel in hun plaats willen doen, er zijn een ook weer loslaten, …

Barbele

 

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (0)

Lees meer

Lees meer

14.04.2024

Comfortabel oncomfortabel

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

Lees meer

Lees meer

29.02.2024

Tijd om het even te hebben over tijd?

Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

Lees meer

Lees meer

19.02.2024

Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

Lees meer

Lees meer