Logo Image

Surfen op de tegenstellingen van je leven

22.06.2016

Afgelopen dagen sloot ik drie totaaltrajecten af. Drie groepen waarmee ik gedurende 4 maand ‘op pad ging’. Afgelopen 9 maand begeleidde ik 80 mensen via totaaltrajecten. Met elk van hen ‘ging ik op pad’ gedurende een 4 tal maand.  Waarbij ik gedurende die tijd als een soort wegwijzer of vuurtoren voor hen was. Elk van hen gaat nu verder met een valies vol inzichten en tools. Met een groter zelfinzicht en de groeimogelijkheden hierin. Met een lichtere ‘rugzak’.  Bij sommigen lijkt de rugzak misschien zwaarder doordat ze hun ‘beschermingsmuur’ gedurende het traject gesloopt hebben, en net daar liggen hun mogelijkheden nu. 80 unieke mensen, met elk een uniek verhaal en een unieke weg. Elke hun eigen koers. Elk hun eigen tempo. Elk met hun eigen ‘Mens Sana tools en inzichten’ aan boord. Aan elk van hen: ‘een goeie vaart verder!’  Sommigen  meren in september terug aan bij Mens Sana voor een vervolgtraject. Dan nemen we  de diepzeeduiker, om de ongekende diepten en mogelijkheden in onszelf verder te ontdekken.

Ik laat ze allemaal los nu… Met het afsluiten van de trajecten en het vooruitzicht de komende 2,5 maand geen nieuwe trajecten op te starten, voel ik dat er een bepaalde ruimte terug vrijkomt. Hoe graag ik het ook doe, … nu ik het even kan loslaten besef ik hoe ik al die mensen, op een bepaalde manier ‘gedragen’ heb en elk van hen een bepaalde ruimte innam in mij.  Ruimte die nu vrijkomt om me te komende maanden zelf terug volop te voeden en laten inspireren.

Een aantal weken geleden was ik op schrijfweekend onder begeleiding van Laurence Verwee (The power of books). Drie dagen weg van alles. In een uniek ondersteunend, rustgevend, natuurlijk kader (Rosario: een aanrader!). Alleen ik en mijn boek en tussendoor ook ‘ik en de groep’.

Die dagen besefte ik duidelijk hoe hard ik aan het gaan ben de laatste jaren. Ik zag ook dat deze fase een noodzakelijke fase is in de uitbouw van een zelfstandige zaak. De volle agenda leert me dan ook écht de kracht van 5 minuutjes kennen. Van hoe je op een heel eenvoudige manier jezelf kan opladen en hoe belangrijk het is geen energie te verliezen daar waar het niet nodig is. Het leert me ook de essentie kennen en me hier op te focussen.

Ik besefte echter ook heel sterk dat mijn ware natuur niet naar buiten maar naar binnen is gericht. En dat ik ervoor moet zorgen dat die ‘ware natuur’ ook voldoende aandacht en tijd blijft krijgen. Door even letterlijk en figuurlijk stil te staan besefte ik heel sterk dat ‘het blijven gaan zonder stoppen’ een grote valkuil zou kunnen worden. Want ja, alles draait goed en ik doe het super graag. Waarom zou ik dan vertragen?

Tijdens die dagen ontstond het verlangen om op termijn een aantal dagen in de week vrij te zijn, te beginnen met 1 dag in de week. Om te schrijven, om me te laten inspireren, om in de stilte en rust nog vanalles te laten ontstaan. Dat verlangen werd heel sterk en ik zal hier ook naartoe werken. Ik geef zeer graag opleidingen, trainingen, lezingen, seminaries; zowel voor particulieren, scholen als bedrijven en organisaties. Ik doe heel graag 1 op 1 begeleidingen. Maar ik voel dat ik in de toekomst nogvaak keuzes zal moeten maken en knopen doorhakken. In functie van het mogelijk te maken mijn ware natuur en verlangen te kunnen realiseren:  de afwisseling tussen ‘er 100% staan’ en ‘mezelf terugtrekken in de stilte en rust’. Vanuit die stilte en rust kan ik er dan nog krachtiger staan. En vanuit die ‘volle 100% er staan’ zal ik de waarde van de stilte en rust nog meer waarderen,…

De mens, het leven zit vol contradictie. Tegenstelling is noodzakelijk om te kunnen evolueren en leren.  Het ene kan niet zonder het andere bestaan.

De nacht kan niet zonder de dag bestaan. Je kan maar leren wat écht vertrouwen is als je ook angst hebt gekend. Je kan maar leren wat écht loslaten is, als je ook ‘in de controle’ hebt gezeten. Je kan maar leren dat confrontaties aangaan in je leven waardevol is als je eerst last hebt gekregen van je conflictvermijdend gedrag,… Je kan maar leren wat échte zelfwaarde is, als je eerst je waarde hebt gekoppeld aan presteren en tot het pijnlijke besef bent gekomen dat het echte geluk, de echte waarde daar niet ligt…

Dit wordt duidelijk gesymboliseerd in het yin yang symbool

Dit teken symboliseert de eenheid van de schepping die altijd bestaat uit deze 2 componenten. Het yang (links, wit) en het yin (rechts, zwart). Deze 2 polen zijn onafscheidbaar, tegengesteld, aanvullend en afwisselend. Ze gaan in elkaar over zoals dag en nacht, zomer en winter, eb en vloed, jeugd en ouderdom, leven en dood,…. De oogjes van hun tegengestelde geven weer dat zelfs als één van beide maximaal is, er toch nog wat van de ander aanwezig is.

Yin en yang kunnen niet in aparte vakjes worden gerangschikt. Materie en energie beïnvloeden en transformeren elkaar continu.

Als er angst in jouw zit, zit er ook vertrouwen in jou…

Als er controle in jouw zit, zit er ook loslaten in jou…

Als er een laag zelfvertrouwen in jou zit, zit er ook een hoog zelfvertrouwen in jou…

Als er malende, piekerende gedachten in jou zitten, zit een rustige kalme geest ook in jou…

Eigenlijk zijn beide kanten net hetzelfde. Het thema is hetzelfde. Alleen kan  de weegschaal al eens doorslaan in de één of andere richting. Aan jou om het evenwicht er weer in te brengen!

Kijk eens naar jouw leven. Zijn de tegenstellingen in je leven nog voldoende aanwezig? En is er nog voldoende evenwicht tussen de tegenstellingen?

Ben je nog iemand naast mama zijn, partner zijn, werknemer of werkgever zijn, vriend of vriendin zijn,…. ?

Is er naast  het rushen ook voldoende rust in je leven?

Is er naast je ‘to do’ lijstje ook een ‘not to do’ of een ‘to want’ of ‘to love’ lijstje?

Is er naast het vele lawaai, ook dagelijks stilte in je leven?  Of maakt stilte je bang? Want stilte brengt je naar leegtes en confrontaties in jezelf…

Is er naast de vele ‘vulling’ ook ‘vervulling’ in je leven?

….

Weet dus dat  als het ene in jou zit, het andere ook in jouw zit.. Gebruik ook deze tegenstellingen in jou.

Voel je onrust, breng jezelf dan in jouw rust.

Voel je angst, ga dan naar je vertrouwen.

Ga je in je controledrang, laat dan los.

 

Leer steeds meer in de flow van de tegenstellingen in jezelf te staan, leer surfen op de tegenstellingen van yin naar yang en van yang naar yin,….

Ik geniet deze dagen van een prachtige waterlelie in onze vijver. Fascinerend hoe deze bloem zich overdag stilaan opent en haar in al haar pracht toont en zich terug sluit naar de avond toe. Fascinerend hoe ze dicht blijft als het regent. Fascinerend hoe de natuur bij zijn natuur blijft. Ik ben ervan overtuigd dat ik die bloem vooral zó mooi vind omdat ze net niet altijd ‘open’ is. Omdat ze niet altijd ‘toegankelijk’ is.

De lelie in onze vijver doet me eraan herinneren en geloven dat ook ik  op mijn krachtigst ben en zal blijven naar buiten toe als ik ook de context creëer om voldoende naar de stilte en rust binnen in mij te kunnen. De lelie doet me eraan herinneren dat ik maar op mijn krachtigst kan blijven als ook ik mijn ware natuur respecteer.

Van de waterlelie naar de bloemen op mijn bureau. Bloemen die ik kreeg van Liesbeth. Ik geniet er al de hele week van. Enkele dagen geleden waren er nog 2 bloembollen volledig toe. Eén ervan is al helemaal open gebloeid. Het laatste bloembolletje moet zich nog openen. En ook deze zal ik des te mooier vinden omdat ik ze ook ‘gesloten’ heb gekend.

Van harte,

Barbele

 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (3)

 • Bernadette says:

  Dag Barbele, een deugddoende periode toegewenst. Ken je de kortfilm Father and Daugther van Michael Dudok de Wit, en recent zijn eerste lange film (op 63 jaar) The red turtle, beide “animatiefilms” zonder dialogen, ontroerend, mooi op allerlei gebied, veel stof tot nadenken, beklijvend, … , steunend ook , … (The red turtle is te zien in de alternatieve bioscopen, Budascoop Kortrijk, Sfinx Gent, Lumière Brugge. Father and daughter nog op YouTube. Vele groeten, Bernadette

 • Anneke says:

  Vertragen Barbele is voor jou waarsch nog een moeilijk iets? zeker daar jij je werk zo graag doet en op die manier soms JEZELF wel eens durft te vergeten.. Je geeft vanuit de diepte van jezelf en dat vraagt ook wel heel veel energie. Maar een halt aan jezelf toeroepen is al een heel wijs iets. .De wijze les die je ons zo goed hebt aangeleerd “JEZELF GRAAG ZIEN” en keuzes durven maken durf jij nu zelf toe te passen, PROFICIAT! Ik gun jou van harte een rustgevende, deugddoende vakantie toe, GENIET ERVAN!, want als iemand het verdient dan ben jij het wel. Nogmaals Lieve bedankingsknuffel Anneke

 • Liesbeth says:

  Barbele, prachtig ! Wat een kracht in de eenvoud en in je kwetsbaarheid en eerlijkheid van je woorden. Ze blijven dansen en tegelijk rusten in mijn hoofd, na ze gelezen te hebben. Wat een vuurtoren ben jij met Mens Sana. Bedankt voor je wegwijzers, bedankt aan mezelf om ooit mijn gevoel te hebben gevolgd jou en Mens Sana verder te willen verkennen. Hoe een eenvoudige pioen zoveel wonderen kan verrichten in hun “gewone zijn wie ze zijn”, open of gesloten Liefs en kom nu maar even tot de stilte en rust in jezelf … * *

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer