Logo Image

Te oud voor Mens Sana?

03.10.2015

Zondag 4 oktober zette Mens Sana zijn deuren open tijdens open bedrijvendag. We mochten bijna 400 mensen ontvangen. Mensen kwamen niet voor springkastelen, eten, drinken of gadgets. Nee, ze kwamen met échte interesse. Dat bleek onder andere uit de grote aandacht tijdens de lezingen en workshops.

De enorme mix aan mensen viel me op. Daar waar het publiek van Mens Sana tot hiertoe vooral vrouwelijk is, was er ook interesse van mannen. Van heel jonge tot hoog bejaarde mensen. Mensen van dichtbij en veraf. Ze kwamen uit alle hoeken van het land.

Na de lezing van 11u bleef mijn publiek nog een half uur zitten. Alles laten bezinken. Er werden vragen gesteld en in vraag gesteld,…

Plots vroeg een oudere man met tranen in zijn ogen: ‘Heeft niet veel van dit alles te maken met hoe waardevol je jezelf vindt?’ . … Iedereen werd er wat stil van…Voelde zich geraakt,… . Van zijn vraag. Van de manier waarop hij ze stelde. Van de broosheid en kwetsbaarheid in zijn stem.

Ja, je slaat de nagel op de kop. Daar draait alles om.

Is alles verloren als je pas op latere leeftijd vaststelt: ‘Ik heb mezelf nooit echt de moeite waard gevonden.’ ‘Ik heb mijn leven lang de verwachtingen van anderen ingevuld.’ ‘Ik heb mezelf in mijn doen en laten nog nooit echt gerespecteerd.’….

Nee, op persoonlijke ont-wikkeling staat geen leeftijd. Het werd me meermaals gevraagd: ‘Kan je te oud zijn om een traject te volgen bij Mens Sana?’. Nee je kan niet te oud zijn, je kan ook niet te jong zijn. Het gaat erom dat je klaar bent jezelf open te stellen. Het gaat erom dat je bereid bent ‘in de spiegel van je leven te kijken’ en van hieruit weer stap voor stap aan het roer van je eigen leven gaat staan. Het gaat erom dat je erop vertrouwt dat het kan! Ik hoor het mezelf vaak zeggen: ‘Ik heb maar 3 dingen nodig om te kunnen werken met jou: openheid, bereidheid en vertrouwen.’ Als deze 3 ingrediënten er zijn kunnen ‘wonderen’ gebeuren. En deze gebeuren. Elke dag opnieuw.

Mens Sana is een krachtige plek geworden. Nog dagelijks ben ik Eric Bodaert, mijn architect dankbaar voor zijn creatie. Hij heeft mij heel goed begrepen.  Hieronder zie je zijn eerste ontwerp. Ik wist onmiddellijk dat het goed was!

 

De vormkracht van de totaliteit draagt heel sterk bij tot het verwezenlijken van de missie van Mens Sana. Het ontwerp is opgebouwd vanuit ronde- en spiraalvormen. De spiraal vormt de basis van zowel mens als natuur. De spiraal staat voor het proces van leven, loslaten en weer geboren worden: de beweging die je maakt in het proces van verdieping en groei. Elke keer kom je weer dezelfde patronen tegen, op een steeds dieper niveau. Van hieruit maak je je groei als mens. In die herhaling ligt de kans. Of je die lessen nu leert op je 20ste, je 30ste, je 50ste, je 80ste of op je sterfbed,… Het is nooit te laat. Het leven is heel geduldig met je en nodigt je telkens opnieuw uit… Het gaat om het NU, daar speelt leeftijd niet.

Het leven is als een spiraal, naar binnen en weer naar buiten, verbinden en weer loslaten. Terwijl ik dit schrijf, kijk ik naar buiten. Het is duidelijk herfst buiten. Mijn favoriete seizoen. De periode van naar binnen keren en loslaten. Het is maar doordat de bomen hun bladeren nu loslaten, dat er in de lente nieuwe kunnen komen. Vanuit dit loslaten creëer je ruimte voor nieuwe groei.

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (0)

Lees meer

Lees meer

14.04.2024

Comfortabel oncomfortabel

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

Lees meer

Lees meer

29.02.2024

Tijd om het even te hebben over tijd?

Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

Lees meer

Lees meer

19.02.2024

Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

Lees meer

Lees meer