Logo Image

Traditie versus verandering

03.11.2018

We hebben ook deze herfstvakantie weer genoten van een midweek met onze vriendengroep (vanuit mijn opleiding lichamelijke opvoeding) en hun gezinnen. De eerste editie vond plaats in 2003. We hebber er dus onze 16de editie van het ‘Dardennenoffensief’ – zo noemen wij deze midweek intussen😊 – op zitten.

Een week waar ik, samen met mijn gezin, elk jaar opnieuw naar uitkijk en helemaal aan oplaad.

Een week die intussen ook bol staat van de tradities.

Dit alles verloopt als een ‘geöliede machine’, als vanzelf. Zonder veel georganiseer of een duidelijke planning waar we aan ‘moeten’ vasthouden. Als vanzelf komt alles jaarlijks terug. Omdat het mag en niet moet. Omdat het gewoon aangenaam en plezant is. Een week vol gezelligheid en sfeer. Meestal luchtig en licht. Af en toe ook diepgaand en persoonlijk.

Zo vaak ik het heb over de kracht van en noodzaak aan verandering, zo sterk ervaar ik tijdens deze week ook de kracht van traditie. Traditie brengt stabiliteit.

Yin-yang, het komt toch altijd weer terug. ‘T één kan niet zonder ‘t ander’ en ‘t ander kan niet zonder ’t één. Stabiliteit op het ene vlak vormt dan ook vaak de vruchtbare bodem voor (durf voor) verandering op het ander vlak. (Een vorm van) stabiliteit is nodig om te durven veranderen en de hiermee gepaard gaande fase van onzekerheid door te komen. Of nog liever: te omarmen.

En nu ik er zo bij stilsta…. Zo snel ik verander, evolueer, spring en groei op professioneel vlak, zo traditioneel is mijn leven op relationeel vlak. En des te sneller – en vaak ook onzekerder- het gaat op professioneel vlak, des te meer ik terugval op en nood heb aan de zekerheid en stabiliteit op relationeel vlak. Het is net in fasen van onzekerheid op ’t ene vlak, dat je de waarde van stabiliteit op ’t ander vlak sterk en bewust weet te waarderen.  Ik voel dan ook grote dankbaarheid voor de stabiliteit, vertrouwen en veiligheid die ik mag ervaren in mijn relaties. In de eerste plaats met mijn man en kinderen. Maar ook de relaties met mijn ouders, broers en zussen zijn er waar ik sterk op kan en mag terugvallen. Het zijn mijn wortels. Hoe weinig ‘traditioneel’ we ook zijn in vele klassieke ‘familie-aangelegenheden’, ook bij ons is er traditie. Zo kamperen we jaarlijks in de zomer met z’n allen in Hollebeke in de tuin van mijn ouders (die intussen eigenlijk de tuin van mijn zus en schoonbroer is geworden, en wij die week omdopen tot ‘Camping Hollebeke’ 😊)

Wat ik zo schoon vind is dat ook de kinderen deze traditionele activiteiten heel sterk weten te waarderen. Daar waar ze op andere terreinen vaak steeds ‘meer en beter’ willen, genieten ze ook hier van de zo eenvoudige tradities van samen wandelen, samen eten, samen spelen,…. Ze vragen niet naar ‘meer’ of ‘anders’. Ook hen brengt het een vorm van stabiliteit en rust.

Heb je je al eens afgevraagd waar jij je stabiliteit in vindt of uit haalt? In je werk? In relaties? In jezelf? In vrijheid? In structuur? In hobby’s?In een woning? In de natuur? In reizen? In tradities? …..

Moet het binnen traditie dan altijd allemaal hetzelfde blijven? Nee, dat denk ik niet. Er verandert sowieso al veel. Zo zijn we binnen onze ‘Dardennenoffensief’-bende binnen enkele jaren geëvolueerd van 1 kind die alle aandacht kreeg naar 15 kleine kinderen en het bijhorende gedoe en gesleur met buggy’s, maxi cosi’s, papjes en slaapjes. T’ heeft ook zijn charme gehad 😊. Intussen genieten we echter van een bende zelfstandige kinderen die elkaar heel snel vinden in een soort van ‘zelforganiserende’ en ‘zelfbezighoudende’ teams (soms eens onder de vorm van ‘coalities’) 😊 .  En er is nog meer verandering op komst. We zijn namelijk al volop aan het brainstormen over onze 20ste editie binnen vier jaar. ’t Zal niet hetzelfde zijn. Dat staat al vast. Niet elke verandering is per definitie een verbetering. Maar andersom, is er voor iedere verbetering wel verandering nodig. We wagen het erop. Het wordt een ‘special edition’ waarrond we nu al volop brainstormen ‘zonder grenzen’ 🙂 . Een activiteit op zich die de komende 3 edities wellicht ook zijn vaste plaats zal hebben 😊 . Na de 20ste ‘special edition’ vallen we  wellicht weer terug op onze ‘traditionele’ versie. Maar wie weet wordt dit een blijver, een nieuwe traditie…?:)

Traditie kan echter ook een valkuil zijn. Soms kunnen mensen geneigd zijn teveel vast te houden aan traditie, oftewel aan zekerheid. Terwijl het niet meer vanzelfsprekend is. Terwijl het niet meer als vanzelf loopt. Terwijl het geforceerd en als een ‘moeten’ aanvoelt. Terwijl het misschien niet meer klopt. Vele mensen zijn vanuit het vastklampen aan zekerheid geneigd zich te verzetten tegen verandering. En dat kan ongezonde vormen aannemen.

Soms moet je tradities ook in vraag durven te stellen. En misschien is een goeie vraag wel: Brengt deze traditie mij echte stabiliteit en rust of blijf ik dit doen omdat het ‘moet’, omdat het traditie is, omdat het verwacht wordt? Is het echt of geforceerd? In het tweede geval raak je op één of andere manier ‘in de knoop’ met de traditie. Onder welke vorm ook. Die knoop nodigt dan weer uit tot verandering. Yin- yang, weet je wel….

Die ‘knoop’ kan zich op verschillende manieren tonen. Het komt erop aan ter herkennen in welke knoop je vastzit en hier een keuze op te maken. In het webinar ‘5 knooppunten waarop je kan kiezen’ leer je de 5  ‘traditionele’ knopen waarmee je in de knoop kan raken kennen, herkennen en hopelijk ook erkennen. Ik knoop alvast graag met je aan. Registreer je gratis voor het webinar via deze link. Wil je de knopen graag leren kennen, maar past de datum je niet? Registreer je dan toch maar, je krijgt achteraf de opname toegestuurd.

Sta je voor of wil je grootse verandering in je leven (creëren)?  Registreer je dan voor ons webinar ‘Onderneem je leven. Maak het universum jouw vennoot’. Registreer je gratis via deze link

Barbele

Op de kalender

Webinar | 5 knooppunten waarop je kan kiezen | 5 nov, 28 nov, 13 dec |20u-21u15 | registreer je gratis via deze link

Webinar | Onderneem je leven | 12 nov| 9u-9u45 of 13u-13u45 |registreer je gratis via deze link

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (4)

 • joke says:

  komt er eventueel ook een avondsessie van onderneem je leven?

  • Barbele says:

   Voorlopig niet Joke . Als je jou registreert, sturen we je nadien een opname van het webinar. Ter info: dit webinar duurt maximum 45 minuten

 • Pascale says:

  Heel tof, Barbele, jullie Dardennenoffensief als energiegever te mogen waarnemen. Zullen we zeker volgen hoe de speciale editie wordt ingevuld, leuk dat brainstormen geeft al veel plezier en energie op zich. Een speciale invulling van de ‘te land, ter zee en in de lucht’ in een ‘ten bos, ter plas en in den boom’? Met alle aanwezige atletische spierbundels en toffe persoonlijkheden, wordt het beslist een schot in de roos. Heb zelf fijne herinnering aan ons eigen ‘spel zonder grenzen’ gecreëerd tijdens de grote vakantie vroeger thuis. Dat hield in : samen met mijn broers het uitbouwen van een parcours in de tuin met zelf gemaakte hindernissen zoals onder andere springen over kuisborstels rustend op omgedraaide emmers enz., om te eindigen met een ferme plons in een onnozel opgeblazen rond zwembadje (waarbij regelmatig een gat diende gedicht te worden). Eenvoudig en plezant. Navigeren tussen traditie (bijvoorbeeld om ‘t er meest kroketten eten op kerstavond en telkens een scheurtje in de servet aanbrengen om de tel niet kwijt te geraken – terzijde graag gedaan mijn inspirerend ‘voedingsadvies’ … ha ha ha -.), inderdaad ook kunnen terugvallen op/putten uit een ‘houvast’ (wie of wat ook, zelfs iets kleins) en anderzijds openstaan voor vernieuwing, een risico nemen, een sprong wagen. Sommige knopen zijn zo vast, maar met geduld geraken ze toch los … als we dit zelf willen! Ik wens je morgen – ‘joepie het is maandag’ veel vruchten te plukken vanuit je opgeladen batterij, bijgetankt in jullie traditie Dardennenoffensief! Simpel. Groetjes en eerst nog een fijne zondag, Pascale

  • Barbele says:

   En ook jouw bedenksels en het delen van je ervaringen worden zowaar een traditie Pascale 🙂 Altijd heel fijn om te mogen lezen.

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer