Logo Image

Van forceren naar flowen

09.03.2018

Februari 2014 plant ik een 1000-tal lavendelplantjes op mijn groendak. Twee maanden later geniet ik gedurende 3 warme lentemaanden volop van 150 m² ‘Provence’ op mijn dak.

Juli 2014 stel ik vast dat heel wat plantjes verdord zijn van de aanhoudende warmte. We sproeien dagenlang met water. Het komt wel goed, dacht ik, ik telde dat er mogelijks 80 plantjes vervangen zouden moeten worden.

Een paar dagen later kon ik er niet omheen: niet 80 maar wel 600 plantjes waren helemaal verdord, droog, dood,…

Hier en daar zag ik ook een hoopvol groen stekje …

Maar het mocht niet baten… Intussen heb ik al heel veel tijd, energie en geld in mijn ‘lavendel’dak gestoken. Tot vier maal toe heel het dak met zorg herplant… met telkens een niet bevredigend, zelfs frustrerend resultaat…

Ik heb al veel frustratie gevoeld rond dat dak dat gedurende het grootste deel van de tijd ook nog eens vol pluizend onkruid stond. Ik begon er zelfs aan te denken het gewoon te verwijderen en het te houden bij een gewoon plat dak zonder meer.

Tot ik terug in contact kwam met mijn neef Frederik. Het was van in onze kindertijd dat we elkaar nog spraken. Frederik werkt sinds een tijdje als zelfstandig tuinier en heeft zo zijn eigen, sterke visie. Kort samengevat: de meest logische planten op de juiste plaats en niets forceren.

Na ons eerste contact, was ik aangenaam verrast met een mail van hem. Ik citeer (met zijn toelating én die van zijn partner Heleen en schoonmoeder 🙂

…  En eigenlijk is dat niet enkel van doen in de tuinen of met de planten, maar met bijna alles in het leven. We proberen alles krampachtig naar ons hand te zetten en wanneer dat niet of slechts half lukt zorgt dat voor stress en een ongelukkig gevoel. Terwijl het veel eenvoudiger is om te aanvaarden dat het niet op die manier werkt.

Het zijn dingen die ik zeer dikwijls tegenkom. 

 

– Helene wil niet dat er mos groeit op onze terras in de schaduw want dat is glad, maar mos groeit nu eenmaal in de schaduw. De oplossing daartegen volgens haar is reinigen met hoge druk of bleekwater. En na 4 weken opnieuw… Terwijl ik liever het mos laat groeien. En ja, als die tegels nat zijn dan zijn ze glad… voorzichtig zijn hé.

 

– Bij mijn schoonmoeder heb ik een boom geplant, een kweepeer. En die groeit schuin want ik zet mijn bomen niet zeer vast. Ik zorg ervoor dat ze niet omvallen door de wind maar de rest moeten ze zelf doen, hun eigen richting vinden. Maar mijn schoonmoeder wil hem telkens recht zetten. Met handen en voeten moet ik dan uitleggen dat die plant wel beter zal weten hoe ze het beste groeit. Ze groeit schuin omdat ze dat nodig heeft.

 

– Mensen die in het bos wonen en last hebben van de bladeren… Mensen die hun tuin plat willen maken, maar ze wonen op de flank van een heuvel… Mensen die het zonde vinden dat er bijna geen uilen of andere roofvogels meer zijn maar die wel vergif gooien tegen de muizen en ratten (roofvogels eten die dan op)… Mensen die distels op 150meter van hun woning of paardebloemen of klaver in het gazon vervelend vinden maar niet snappen dat veel vogels en insecten dat nodig hebben…

 

De natuur gewoon zijn natuur laten zijn. We hebben het daar toch blijkbaar moeilijk mee als mens. Frederik zijn bedrijfsnaam vat het kernachtig samen  www.let-it-grow.be . Klinkt zo logisch en simpel. Waarom willen wij toch zoveel groei tegenhouden en forceren in de natuur en in onze natuur?

Ik was echt aangenaam verrast…. Ja, er zit wat in in mijn neef! 🙂 Had ik als ‘nichtje’ in onze kinderjaren nooit in mijn ‘neefje’ gezien 🙂  Hij heeft dan ook al een hele weg afgelegd. En heeft, net al iedereen zeker, nog een weg af te leggen. Zo ervaart hij veel frustraties dat hij zoveel moeite moet doen om ingang te vinden bij mensen met deze natuurlijke kijk op en aanpak van tuinen.

En zo geloof ik, in samenwerking met Frederik, terug in de mogelijkheden van mijn dak. Hij heeft het vanuit zijn filosofie opnieuw aangepakt. Benieuwd wat ik komende lente allemaal mag zien ontluiken.

 

De natuur en de gang van zaken in de natuur. Het blijft zo’n sterke inspiratiebron voor mij. Op alle vlakken in mijn leven. Eén van die vlakken is mijn ondernemerschap. Ook daar is de natuur mijn grootste inspirator. Er bestaat in mijn ogen geen betere ondernemer dan de natuur. De natuur zaait en oogst in overvloed, kiest de weg van de minste weerstand, … De natuur haast zich niet en toch is alles af,…

 

Allemaal zaken die ik diepgaander ben gaan bekijken en zeer concreet toepas in mijn ondernemerschap. En het levert ook mij veel op. Het leverde onder andere drie belangrijke verschuivingen op in hoe ik mijn leven onderneem. Eén van die verschuivingen is die van forceren naar flowen. Forceren werkt niet, dat heeft mijn daktuin me intussen wel geleerd 🙂

Ontdek in ons webinar hoe deze en ook twee andere verschuivingen zich concreet vertalen. Ik stuur je hierbij de link  naar de opname van het webinar door. De eerste minuten kan je skippen gezien we dan nog in de ‘wachttijd’ zitten en we dit niet zelf uit de opname kunnen knippen 🙂 Het webinar duurt een kleine 50 minuten.

En er is meer. Met trots stellen we je ook de bijhorende, vers van de pers, website www.ondernemenissimpel.be voor. Ontdek er onze ‘Luchtroute’ waarin je jouw veld van mogelijkheden in realiteit omzet.

We bieden dit traject éénmalig aan lanceervoorwaarden aan, deze vind je terug op de website. De route gaat sowieso al door. Er zijn nog enkele plaatsen voor ‘de juiste mensen op het juiste moment’. Zonder te forceren dus 🙂

 

Barbele

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (8)

 • Pascale says:

  Pascale Dag Barbele, gefeliciteerd aan jou & Naomi met de vers van de pers magnifieke website ‘Ondernemen is simpel’! Mooie foto’s, mooi en goed omschreven. Jazeker, op het juiste moment de juiste route volgen, want we kiezen niet voor een ‘flopperdeflop niks van gebakken uitkomst’ maar steevast voor een succesvol resultaat, met feestelijke viering achteraf! Deel dit nog verder en – wie weet – een schot in de roos voor jullie en voor hen! Tiens …, roos, klaproos, … benieuwd welke bloemen- en/of plantenweelde jouw neef Frederik op je ‘holistisch dak’ lanceert … Iets natuurlijks denk ik … zoiets dat alle kanten op mag? Soms zit in het buigen de kracht … Zodus, LET IT FLOW & GROW UNTO THE SKY! Goede (v)lucht! Pascale

 • Laurence says:

  Laurence Telkens weer die herkenning bij het lezen van jouw blog….en daarna meteen de rust…..het is oke zo…. Waar maken wij ons druk over…..in de flow zijn……dank je wel voor die reflectiemomenten.

 • Ellen Heggerick says:

  Hoe jouw blog lezen rust brengt, doet relativeren en nadenken,zaaalig…! Post je ook eens een foto van het, zonder twijfel, kleurrijk dak komende lente/zomer? 😉

 • Ann Vanackere says:

  Mooi om te lezen

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer