Logo Image

Van tijdsbeheer naar energiebeheer

22.01.2014

Wat heeft 2014 jou al gebracht?

Zoals ik eerder schreef hoopte ik dat 2014 voor mij een zekere rust zou brengen.  De trend van 2013 blijft zich echter nog even doorzetten.  Ja, het leven daagt me toch wel serieus uit.   Ik zit momenteel alweer stevig in de ‘ratrace’.  De bouw vraagt heel wat tijd en energie, vooral alles wat niet vlot  en ook echt misloopt. Dagelijks tal van telefoons doen, aannemers op elkaar afstemmen, constant keuzes maken, materialen kiezen,… Er is een 1ste deadline: 30 januari gaat hier de unizo nieuwjaarsreceptie door! Mens Sana groeit intussen mooi verder en ook Consana Vitality kent een groeispurt. Wekelijks 1 à 2 lesdagen in het verre Tongerlo. Pedagogische studiedagen geven in het verre Limburg,..  Intussen ook 2 examens afgelegd, onze 5 kinderen, het huishouden ,…  Gezien onze tuin 1 bouwwerf is, is ons huis dat ook vaak. En dat kan er soms teveel aan zijn. Mijn GSm die niet werkt, mijn handtas die werd gestolen,… zijn serieuse teasers om mijn draagkracht te testen.

Ook jullie kennen wellicht van die periodes waarin alles samenkomt en je voelt dat je aan het wankelen bent. Hoe kom je hier best doorheen?

Essentieel is dat je voldoende energie hebt. Energie ligt aan de basis van je alertheid en vitaliteit, je emoties, je denk- en concentratievermogen en je engagement ten aanzien van je persoonlijke doelen. Er wordt heel vaak aangeraden om een goede tijdsplanning te maken. Dit heeft zeker zijn waarde, maar een dag telt een vast aantal uren. In essentie kan je tijd dus niet beheren.

Voor mij ligt dé sleutel in energiebeheer. Zonder voldoende energie ben je beperkt in alles wat je doet. De hoeveelheid energie die je hebt, ligt niet vast. Je hebt hier controle over.  Deze controle is veel groter dan je zelf denkt!  Het is heel belangrijk dat je tijdens stressperiodes heel bewust met je energie omgaat.  Een goede balans tussen energiebesteding en energiehernieuwing is cruciaal.

Dus niet tijd maar ENERGIE is je kostbaarste middel!   Energie is de X-factor om een optimaal rendement uit je leven te halen!

 

Hoe hou jij je energie op peil? Ik hoor het graag in het commentaarveld hieronder!

Energie-onderhoudende groet,

Barbele

Komende activiteiten met vrije toegang. Vanaf nu gaan alle activiteiten door in de nieuwbouw op het adres Van Belleghemdreef 19a, 8510 Marke.

Wil je meer weten over hoe jouw lichaam je vertelt hoe het met je gesteld is? Je bent welkom op de gratis info-avond ‘Luister naar je lichaam’ 4 februari 19u30-22u. Meer info en inschrijven kan via deze link: https://www.menssanahealth.be/events/info-gezond-worden-zijn-en-blijven/

Ben je bereid om ‘in de spiegel’ te kijken en jezelf écht te leren kennen? Welkom op de gratis info-avond ‘Ken jezelf’ 12 februari 19u30-21u30. Meer info en inschrijven kan via deze link: https://www.menssanahealth.be/events/ken-jezelf-vrije-toegang/

Wil je  meer weten over hoe je stress geen impact laat hebben en hoe je je energiecapaciteit en stressbestendigheid kan vergroten? Je bent welkom op de gratis info-avond ‘Geen stress, wel energie!’ op 18 februari 19u30-21u30. Meer info en inschrijven kan via deze link: https://www.menssanahealth.be/events/stressvrij-worden-zijn-en-blijven/

Wil je het gedrag van je kinderen beter leren begrijpen en meer rust vinden in de opvoeding van je kinderen (en jezelf)? Welkom op de gratis info-avond ‘Stressvrij opvoeden’.  Meer info en inschrijven kan via deze link: https://www.menssanahealth.be/events/stressvrij-opvoeden/

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (2)

 • Ann says:

  Mooi wat hierboven staat rond het cyclische. Misschien is tijd gewoon geen lineair maar een cyclisch gegeven. Zoals ook de Maya kalender toont. Ik volg al jaren de Tzolkin kalender en als ik mijn energie kan afstemmen op de beweging van de dag loopt alles beter. Meegaan met de golf, soms naar binnen, soms naar buiten.

 • Dochter van de maan says:

  Als je de vreugde van het leven kan ervaren door simpelweg te zijn in plaats van doen, doen en doen, dan hoef je ook je agenda niet meer vol te proppen met activiteiten van welke aard ook.
  Meer cyclisch leven, met een mooie afwisseling tussen naar buiten gericht zijn, doen en realiseren enerzijds en naar binnen gericht zijn, reflecteren en zijn anderzijds, voelt voor mij veel natuurlijker en put me minder uit. Het vraagt wat tijd om je af te stemmen op die opgaande en weer neergaande beweging, en is niet makkelijk gezien onze maatschappij vooral lineair georganiseerd is, waarbij enkel de beweging van het groeien en blinken gewaardeerd wordt en geen ruimte laat voor rust, inkeer en bezinning. Sinds ik deze twee bewegingen in mezelf herken en respecteer, voel ik meer evenwicht en ervaar ik meer energie die ook voor innerlijk werk kan gebruikt worden. Ik hoef niet meer zoveel te doen, om vreugde te ervaren.
  Annemarie Peeters legt dat heel mooi uit in het boekje ‘Dochters van de maan’

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer