Logo Image

Weten dat je ‘t weet zonder dat je ‘t wist

28.03.2022

Heb jij eigenlijk een coach barbele?

Dit wordt me wel vaker gevraagd.

Uiteraard word ik (be)geleid, … maar niet onder de vorm van een menselijke coach.

Soms vraag ik het me af. Of het wel klopt dat ik mensen begeleid en zelf nog nooit een persoonlijk begeleidingtraject heb gevolgd. En ’t is niet dat daar nooit reden toe is geweest of dat ik nog niets diepgaands heb meegemaakt in mijn leven… ‘t Is ook niet dat ik hier niet niet toe bereid ben of niet voor open sta.

‘t Komt gewoon niet op mijn pad …

Als ik ergens door te gaan heb, sluit ik me eerder af en kom ik helemaal bij mezelf terecht. Ik geef dat wat er is ruimte. Ik doorvoel. Ik reflecteer. Ik stel vragen. Ik vertraag. Ik vertoef in de stilte. Ik trek een kaart. Ik vraag wat de bedoeling is … En telkens komt het antwoord, vaak onder de vorm van synchroniciteit. Telkens komt de helderheid. Telkens komt het inzicht, de ruimte en de bevrijding.

We hebben alles in ons. Ons eigenste leven is onze allerbeste coach én therapeut. Dat is dan ook de kern van mijn routes waarin ik onderweg ben met mensen. Mensen hun eigen coach of meester leren zijn, mensen leren vertrouwen op zichzelf en op hun leven. Met alles erop en eraan. Gedurende hun traject komen ze los van mij, of hangen ze zelfs nooit vast aan mij.

Een deelneemster aan de winter-route vorige week plofte zich, na het schrijven van een brief vanuit de stilte in zichzelf aan zichzelf, geëmotioneerd in de zetel bij de rest van de groep. ‘Amai, wat heeft mezelf veel te vertellen aan mezelf! zei ze met een diepe zucht…

Toen ze vertrok lag er een briefje op tafel voor mij. Moest ik écht zo ver rijden om mezelf te vinden?’ schreef ze. Ze voelde het zo duidelijk. Dat ze alle antwoorden in zich heeft. Dat alles er al is. Dat ze er helemaal mag zijn. Ze voelde het. Ze ervaarde het. Ze wist het. Op een heel diep niveau. Vanuit een heel diep weten dat in niets te vergelijken valt met het weten uit ons hoofd.

Jezelf vinden. Jezelf terug ontmoeten. Het is elke kilometer waard 😉

Ze kon zich aanvankelijk niet veel voorstellen bij de woorden ‘De stilte spreekt.’ op de website van de winterroute. Maar nu weet ze het en kan ze er altijd ‘beroep’ op doen.

Ze schreef me ook dat ik haar zooooo-veel getoond en geleerd heb…. Gewoon door (mezelf) te ZIJN en de context te creëren waarin zij hier ook toe uitgenodigd werd. Ook de aanwezigheid van mijn moeder en zus die instaan voor de catering, bleek van grote betekenis en waarde te zijn.

Dat het zo puur, zo echt is. Mocht ik horen van de groep. En een eer om er deel van te mogen uitmaken. Schonere complimenten kan ik niet krijgen. Vervulder kan ik me niet voelen. Woorden kunnen niet beschrijven wat mensen ervaren, wat ik mag ervaren. Ik probeer het dus ook niet te pakken in woorden. Woorden kunnen het ongrijpbare en onzichtbare dat aan het werk is op zo’n momenten nooit omschrijven. Ik probeer het zelfs niet te be-grijpen.

Niets in mij heeft het gevoel dat ik iets in hun plaats heb gedaan, dat ik iets voor hen heb gedaan. Ze hebben het zelf gedaan. Ze hebben het zelf ‘toegelaten’ (ik schrijf dit woord tussen aanhalingstekens omdat ik het zo’n contradictorisch woord vind, want toelaten gaat veel meer over over open-laten en ruimte geven dan over toe-laten en sluiten …. 😉 en ze nemen het zelf mee. De kracht en waarde van stilte, het volle besef van ZIJN en de ware betekenis en integratie van tijdloosheid.

Eigenlijk verwelkom ik mensen om te ontdekken wat ze al wisten. Je weet dus steeds meer dat je weet zonder dat je het wist 😉 Ik voel me veeleer een tolk van de meester die in jou en in mij leeft dan een ‘meester’ op zich.

Het gaat erom dat we allemaal de ‘meester’ (en dan heb ik het niet over een ‘schoolmeesterfiguur’) in ons leren horen en begrijpen en meesterschap verwerven.

In die weg komen er uiteraard ook leermeesters op ons pad. Ook op mijn pad. Die komen onder de vorm van spiegels, ervaringen, ontmoetingen, irritaties, … Maar ook onder de vorm van ware meesters. Ook die zijn er. Zij het dun gezaaid…

Hier even mijn persoonlijke ‘checklist’ van een ware meester … kan misschien wel bruikbaar zijn in tijden waarin ook veel ‘valse profeten’ op pad zijn… En hiermee zeg ik niet dat die ‘profeten’ ons en mij niets te leren hebben. Integendeel.

Een ware meester …

✔️ creëert geen afhankelijkheid

✔️ doet je geloven in je eigen meesterschap/kracht

✔️ laat de leerling zelf ontdekken en ervaren

✔️ brengt geen nieuwe informatie of wijsheid, maar wakkert de wijsheid in de leerling aan

✔️ beseft zijn/haar misbaarheid

✔️ laat zijn/haar leerling op tijd los

✔️ is in vrede met zichzelf en straalt dat ook uit

✔️ is evenwichtig en blijft evenwichtig (onafhankelijk van wat er buiten hem/haar gebeurt)

✔️ heeft een uitgesproken charisma, maar heeft geen behoefte aan macht

✔️ laat zijn leerling vrij

✔️ wijst zijn leerling op eigen verantwoordelijkheid

✔️ straalt onvoorwaardelijkheid uit

✔️ is congruent in wat hij/zij zegt en hoe hij/zij in realiteit leeft/handelt

✔️ IS. Spreekt en handelt vanuit een zijns-toestand.

✔️ overstijgt juist of fout, goed of slecht

✔️ laat de vragen uit de leerling komen

✔️ schept gelegenheid en ruimte

✔️ respecteert ieders bewustzijn, ritme en tempo

✔️ is authentiek

✔️ is strijdloos

✔️ is zonder verwachtingen

✔️ …

Meester en leerling weten dus allebei, alleen is de meester zich meer van zijn/haar weten bewust.

Op dat pad van bewust-wording van het diepe weten die voortkomt uit dezelfde oorspronkelijke bron ben ik graag een compagnon de route. Een compagnon die misschien wel steeds stiller wordt. Omdat ik steeds meer ervaar dat de antwoorden daar te vinden zijn. Voor mezelf en voor de metgezellen op mijn pad.

De volgende route op de kalender is de lente-route. Een route die zal spreken via vasten. Sinds 2010 vast ik jaarlijks één of meerdere weken. Ik ervaar enorm de helende en zuiverende werking hiervan, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. Tijdens deze route deel ik mijn kennis en ervaringen hierin terwijl we samen door de ervaring van vasten gaan.

Interesse in de lanceereditie van 25-29 april? Je vindt hier meer info.

Je kan voor deze editie meerijden met mij vanuit Marke. Ik vertrek op maandag 25 april rond 9u30 en voorzie op vrijdag 29 april terug te zijn tussen 16 en 18u.

Stuur bij interesse, vragen of twijfels een bericht naar barbele@compagnonderoute.be

Zuivere groet,

Barbele

Op de ontdek-de-meester-in-jezelf-kalender …

25-29 april 2022 |Lanceereditie Lente-route | vasten onder begeleiding (Frankrijk) 

16 mei 2022 | Route Mind (Marke) | (gedetailleerde webpagina nog ‘in wording’)

11-18 juni 2022 | Luchtroute (Frankrijk)

1-5 juli 2022 | Lanceereditie Zomer-route | Frankrijk | (gedetailleerde webpagina nog ‘in wording’)

30- juli tot 4 augustus 2022 | Keer-e-keer-were-luchtroute (enkel voor wie reeds eerder deelnam aan de Luchtroute, info helemaal onderaan op de webpagina) | Frankrijk 

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (1)

 • Katrien says:

  Weerom prachtig, je vertelsels!! zo wijs dat je telkens weer opnieuw de mensen boeit, hen begeleidt op hun eigenste route om hen te laten ervaren dat ze het zelf moeten doen, telkens weer opnieuw… en Zo is het!!
  Zo mooi!!
  Veel succes met je lente route en joepie ik verlang al naar de zomer route, waarvoor ik me heb ingeschreven.
  Veel liefs en dankbaar dat je dit voor ons doet🙏

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer