Logo Image

Van mijn mama mag alles

06.03.2014

Het was vandaag Minne haar verjaardags-slaap-feestje. 8 vriendinnetjes kwamen spelen en slapen. Als activiteit zouden we samen een gezichtscrème, een  lippenbalsem en een rustgevend maceraat   maken. Allemaal met natuurlijke producten. Minne sprak er al weken over. Haar vriendinnetjes keken al uit naar deze activiteit. Het  prachtige weer had echter andere plannen. Er werden 2 bootjes opgeblazen en de meisjes mochten balletjes opvissen.  Het duurde niet lang of ze waren helemaal nat. Een beetje later gingen de kleren uit en sprongen ze in het water.

Even vroeg ik me af of de mama’s dat wel zouden appreciëren. Het is tenslotte nog maar begin maart en het water in de vijver is ijskoud. Maar ik kon dit toch niet tegenhouden?  Na heel wat waterpret trokken ze naar boven. Alle matrassen  versleuren naar 1 kamer. Slingers, vlaggetjes, kerstverlichting werden opgehangen. Dan samen aperitief maken en in de ‘slaapzaal’ op eten. Super gezellig.

Op een bepaald moment hoor ik een vriendinnetje vragen aan Minne ‘Mag dat wel van je mama?’. ‘Van mijn mama mag alles’ hoor ik Minne zeggen… Ja, ze mogen met de matrassen een glijbaan van de trap maken en er dan van rollen. Ja, ze mogen heel de living ombouwen tot kamp en er enkele dagen in  blijven slapen. …

Hoe bepalen we of onze  kinderen iets al dan niet mogen? Meestal wordt dit bepaald door algemeen geldende normen, waarden, verwachtingen, maar zeker ook door onbewuste overtuigingen, gewoontepatronen, je eigen opvoeding…. Om me hier bewust van te worden stel ik mezelf vaak de vraag: ‘Welke goede reden heb ik om hier ‘nee’ op te zeggen’? En deze ‘goede reden’ heb ik niet vaak. Dus ja, ze mogen veel.

Mogen ze dan altijd maar ‘hun goesting’ doen? Nee, daar gaat het niet over. Ze mogen wel heel wat keuzes zelf maken, de gevolgen van hun keuzes ervaren en hier uit leren! Zo leren ze verantwoordelijkheid nemen. Het is zo belangrijk dat kinderen van jongs af aan keuzes leren maken en vanuit ervaring, vanuit de gevolgen van hun keuzes leren! Hierbij is het aan ons als ouder om ons bewust te zijn van onze angsten, onbewuste patronen en overtuigingen,…. En veel vertrouwen te kunnen geven.

… De zalfjes hebben we niet gemaakt. Zelf pizza’s maken werd vervangen door frietjes van het frietkot,… In het nu leven, flexibel zijn, je kunnen losmaken van je ‘plannen’,… het speelt allemaal.

Intussen liggen ze allemaal samen te slapen. Wat laat misschien, …. gelukkig is het vakantie.

Geniet nog van de deugddoende vakantiezon!

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (2)

 • Kompas-blog says:

  […] Ik kijk even terug en merk dat dit thema tijdens het krokusverlof blijkbaar terugkomt. Een jaar geleden schreef ik de blog ‘laten glijden’, twee jaar geleden schreef ik de blog ‘van mijn mama mag alles’ […]

 • Pascale says:

  Wat een innerlijke vreugde ‘moet’ dat niet geven als je toevallig deze woorden kan opvangen van je dochtertje … Vol zelfvertrouwen en zonder peinzen dadelijk kunnen antwoorden met ‘Van mijn mama mag alles.’ Schoon om zien, horen, lezen … Wat een blijdschap straalt dat uit, een mama te hebben zoals jij, Barbele! Ik denk dat ze heel gemakkelijk een hobby (beroeps)keuze zal kunnen maken! Weten wat je wil, super! Groetjes, Pascale

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer