Logo Image

Waar ontgoocheling toe leiden kan

24.05.2017

Ik maak deel uit van een netwerkgroep waar we wekelijks mee samen komen. Afgelopen weken voelde ik een bepaalde ontgoocheling omtrent iets dat me raakte. Vorige week heb ik dit gevoel  geuit naar de volledige groep, een 50 tal ondernemers, met hieraan gekoppeld de vraag naar feedback op mijn communicatie.

Uit deze feedback is heel wat duidelijk geworden. Het is mij onder andere duidelijk geworden dat de meesten helemaal niet weten wat ik met Mens Sana, intussen Compagnon de route, doe en naar wie ik me richt. Het is me duidelijk geworden dat ikzelf, de vorm van mijn aanbod én de doelgroep die ik aantrek continu evolueert en dat ik hierrond nog nooit heb gecommuniceerd. Het gevolg hiervan is dat de meesten denken dat ik enkel mensen in stress en/of burn-out begeleid. ‘Mijn publiek’ is intussen veel ruimer geworden. Tijd dus om hier wat duidelijkheid in te scheppen.

Hoe het is geëvolueerd….

Ik startte als gezondheidsconsulente met mijn praktijk Mens Sana in september 2011.  Een logo, website, een kalender met lezingen en workshops, folders, visitekaartjes en een banner aan onze gevel.

Hier mijn allereerste logo, met als betekenis: met Mens Sana bied ik verschillende wegwijzers naar jouw ‘mens sana’, jouw ‘gezonde mens’. Die wegwijzers bestonden uit coaching, therapeutisch werk, voetreflexologie, dieptemassage, ontspannende massage, bachbloesems, opleidingen en lezingen. Mijn missie was mensen terug in contact te laten komen met hun eigen kracht, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Die eigen kracht werd gesymboliseerd door de ‘knalgele’ zon op de zwarte achtergrond die stond voor de donkerte, de stress, de onrust,… die vele vele mensen ervaren.

De betekenis, de missie, de waarom klopte, en deze klopt nog steeds bij wat ik vandaag doe. Van huisstijl, look & feel, marketing, … moest ik toen nog alles leren. 😊 Wat ook zou blijken… Ik had de verwachting dat de mensen hun weg naar Mens Sana wel zouden vinden want ik zag dat de nood groot was. Dat bleek echter helemaal niet zomaar te lopen. Het werkte niet, niemand kwam. En toch bleef ik overtuigd van de noodzaak aan mijn diensten en mijn kunnen hierin. Ik moest duidelijk zelf naar buiten komen, ik moest eerst zelf groeien als zelfstandige ondernemer en kwam mezelf hierin tegen. Ondernemen ervaar ik als dé formule 1 knop om persoonlijk te groeien. Je komt jezelf in je persoonlijke thema’s tegen en je kan hier niet om heen.

Er volgden jaren van zware stress, zowel fysiek, emotioneel, mentaal, privé, familiaal, relationeel als professioneel. Ik leerde het fenomeen stress en de impact hiervan kennen. En ik leerde ook hoe ik stress geen negatieve impact kon laten hebben op mijn functioneren. Ik leerde hoe ik mijn draagkracht kon vergroten, ik leerde hoe ik ballast kon opkuisen en ik leerde vooral hoe ik persoonlijk kon groeien vanuit die zware, stresserende levensomstandigheden. Ik volgde intussen ook opleidingen in het ondernemen. Ik leerde, kwam uit mijn comfortzone, integreerde wat ik leerde, ik viel en ik stond telkens weer recht.  Uit dit alles, hoofzakelijk uit ‘mislukkingen’  ontwikkelde ik drie totaaltrajecten vanuit de insteek stress en kwam naar buiten als ‘stresslesscoach’.

Er ontstond een nieuwe logo, een nieuwe huisstijl, een nieuwe website.  De totaaltrajecten bestonden uit 8 halve dagen opleiding, individuele coaching en behandeling en dagelijkse online ondersteuning, dit gedurende een periode van 3 à 4 maand. Deze vorm zat duidelijk goed, wat zich vertaalde in inschrijvingen. Vanuit een sterke groei van de deelnemers en het ervaren van een positieve, vaak levensveranderende, impact op lange termijn deed de mond aan mond reclame zijn werk. Mensen die zich herkenden in het gegeven stress en burnout vonden de weg naar Marke, en velen hadden er letterlijk een lange weg voor over.

Op slechts anderhalf jaar groeide dit uit tot een groot succes. Te groot voor mij om te blijven dragen.  Ik was tientallen mensen tegelijkertijd aan het ‘dragen’ gedurende een lange periode, mijn agenda was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt, ook de weekends. Als ik zo verder zou gaan, was ik de weg van mijn eigen burn-out aan het creëren.

In juni 2016, een klein jaar geleden, werd ik geraakt door de waterlelie in mijn vijver. De waterlelie in mijn vijver deed me beseffen dat ik mijn eigen natuur niet meer aan het respecteren was. Ik schreef er een blog over die terug te vinden is in mijn boek ‘Leven is simpel, … maar niet altijd gemakkelijk’ op bladzijde 77. Die waterlelie deed me stil staan, deed me dingen beseffen, deed me keuzes maken.

Keuzes die vooral loslaten en vertrouwen vroegen en vragen. Dit loslaten en vertrouwen en tegelijkertijd blijvend actie ondernemen  leidden stap voor stap via Leven is simpel tot Compagnon de route. De totaaltrajecten werden routes. De routes gaan uit van een sterk geloof dat iedereen alles in zich heeft om zijn potentieel te vervullen. Compagnon de route biedt ‘wandelstokken’ aan om je eigen levensroute, zowel privée als professioneel, te bewandelen. Au fond maken wij geen onderscheid tussen je privée route(s) en je professionele route(s), want het gaat telkens om jou. Het is telkens jij die je route creëert en bewandelt. Voor ons gaan professionele en persoonlijke groei hand in hand. Duurzame professionele groei ontstaat vanzelf vanuit persoonlijke groei. Het is het logische gevolg ervan, het is de vertaling ervan, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Compagnon de route gaat hierbij mee onderweg, biedt wandelstokken aan maar draagt je niet. Je dient zelf te wandelen, en deze wandelstokken bieden wij momenteel aan onder de vorm van deze blog, het boek Leven is simpel, de routes, de quotes en illustraties. En er komt meer, … veel meer. Zoveel dat je, indien je dit wensJe leven ondernemen, laat dat je levensproject zijn.t, je je leven lang zal kunnen voeden en laten inspireren door onze wandelstokken.

Ook het geven van inspirerende trainingen en lezingen blijf ik heel graag doen. Ook die behoefte blijft. Maar ik word selectiever, het evenwicht bewaar ik vanaf nu.

Onderweg op mijn route voel ik steeds meer de behoefte om te creëren. Om boeken te schrijven, om routes uit te werken, om online trajecten en tools uit te werken… deels alleen en deels samen met Naomi. Om de zes weken gaan we drie dagen op creatiedagen. Je kan niet bedenken hoeveel en aan welk tempo de ideeën én realisaties ontstaan tijdens die dagen. Op een heel ontspannen, ongeplande manier. Het nieuwe ondernemen…. ja ook daar zijn we over aan het schrijven. We geloven enorm in onze vorm van ondernemen. Voor iedereen, voor gelijk welke discipline. We geloven dat iedereen kan ondernemen, …  In juni  trekken we een week de Pyreneeën in. Nu al benieuwd wat de berglucht en -routes in ons naar boven zullen halen. Mijn ‘werk’ is voor mij echt vrijheid en zelfrealisatie geworden. Het is een keuze die ik heb gemaakt. Een keuze die iedereen kan maken.

Creëren, nooit gedacht dat dat zo sterk in mij zat. Ik ben hier momenteel ook volop mee bezig. Om dat te kunnen diende ik zelf de context te creëren. Ik heb dit gedaan. Ik heb Mens Sana, mijn totaaltrajecten, nieuwe individuele begeleidingen,… los gelaten. Echt los gelaten. Ik googelde laatst op ‘Mens Sana’, ‘Barbele’ en ‘Compagon de route’ en ik stelde vast dat ik niet meer gemakkelijk terug te vinden ben via het ‘worldwide web’. Je logt niet meer zo gemakkelijk op me in.  Het stak toch wel even. Jaren heb ik geïnvesteerd om ‘bovenaan in google te komen op bepaalde trefwoorden’. Ik was daar en ik laat dat nu ook weer los. Aan ons om nu ook Compagnon de route ‘op de kaart’ te zetten. Ik heb met Compagnon de route opnieuw gekozen. Voor een ruimer verhaal, voor een ruimer publiek en voor tijd en ruimte voor mezelf. Ja, ik heb terug tijd. Ik schrijf deze blog op een prachtige maandagmorgen  in mijn tuin in een zalig zonnetje met zicht op de vijver. Een context die ik heb gecreëerd en van waaruit ik nog heel veel kan en zal creëren.

Creëren, voor wie?

Dat is de vraag die ik me duidelijk gesteld heb vanuit mijn ontgoocheling waarmee ik deze blog begon en van waaruit onderstaande  banner met ons kompas als nieuw logo ontwikkeld werd.

We zijn er voor iedereen die zijn levenskompas in al zijn aspecten wil leren kennen en gebruiken. We zijn er voor iedereen die persoonlijke en van hieruit professionele groei als centraal thema in zijn leven ziet of wil zien. We zijn er voor iedereen die zich kan verbinden met onze waarom. We zijn er voor iedereen die (nog) meer uit zichzelf en zijn organisatie wil halen. We zijn er voor iedereen die via bewustwording en zingeving de weg van échte vrijheid wil gaan.

Jong of oud, ondernemer of werknemer, man of vrouw, vanuit stress of vanuit rust, in evenwicht of uit evenwicht…. Het maakt niet uit. Je maakt vanuit ons aanbod zelf de vertaling naar jouw eigen levenssituaties en omstandigheden. Wij leren je herkennen van waaruit je op een bepaald moment handelt of niet handelt en bieden de tools aan om hier optimaal in te functioneren of groeien.  Het is mijn ervaring dat mensen met een heel verschillende achtergrond en context dezelfde route kunnen volgen. Het gaat erom de aangereikte tools en inzichten te vertalen naar jouw leven. Die vertaling leren wij je maken. Wij leren je ook herkennen, en misschien eerst erkennen, wanneer je nood hebt om meer gedragen te worden en sporen je dan ook aan om die extra ondersteuning te vinden in combinatie met onze ‘wandelstokken’. We werken aan een platform waar je steeds terecht kan op ‘jouw persoonlijke kompas’. Alle online ondersteuning onder de vorm van tekst, tools, filmpjes, audio en illustraties die horen bij een route die je gevolgd hebt en die blijvend in ontwikkeling en creatie zijn, zal je daar steeds kunnen terugvinden.

En laat ik dat waar ik mee gestart ben, dat wat mij de echte voeding geeft, namelijk de individuele begeleiding helemaal los? Nee, absoluut niet. Die voeding blijf ik nodig hebben. Er komen volgend op de routes diepgaande trajecten in kleine groepen waarbij de begeleiding door mij steeds individueler wordt. Ze zijn al gecreëerd en je mag ze vrij binnenkort ook op compagonderoute.be verwachten onder # groeien en # ondernemen.

En zo is er vanuit het durven uiten van mijn kwetsbaarheid in een grote groep van ondernemers, weer zoveel duidelijkheid én creatie ontstaan. Creatie kom na confrontatie. Mijn professionele groei gaat hand in hand met mijn persoonlijke groei. Ik hoop dat ook jij je momenten van kwetsbaar zijn als kompas kan leren herkennen, erkennen en gebruiken.
Vorige blog schreef ik nog over ‘waar een kaartje toe leiden kan…’, deze week schrijf ik ‘waar ontgoocheling toe leiden kan…’. Benieuwd naar welk blogthema mijn volgende
twee levensweken me zullen leiden…

Barbele

 

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (1)

 • Guido Vandaele says:

  Vind deze tekst enorm inspirerend en heel open opgesteld! Heel knap! Veel succes met het nieuwe initiatief !

 • Lees meer

  Lees meer

  14.04.2024

  Comfortabel oncomfortabel

  Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

  Lees meer

  Lees meer

  29.02.2024

  Tijd om het even te hebben over tijd?

  Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

  Lees meer

  Lees meer

  19.02.2024

  Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

  Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

  Lees meer

  Lees meer