Logo Image

Een terug- en vooruitblik op het politieke toneel

01.06.2019

Ik kan erin komen dat mensen zich kwaad voelen.

Ik kan erin komen dat mensen échte verandering willen.

Ik kan erin komen dat mensen nieuwe houvast, nieuwe leiding zoeken.

Maar ik geloof er niet in ….

Ik geloof niet in anti-stemmen. Ik geloof niet in een anti-beleid.

Ik geloof niet in anti migratie. En ik geloof ook niet anti racisme.

Ik geloof niet in anti het huidige beleid. En ik geloof ook niet in anti het ‘nieuwe’ of andere beleid

Ik geloof wel in kiezen vóór iets vanuit geloven in iets. Vanuit ergens vóór staan.

Ik geloof in ‘wij samen’. Daar kunnen we toch niet onderuit. En daar ligt de groei.

Ik heb dus geen vóór-keurstem gegeven afgelopen weekend. Gewoon maar een stem.

‘k Heb er niet veel van gevolgd, en heb dan misschien niet echt ‘recht van spreken’, maar toch waag ik me eraan.

Dat wat ik gezien, gehoord en gelezen heb, staat zo in contrast met wat ik in afgelopen weken heb mogen delen tijdens onze verschillende routes en begeleidingen.

Ga je efkes mee op ontdekking doorheen onze routekaart vanuit een politieke reflectie? Vanuit de keuze: je laten besturen of jezelf besturen.

In de route energymanagement gaat het erom te herkennen wanneer je reptielen-of stressbrein het van je overneemt en deze situatie of de impact ervan te veranderen. Want onder stress handel je vanuit een overlevingsmodus en ga je in vechten of vluchten, in aanval of verdediging.

Tijdens debatten en interviews kijk ik precies naar een reptielen-dierentuin-in-(re)-actie

Ik zag en hoorde kiezers kiezen uit angst, soms vanuit een letterlijke overlevingsangst

Zolang we vechten tegen iets, versterk en bevestig je het gevecht. Vechten tegen iets houdt het net in stand.

Klaar om je te be-denken in onze route mindmanagement?

In deze route gaat het over de impact van jouw perceptie en van hoe je die zelf kan sturen. Van hoe jouw perceptie, overtuigingen en gedachten jouw realiteit creëren. Het gaat over deze vraag durven stellen: Waar moet ik van overtuigd zijn om deze/mijn realiteit te creëren? Durven we ons maatschappelijk ook deze vraag te stellen? Waar moeten wij van overtuigd zijn om deze situaties te creëren?

Ik zag hoe de angst en kwaadheid van mensen gebruikt werd om bepaalde percepties, zelfs illusies te versterken en te creëren. Manipuleren kan je zelfs zonder te liegen.

Welke illusie wordt hieronder gecreëerd?

Draaiende wielen….terwijl het gewoon een stilstaand beeld is.

Welke illusie wordt hieronder gecreëerd?

De kleur van de 4 cilinders is identiek. Bijna niet te geloven? We hebben er een kleurmeter bij gehaald. Test gerust ook zelf.

Door te spelen/manipuleren met context kan je een onecht beeld van de werkelijkheid creëren. Je kan zwart wit doen lijken en wit zwart….

Wees je dus bewust van welk ‘rad er voor je ogen wordt gedraaid’ en hoe kleur anders kan worden  voorgesteld dan wat het werkelijk is.

Geweld kun je niet met geweld bestrijden. Onverdraagzaam help je niet uit de wereld met onverdraagzaamheid. Misbruik bestrijd je niet met misbruik. Eigen belang bekom je niet door het belang van anderen onderuit te halen. Democratie bereik je niet met ver-PAK-te macht, ….

Klaar voor de essentie, voor de kern? Ont-wikkel jezelf in de route selfmanagement.

In deze route gaat over in je eigen spiegel kijken. Jouw ‘laagjes’ van wie je denkt te zijn, waar je je mee identificeert te herkennen, erkennen, accepteren en loslaten zodat je terug vanuit je ware kern kan leven. Onrustwekkend om te zien hoeveel letterlijk ver-pak-te, gecontroleerde, beleefde honger naar macht en wraak vanuit woede, angst en frustratie, … er op het toneel verscheen. Het ‘politiek toneel’, ook deze term zal niet toevallig bestaan…

Selfmanagement gaat over zelfleiderschap, over verantwoordelijkheid en leiding nemen over jezelf, in wat voor context ook. We worden in politiek niet aangesproken op eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze zouden wellicht (nog) niet veel stemmen krijgen. Bestaat er een politiek partijprogramma die gericht is naar het leren besturen van jezelf? Ik ben ze niet tegen gekomen. Ik zag eerder het tegenovergestelde. De huidige politiek is in mijn aanvoelen gericht op bestuurd worden. Op afhankelijkheid. Wie bang en boos is, maakt zich afhankelijk en kan ook op die afhankelijkheid aangesproken worden. Wat ook gebeurt. En blijkbaar zijn er heel wat boze, bange burgers. Een land goed besturen met stuurloze burgers. Ik geloof er niet in.

O ja, een aantal weken terug was het weer tijd voor onze jaarlijkse luchtroute op de vi(ll)a creato heuvel in Apricale (Italië), waarbij we onze dromen in doelen omzetten en deze in samenwerking met de natuurwetmatigheden realiseren.  Een route waar letterlijk wonderen gebeuren. Maar da’s misschien echt nog een brug te ver om in het politieke partijprogramma te verwerken

Eerst misschien eens de grote kuis doen tijdens onze vaarroute in september zodat je niet meer uit compensatie, uit kwaadheid, uit verleden, uit trauma hoeft te handelen. Zodat je een ‘zuivere’ leider kan zijn. Eerst in je eigen leven en van hieruit voor anderen.

Klinkt dit alles wat pessimistisch? Eigenlijk voel ik me helemaal niet zo. Ik voel vooral veel vertrouwen. Zelfs vertrouwen in de situatie zoals ze nu is. Dat ook dit, dat ook deze ‘spiegel’ ergens wel klopt, misschien zelfs noodzakelijk is in de weg naar echte groei, naar wat we echt nodig hebben, naar waar we echt naar verlangen. Vooraleer dit mogelijk wordt moeten we blijkbaar eerst nog eens tegen een muur botsen, moeten eerst nog eens geconfronteerd worden met een serieuze spiegel. Een spiegel van een realiteit die we zelf gecreëerd hebben. Dat is in een persoonlijk leven zo. En dat is in een maatschappelijk leven zo. Een persoonlijke spiegel. Een maatschappelijke spiegel. En de maatschappelijke spiegel is een reflectie van alle persoonlijke spiegels samen. Aan elk van ons om er in te kijken. Of er niet in te kijken.

Er zijn in mijn gevoel wel wat gelijkenissen met de verkiezing van Donald Trump. Ook daar heb ik altijd bij gevoeld dat het wel zal kloppen. Uiteraard is het niet oke, maar binnen de totaliteit van een groter geheel wel. Dat Marianne Williamson nu gaat voor het presidentschap in 2020 is voor mij een bevestiging dat het uiteindelijk all right is. Dat het goed komt. Nee, dat het ook nu al goed is. Dat het klopt.

Groeien is simpel, maar duidelijk niet altijd gemakkelijk …. Het wordt de titel van mijn volgende boek dat ik aan het schrijven ben. De 10 wegwijzers die de leidraad van het boek vormen, zijn mijn houvast, mijn peilers waar ik steeds op kan terugvallen. In mijn leven, in mijn relaties, in het opvoeden, in het ondernemen…. Deze wegwijzers zouden wel eens een zeer sterke basis kunnen zijn voor een nieuw partijprogramma, een partij die mijn echte voorkeurstem zou krijgen. Dan moeten we misschien ook nog een nieuw woord vinden voor ‘partij’, in mijn gevoel houdt dit woord sowieso ook ‘strijd’ tegen iets anders in. En daarmee zullen we er niet geraken. Ik denk dat we dat uit de huidige spiegel moeten leren. Stop met vechten tegen jezelf, tegen jouw realiteit, tegen een ander, tegen wat is, …. maar ga ermee in verbinding, connecteer er in eerste instantie mee.

We hoeven niet te wachten op het ideale beleid om ons eigen leven te leiden. We kunnen onze eigen context creëren binnen de gegeven context. We kunnen intunen op ons eigen leven, stemmen op onszelf en kiezen waar je focus naar gaat, naar wat je wel en niet impact laat hebben.

Barbele

P.S. Voor de oplettenden of de ‘verlangenden’ 😊onder jullie, is het misschien opgevallen dat er een blogpauze van 7 weken is geweest. Ongepland. Het kwam er gewoon niet van. En ’t is niet dat mijn leven ‘op pauze’ stond. Integendeel. Ik ben veel onderweg, en route geweest. Het waren zeven heel gevulde, boeiende weken. Stof genoeg tot schrijven dus. Maar blijkbaar moet je soms eens een pauze toelaten. Normaalgezien ben ik terug trouw op post binnen twee weken. Tenzij mijn coach, mijn leven het alweer tijd vindt voor een pauze 😊

Lees hier ook mijn vorige blogs naar aanleiding van de verkiezingen:

https://blog.levenissimpel.be/stem-op-je-eigen-burger-meester/

https://blog.levenissimpel.be/gelatenheid-in-het-stemhokje/

Facebook Logo Logo Image

Bedenksels (0)

Lees meer

Lees meer

14.04.2024

Comfortabel oncomfortabel

Lang geleden dat ik nog eens iets schreef. Ik mocht intussen prachtige routes mee-maken, ben ‘

Lees meer

Lees meer

29.02.2024

Tijd om het even te hebben over tijd?

Heb je wat priori-tijd voor een stukje over tijd op deze 29ste februari? Een ‘extra-time’ da

Lees meer

Lees meer

19.02.2024

Pocast over spiritualiteit, new age en geloof

Terug van een weekje bergen, zon en sneeuw. Het heeft mij en ons goed gedaan. Onderweg terug naa

Lees meer

Lees meer